Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Exterieur, Fruitweg
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond, met trap naar souterrain
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond, met travertijnen trap en glazen lift
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond
Copyright: Peter de Ruig
Souterrain
Copyright: Peter de Ruig
Souterrain
Copyright: Peter de Ruig
Souterrain
Copyright: Peter de Ruig
Souterrain
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond, trappartij
Copyright: Peter de Ruig
Eerste verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Eerste verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Eerste verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Eerste verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Tweede verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Tweede verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Tweede verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Tweede verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Derde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Derde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Derde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Derde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Vierde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Vierde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Exterieur
Copyright: Peter de Ruig
Exterieur
Copyright: Peter de Ruig
Exterieur
Copyright: Peter de Ruig
Exterieur
Copyright: Peter de Ruig
Exterieur, Fruitweg
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond, met trap naar souterrain
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond, met travertijnen trap en glazen lift
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond
Copyright: Peter de Ruig
Souterrain
Copyright: Peter de Ruig
Souterrain
Copyright: Peter de Ruig
Souterrain
Copyright: Peter de Ruig
Souterrain
Copyright: Peter de Ruig
Begane grond, trappartij
Copyright: Peter de Ruig
Eerste verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Eerste verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Eerste verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Eerste verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Tweede verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Tweede verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Tweede verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Tweede verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Derde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Derde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Derde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Derde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Vierde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Vierde verdieping
Copyright: Peter de Ruig
Exterieur
Copyright: Peter de Ruig
Exterieur
Copyright: Peter de Ruig
Exterieur
Copyright: Peter de Ruig
Exterieur
Copyright: Peter de Ruig

Naoorlogse fabriek getransformeerd tot stadskantoor Den Haag

21 september, 16:14
Een naoorlogs fabrieksgebouw aan de Fruitweg in Den Haag is getransformeerd naar een nieuw stadskantoor voor twee gemeentelijke diensten. Wessel van Geffen architecten en Studio Leon Thier architectuur/interieur hebben met respect voor het oorspronkelijke gebouw en met gebruikmaking van de bestaande open structuur een gastvrije en comfortabele omgeving gecreëerd.

De Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten en de Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn van de Gemeente Den Haag hebben in mei 2022 hun nieuwe onderkomen in gebruik genomen. Het betreft een pand uit 1955, dat bij velen bekend is als de voormalige binderij en drukkerij van Van Rijmenam.

Waar voorheen werktafels, machines en persen stonden, kunnen de ruim 500 medewerkers van beide diensten nu beschikken over verschillende typen werkplekken, verdeeld over het herbestemde gebouw.

Gastvrij en open
De gemeente had als opdrachtgever een duidelijk visie op de gewenste sfeer van het stadskantoor, vertellen de architecten. Het nieuwe onderkomen moest een gastvrij en warm welkom heten aan de bezoekers, in plaats van een zakelijke ontvangst.

Wessel van Geffen architecten en Studio Leon Thier hebben voor de nieuwe indeling van het stadskantoor de bestaande open structuur van het pand volledig benut. Door de structuur heel open te houden, kan het gebouw mensen verbinden, leggen de architecten uit.

Alle verblijfs- en werkruimten bieden zicht op de hele structuur van het gebouw, zodat een individu zich onderdeel blijft voelen van het geheel. Daartoe zijn bijvoorbeeld de spaarzame toegevoegde vaste wanden door een glasstrook visueel los gehouden van de gevel en het plafond. Nieuwe trappen en diverse ontmoetingszones vergroten de contactmogelijkheden in het gebouw.

Entree en restaurant
Centraal in het contact tussen bezoekers en de medewerkers staat het entreegebied. De open en losse ruimtelijke opzet van de entreehal, met de balies en koffiebar, maakt dat de bezoeker zich welkom voelt. Een ruime trap – een aanpassing van het oorspronkelijke gebouw – leidt naar de cursusruimten in het souterrain. Hier zijn de vensters vergroot om meer daglicht binnen te krijgen.

Op de eerste verdieping is het (bedrijfs)restaurant met een zogenoemde leerkeuken gesitueerd. Werkzoekenden runnen het restaurant en kunnen op die manier werkervaring opdoen voor een baan in de horeca. Het restaurant is toegankelijk voor zowel medewerkers als bezoekers.

Om de bereikbaarheid van de verdiepingen te vergroten is een glazen lift ingepast in het oorspronkelijke hoofdtrappenhuis, bij de hoofdentree. Het glas draagt niet alleen bij aan het gevoel van sociale veiligheid, maar houdt ook het open karakter van de historische travertijnen trap in stand.

Gevarieerde werkplekken
De werkruimten op de verdiepingen kennen een overzichtelijke opzet met een werkgebied langs de gevels en een flexibel ingedeelde middenzone. In de middenzone bevinden zich bijvoorbeeld flexibele werkplekken, alsook pantry’s en verschillende overlegruimten voor kleinere groepen. Glazen geluiddichte ruimten vormen belcellen waar medewerkers kunnen telefoneren zonder overlast voor collega’s.

Tijdens het ontwerp van de transformatie hebben de ontwerpers veel gesprekken gevoerd met de toekomstige gebruikers om de wensen en gebruikseisen voor de toekomstige werkplek duidelijk te krijgen. Het resultaat is een gevarieerde werksfeer in het hele gebouw, met ontmoetingsplekken en groene elementen die de huiselijke sfeer versterken, zeggen de architecten.

Midden in het gebouw is een nieuwe trap toegevoegd, als aanvulling op de bestaande trappen op de koppen, om de interne bereikbaarheid te vergroten. De trap maakt collega’s op andere verdiepingen snel bereikbaar en stimuleert tegelijkertijd om niet de lift te nemen maar gezond te bewegen.

Historische kwaliteiten
Na een voorstudie van LIAG architecten kozen Wessel van Geffen architecten en Studio Leon Thier ervoor om het gevelbeeld te behouden, maar de indeling volledig aan te passen aan de nieuwe functie. Ze benaderden het gebouw alsof het een monument was en ontwierpen de transformatie met veel respect voor het bestaande, leggen de architecten uit.

Bij de ingrepen borduurden ze voort op het oude gebouw, om de historische kwaliteiten zoveel mogelijk intact te houden, maar wel aan nieuwe eisen te laten voldoen. Elk onderdeel van de schil is verbeterd. Zo nodig zijn nieuwe materialen en afwerkingen met veel betere technische eigenschappen toegepast, aldus de architecten.

Beton en baksteen
Zo is een groot deel van de betonnen kozijnen vervangen door aluminium kozijnen met dezelfde vorm, die goede isolatie-eigenschappen hebben. Ook zijn de betonnen borstplaten, waarop een logo van Van Rijmenam was aangebracht, vervangen door geïsoleerde lichtgewicht betonplaten met daarop het logo van gemeente Den Haag.

De betonnen gevelpenanten, waarachter op enkele plekken hemelwaterafvoer loopt, zijn opnieuw gemaakt. Waar beton is gehandhaafd, is dat afgewerkt met verf die vermengd is met zand zodat de textuur de indruk van beton blijft wekken. Daartoe is bijvoorbeeld gekozen bij de lijst en de opvallende ronde vensters – kenmerkend voor de naoorlogse periode.

Ook de achtergevel is niet gerestaureerd maar respectvol gereconstrueerd. Aan de achterzijde, die een minder representatief ontwerp had dan de straatgevel, is de baksteengevel afgebroken en enkele centimeters naar voren opnieuw opgemetseld in vrijwel dezelfde steen. Zo kon een veel betere isolatiewerking worden gerealiseerd.

BENG
Naast de gebouwschil zijn ook de installaties verbeterd. Het vernieuwde gebouw maakt gebruik van een warmte-koudeopslag, een stralingsplafond zorgt voor extra warmte of koeling en de inblaas van verse lucht is in de plafondeilanden geïntegreerd. Het vernieuwde gebouw is door deze ingrepen nu Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG).

De ontwerpers en opdrachtgever hebben bij het project ook aandacht gehad voor de natuur. Voor vogels zijn nestkasten geïntegreerd in het ontwerp en gevarieerde beplanting aan de achterzijde, met klimplanten, biedt plek aan een rijk insectenleven.

Andere nieuwsberichten

Driehoekige uitkijktoren symboliseert verbinding tussen landschappen

1 uur geleden

Nominaties Publiek gebouw van het Jaar bekend

Vandaag, 10:00

DP6 ontwerpt 23 appartementen in Bossche School-kerk Malden

30 september, 3:59

Winnaars Arie Keppler Prijs 2022 bekend

30 september, 1:48

Piet Oudolf ontvangt Sikkens Prize 2022

Vandaag, 11:38

Jetten wil stroomverbruik overdag omlaagbrengen

Vandaag, 10:47

Deyan Sudjic leest over Stalins staatsarchitect in Het Nieuwe Instituut

30 september, 2:34

Deltares: nu voorbereiden op snellere zeespiegelstijging

30 september, 10:53

De Jonge: woningbouw kan stagneren door onzekerheid op markt

30 september, 9:41

Diverse organisaties eisen actie voor gezondere schoolgebouwen

29 september, 11:25
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan