Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Oude raadszaal
Copyright: René de Wit
Oude raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe burgerzaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe burgerzaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe burgerzaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe burgerzaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe burgerzaal
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
Wandbekleding nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Situatie
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Doorsnede
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Doorsnede
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Gevel
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Begane grond
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Verdieping 1
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Verdieping 2
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Verdieping 3
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Oude raadszaal
Copyright: René de Wit
Oude raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe burgerzaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe burgerzaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe burgerzaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe burgerzaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe burgerzaal
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
De nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
Wandbekleding nieuwe raadszaal
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Situatie
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Doorsnede
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Doorsnede
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Gevel
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Begane grond
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Verdieping 1
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Verdieping 2
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Verdieping 3
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

2 december 2022, 14:28
Afgelopen jaar is het stadhuis van Groningen heropend na een renovatie door Happel Cornelisse Verhoeven. Behalve het nodige onderhoud en een verduurzaming heeft het gebouw vooral binnen de nodige veranderingen ondergaan. Zo is de raadszaal naar de zolderverdieping verplaatst en is de vroegere lichthof getransformeerd tot de centrale burgerzaal.

Het uit 1810 stammende stadhuis, een neoclassicistisch rijksmonument naar ontwerp van architect Jacob Otten Husly, was dringend aan een opknapbeurt toe. Het gebouw op de Grote Markt moest worden verduurzaamd, elementen waren aan reiniging of restauratie toe en er was behoefte aan een veel grotere raadszaal (met 45 zetels).

Om het sterk vervuilde pand weer toonbaar en de kolossale orde van de zandstenen pilastergevels beter afleesbaar te maken, is het gebouw grondig gereinigd. Alle natuurstenen geveldelen, zoals pilasters, borstplaten en kapitelen zijn ‘ontstoord’ en met laserreiniging opnieuw in balans gebracht. Het gevelmetselwerk en de hardstenen plint zijn plaatselijk gerepareerd, ingeboet en opnieuw gevoegd, meldt Happel Cornelisse Verhoeven  dat voor de restauratie samen werkte met architectenbureau Fritz.

De monumentale kroonlijst is volledig hersteld en op kleur gebracht met Bentheimer zandsteen. Het plafond van het peristyle is voorzien van een hemelsblauwe kleur en een fonkelend sterornament, een stedelijk accent om de overgang tussen de Grote Markt en het Stadhuis feestelijk te markeren, aldus het architectenbureau.

Nieuwe raadszaal
Ruimte voor de nieuwe raadszaal en aanverwante functies werd gevonden op de zolderverdieping. Daartoe werd het voormalige lichthof gesloten en getransformeerd tot burgerzaal, waar onder meer recepties, tentoonstellingen, debatten en ceremonies gehouden kunnen worden. De typologie van de raadszaal volgt de axiale symmetrieas van het monument en is te bereiken via de gerestaureerde hoofdtrap en het nieuw liftcluster.

De raadsleden, de griffier en het college van burgemeester en wethouders zijn opgesteld in een U-vorm. Met de publieke en perstribune wordt de carré, dezelfde vorm als het gebouw ook heeft, vervolmaakt. Iedereen kan elkaar aankijken, wat het democratische karakter van de zaal versterkt.

Het interieur van de raadzaal is grotendeels in hout gedetailleerd. Geprofileerde wanden, cassetteplafonds en op maat gemaakte meubelstukken en armaturen zijn als een eenheid ontworpen. Een centraal bovenlicht vormt het middenmotief van de ruimte en zorgt voor een wisselende lichtinval gedurende de dag.

“Textielontwerper Alexandra Gaça ontwierp een rondgaande wandbespanning die de ruimte een zekere zachtheid geeft en zorgt voor een prettig akoestisch comfort. Een geabstraheerd patroon van overlappende kleurtoetsen geeft de ruimte een tactiele schittering. Het is een spontane herinnering aan de landschappelijke taferelen van wolkenvelden, akkerlanden en horizonten van de Groninger landschapschilders van De Ploeg. Aan de wereld buiten, die in de deze kamer wordt gerepresenteerd”, laat Happel Cornelisse Verhoeven weten.

Burgerzaal
De tot burgerzaal getransformeerde lichthof bevindt zich in het hart van het gebouw. De eerste verdieping die in de jaren 1990 was aangebracht in het lichthof is verwijderd zodat nu een drielaagse ruimte is ontstaan die in direct contact staat met de Grote Markt. Nieuwe voorzetgevels en een marmeren vloer interieuriseren de ruimte, de tussengelegen spouwen werden gebruikt voor de integratie van alle benodigde technieken.

Om uitdrukking te geven aan het feit dat dit van oorsprong een lichthof is geweest, werd het plafond van de burgerzaal voorzien van een sterrenhemel, een trompe l'oeil-effect. Grafisch ontwerper Reynoud Homan baseerde het sterrenpatroon op de geografische ligging van de stad Groningen in relatie tot haar omliggende gemeenten. Een windroos in het centrum van de marmeren vloer geeft de vier hoofdstreken aan.

Stijlvast gerestaureerd
De binnengangen en trappen werden per verdieping stijlvast gerestaureerd. Houten vloerdelen, grijze gang- en traplopers, vuilwitte wanden en plafonds, houten zitbanken en bolvormige pendelarmaturen vormen een ingetogen materialenpalet doorheen het gebouw. Om het representatieve karakter van het stadhuis te bestendigen, kregen de vestibule en de gangen op de belle-etage een rijkere afwerking.

Zo zijn de gevelpilasters - naar interpretatie van oude archiefbeelden - geschilderd in een bruinrode marmerimitatie en zijn plafondornamenten ingekleurd en verguld. Daarnaast werden alle toegangsdeuren in de periferie van de gang met ambachtelijke precisie geschilderd in een eiken houtimitatie. 

In de periferie van het gebouw bevinden zich alle werk- en vergaderkamers. De vertrekken zijn voorzien van een rondgaande lambrisering waarachter technische leidingtracés en verwarmings-elementen passend konden zijn weggewerkt. Vloeren kregen een warme grijze vloerbedekking, gekadreerd met zwarte biezen om de drempelovergangen te markeren. Op maat gemaakte gordijnen en zonweringskasten zijn geïntegreerd in de raamkaders.

Meubilair hergebruikt
Uit duurzaamheidsoverwegingen werd zoveel mogelijk meubilair hergebruikt en opnieuw bekleed met een meubelstoffering van hergebruikt materiaal. De oude raads- en trouwzaal zijn teruggebracht naar hun originele proporties met authentieke kleurschema’s en zullen hun respectievelijk politieke en ceremoniële functie behouden.

Andere nieuwsberichten

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

OMA verbouwt museum voor Egyptische oudheden in Turijn

27 januari, 1:37

Site Practice en ZUS winnen prijsvraag Fritz District in München

27 januari, 10:43

Goirlese ontwerpbureaus nemen intrek in kantoorpand Black Barn

27 januari, 9:15

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36

Harbers kan stikstofkoop Schiphol nog niet stoppen, partijen boos

26 januari, 11:50

Deltacommissaris bepleit sturende rol voor water in bouwplannen

26 januari, 11:13
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan