Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Space Encounters
Copyright: Space Encounters
Copyright: Space Encounters
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Lorenzo Zandri
Copyright: Space Encounters
Copyright: Space Encounters
Copyright: Space Encounters

Space Encounters geeft bestaande gezinswoning gelaagdheid

24 januari, 12:57
Space Encounters ontwierp voor een groeiend gezin in Broek op Langedijk de renovatie en verbouwing van een woning uit de jaren 1980. Het architectenbureau presenteert AB House als een bescheiden, maar uitgesproken voorbeeld van hoe een woning buiten de stad naar het niveau van hedendaagse woonwensen en -eisen is te tillen.

Tot de ruilverkaveling aan het begin van de jaren 1970 lagen de dijkdorpen Broek, Zuid- en Noord-Scharwoude in Noord-Holland verspreid over een groot aantal kleine eilandjes, die alleen per boot bereikbaar waren. Sindsdien is een deel van de eilanden bestempeld als natuurgebied en een ander deel ontwikkeld tot woongebied.

Dit woongebied kent veel vrijstaande eengezinswoningen, omgeven door water. De architectuur van deze woningen wordt gekenmerkt door gefragmenteerde volumes en prominent schuine daken, vertelt Space Encounters. Verschillen in vorm en grootte van daken en raamopeningen, maar ook in metselwerk onderscheiden de woningen onderling.

Maximaal benutten
AB House was een dergelijke eengezinswoning, oorspronkelijk gerealiseerd in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Op verzoek van de particuliere opdrachtgevers maakte Space Encounters een ontwerp voor renovatie en verbouwing van de woning.

Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp was het behouden van de bestaande indeling van de begane grond; een tweede belangrijk uitgangspunt was het uitbreiden van de woning op de eerste verdieping door de stedenbouwkundige envelop maximaal te benutten. Daartoe ontwierp het bureau een nieuw dak en nieuwe verdieping, terwijl op de begane grond de indruk van gefragmenteerde volumes bewaard is gebleven.

Eigenheid en eenheid
De dak- en verdiepingsopbouw bedekken, rustend op een zwarte stalen constructie, de bestaande bakstenen constructie. De strekmetalen gevelbekleding van de eerste verdieping en het wit geschilderde metselwerk op de begane grond geven beide lagen een eigen karakter; tegelijkertijd overheerst, ondanks de verschillen in materialisering en volumes, een gevoel van eenheid.

Lange zichtlijnen en royale openingen in de gevels van de begane-grondvolumes verbinden de keuken, woonkamer en kantoorruimte met buiten. De eerste verdieping kent juist een geslotener gevel, waarbij specifieke openingen en een houten interieurafwerking zorgen voor een warme en geborgen sfeer in de slaapkamers en de badkamer.

Abstractie
Het schuine dak, bekleed met aluminium golfplaat, verleent het huis zijn karakteristieke silhouet en bindt het geheel samen. De dakgoot is traditioneel een onderscheidend kenmerk van de architectuur met schuine daken in landschappelijke gebieden, legt Space Encounters uit. Hier heeft het architectenbureau de dakgoot middels een stalen balk tot een speels en uitgesproken architectonisch element gemaakt.

Verder heeft het bureau de woning voorzien van abstracte openingen en vormen in de zwarte staalconstructie, zoals een cirkel, een driehoek en een vierkant. Nauwkeurige detaillering van de aluminium afwerkingen en het terughoudende materiaal- en kleurenpalet laten de verschillende elementen samenkomen in plattegrond, gevel en doorsnede, aldus Space Encounters.

Gelaagd
Het architectenbureau heeft de woning omgevormd van een eendimensionaal huis uit de jaren 1980 tot een gelaagd architectonisch object. Space Encounters noemt, in het licht van de noodzakelijke aanpak van de bestaande woningvoorraad, AB House een bescheiden, maar uitgesproken voorbeeld van hoe wonen buiten de stad duurzamer kan worden gemaakt en op het niveau van hedendaagse woonwensen en -eisen kan worden gebracht

Andere nieuwsberichten

Eerste woningen in kantoorgebied Amsterdam Bullewijk opgeleverd

3 februari, 1:39

Bouw woontoren Elements in Amstelkwartier van start

3 februari, 10:49

Totaalvisie van MIX architectuur voor een woonbuurt tussen bos en duin

2 februari, 5:28

Bouw woonblok Palazzo in Den Bosch van start gegaan

2 februari, 2:41

Onderzoek: geluidsoverlast voor duizenden bewoners rond A10

3 februari, 2:49

Rijnland komt met regels voor klimaatbestendig bouwen

3 februari, 9:26

Provincies: maak geschenkwoningen Watersnoodramp rijksmonument

2 februari, 10:04

Utrecht werkt aan alternatief voor verbreding A27

2 februari, 9:30

Boetes voor Amsterdamse huiseigenaren om schenden zelfwoonplicht

1 februari, 4:48

Triodos verstrekt leningen aan bedrijven met circulair en biobased verdienmodel

1 februari, 12:03
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan