Copyright: KAW
IJsselmuiden visie
Copyright: KAW
Bestaand
Copyright: KAW
Nieuw
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
IJsselmuiden visie
Copyright: KAW
Bestaand
Copyright: KAW
Nieuw
Copyright: KAW
Copyright: KAW

KAW maakt visie voor IJsselmuiden met inbreiding en dorpsherstel

13 oktober 2022, 15:26
KAW heeft een stedenbouwkundige visie opgesteld voor het ‘groeidorp’ IJsselmuiden. Het bureau koppelt daarbij de benodigde woningbouw aan het terugbrengen van samenhang, een dorpse schaal en de historische kwaliteiten.

De geleidelijke groei van IJsselmuiden heeft tot veranderingen geleid, waardoor het dorpse karakter is verdwenen. De typerende schaal van het dorp is met de komst van grote gebouwen en een zwaardere weginfrastructuur minder herkenbaar geworden; de samenhang is verloren gegaan.

In opdracht van de gemeente Kampen (waartoe IJsselmuiden behoort) en de woningbouwverenigingen Beter Wonen en Loostad heeft het architectenbureau een stedenbouwkundige visie gemaakt. Die is gericht op dorpsvernieuwing door middel van zowel woningbouw als samenhang van de openbare ruimte.

Terugbrengen samenhang
IJsselmuiden heeft in de loop der tijd aan samenhang verloren doordat steeds grotere gebouwen op verschillende plekken in het bestaande dorp verrezen, legt KAW uit. De omvangrijke nieuwbouw bepalen sterker het algehele beeld dan het oude dijklint en de talrijke kerken.

“Dit vraagt om een visie op de samenhang tussen deelgebieden en structuren”, stelt KAW. Het bureau heeft gezocht naar een verbindende schaal tussen de oude dorpslinten met nog herkenbare bebouwing, alsook in de nog aanwezige groenstructuur. De visie biedt een kader voor de ontwikkeling van vastgoed en voorstellen voor de verbetering van de openbare ruimte, aldus KAW.

De stedenbouwkundige uitdaging lag in het vinden van een nieuw invulling die de grotere, stedelijke schaal en de kleinere dorpse schaal met elkaar verbindt, legt het bureau uit. Zowel de juiste programmatische en ruimtelijke invulling van, als de relatie tussen een aantal locaties bepaalt het beeld van het toekomstige IJsselmuiden.

Een aantal dicht bij elkaar gelegen locaties biedt kansen voor een toekomstbestendig dorp. Deze locaties liggen in het hart van de naoorlogse uitbreidingen.

Meerdere locaties
Door meerdere locaties in de visie mee te nemen werkt KAW aan samenhang op twee vlakken: zowel in ruimtelijke kwaliteit als klimaatbestendigheid. De oost-west gelegen groenstructuur verbindt een aantal ontwikkellocaties en vormt daarmee de drager van het plan; ze is ook de uitgelezen plek om in te zetten bij de wateropgave of het tegengaan van hittestress.

KAW zet in op drie veranderingen. Ten eerste stelt het bureau voor om met nieuwe invullingen voort te bouwen op de bestaande, nog herkenbare historische kwaliteiten. Waar de dorpsstructuur in de loop der tijd door bijvoorbeeld nieuwe bebouwing of kap van bomen is verzwakt, kunnen de nieuwe invullingen mogelijk de structuur herstellen.

Ten tweede streeft het architectenbureau naar het versterken en betekenis geven van lange lijnen. Bij de noord-zuidverbindingen wil KAW aandacht besteden aan de oriëntatie van bebouwing en inrichting van de openbare ruimte.

Zo wil het bureau de vroeg naoorlogse woonbuurten beter verbinden met de historische structuren van de zandruggen. Ook het versterken van de twee lange lijnen in oost-westelijke richting moet resulteren in een betere verbinding van het oude dorpshart met de naoorlogse uitbreidingen.

Ten derde en ten slotte moet het verweven van nieuwe dorpse invullingen met het bestaande leiden tot een beter verbonden geheel. Ook streeft het bureau door het verbinden van de oude delen met de nieuwe uitbreidingen aan de randen van het dorp naar een sterkere samenhang tussen oud en nieuw.

De verbetering krijgt al vorm door de realisatie van twee nieuwe woonblokken voor Beter Wonen in het westelijk deelplan, melden de architecten. “Die zijn niet door KAW ontworpen, maar passen wel in het plan.”

Andere nieuwsberichten

Eigentijdse uitstraling voor woonblok Kanaleneiland na renovatie Bloot Architecture

Vandaag, 14:17

NTR belicht ruim een eeuw woongeschiedenis in tv-serie

Vandaag, 10:55

Nieuwe gebouwen met 243 woningen op kop Schipholweg Haarlem

Vandaag, 09:01

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

Praag locatie voor 7e Iconic Houses Congres met excursies

Vandaag, 11:40

Woningcorporatie Ymere wil meer regie minister tegen bouwimpasse

Vandaag, 09:47

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan