Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV

Heuvelachtig wooncomplex van MVRDV in Rennes opgeleverd

18 oktober 2022, 17:13
In Rennes, hoofdstad van de Franse regio Bretagne, is het grootschalige wooncomplex Ascension Paysagère opgeleverd. Het complex met drie trapsgewijs opgebouwde volumes is ontworpen door MVRDV in samenwerking met ALL architectes en ligt aan de rivier, op de grens van het stadscentrum.

MVRDV en ALL hebben het wooncomplex ontworpen voor de Franse vastgoedontwikkelaar Groupe Giboire. Ascension Paysagère ligt op het punt waar de rivieren de Ille en de Vilaine bij elkaar komen. Het complex ligt tegenover het drijvende park Jardin de la Confluence en aan het einde van de Mail François Mitterand, een langgerekte autovrije strook met restaurants, koffietentjes en markten.

Het 8.200 m2 tellende wooncomplex markeert de overgang tussen het centrum en de buitenwijken. Volgens MVRDV is Ascension Paysagère een voorbeeld van hoe de noodzakelijke verdichting in Rennes eruit kan komen te zien. Het centrum van de Bretonse stad kenmerkt zich door monumentale gebouwen die onaangetast moeten blijven, waardoor de stad steeds meer richting het platteland uitbreidt. Verdichting moet die druk naar buiten verminderen.

Rotspartijen
Het ontwerp bestaat uit twee gebouwen, beide met een gebogen vorm. De laagste delen liggen direct aan het water;  de gebouwen lopen geleidelijk op tot drie heuvelachtige vormen, met een hoogste punt van twaalf verdiepingen. De terrasgewijze ‘hellingen’ zijn geïnspireerd op rotspartijen; de gevel van het gebouw versterkt dit concept, legt MVRDV uit.

De gevel is voorzien van zowel matte als glanzende keramische panelen in verschillende grijstinten. Die zijn geschikt in lagen: donker en mat bij de begane grond, lichter en glanzender op de hoogste niveaus. Als het donker is, wordt dit effect versterkt door ledlampen die zijn geïntegreerd in de keramische panelen aan de bovenzijde van het gebouw.

Op de trapsgewijze terrassen zijn potten geplaatst in de kleur van de gevel. Hiermee hebben de architecten het groen van de rivieroever tot bovenaan het gebouw doorgetrokken. Op de westhoek van het grotere blok, tussen de twee toppen van het gebouw, ligt zelfs een tuin met fruitbomen. In het ontwerp is bovendien veel aandacht besteed aan een verzorgde publiek toegankelijke ruimte.

Openbare ruimte
Op het maaiveld zorgen de rondingen van de volumes voor een aantal openbare ruimten. Een groene voetgangersstraat tussen de twee blokken en een plein aan de waterkant leidt naar La Bacchus, een theater-restaurant dat wordt omarmd door de ronding van het hogere gebouw.

De entrees van het hogere gebouw bevinden zich in drie uitnodigende, met hout beklede passages die door het gebouw heen lopen. Hierdoor ontstaan royale ontmoetingsruimten en toegang tot een tuin aan de achterzijde van het theater-restaurant. Naast aantrekkelijke openbare ruimten voegt Ascension Paysagère commerciële voorzieningen toe aan het gebied.

Verantwoord
Verder biedt het complex een voor Franse begrippen bijzondere mix aan woningtypes. Van de 138 woningen zijn er 37 bestemd voor sociale huur; van de koopwoningen vallen er 42 in een betaalbare prijsklasse. Ascension Paysagère is uitdrukkelijk bedoeld voor verschillende doelgroepen, vertelt MVRDV.

Het project biedt duurzame vervoersopties in de vorm van een elektrisch laadstation en een 201 m2 tellende fietsenstalling met speciale bakfietsplekken. De 34 appartementen van het lagere gebouw zijn gebouwd volgens de Passivhaus-standaard, waardoor ze minder energie gebruiken dan een regulier appartement. Veel van de appartementen hebben ramen aan beide zijden wat natuurlijke ventilatie en zorgt voor daglichtinval aan beide zijden van de woning.

Andere nieuwsberichten

Eigentijdse uitstraling voor woonblok Kanaleneiland na renovatie Bloot Architecture

Vandaag, 14:17

NTR belicht ruim een eeuw woongeschiedenis in tv-serie

Vandaag, 10:55

Nieuwe gebouwen met 243 woningen op kop Schipholweg Haarlem

Vandaag, 09:01

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

Praag locatie voor 7e Iconic Houses Congres met excursies

Vandaag, 11:40

Woningcorporatie Ymere wil meer regie minister tegen bouwimpasse

Vandaag, 09:47

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan