Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett

Tarkett streeft naar reductie CO2-uitstoot met ReStart-programma

4 augustus 2022, 16:36
Tarkett recyclet met het terugname- en recyclingprogramma ReStart zo veel mogelijk installatieafval en gebruikte vloeren. Van de huidige grondstoffen waaruit de vloeren van de onderneming bestaan, is op dit moment volgens Tarkett 70% hernieuwbaar of overvloedig beschikbaar. Het bedrijf wil in lijn met het Klimaatakkoord binnen de hele waardeketen de uitstoot van broeikasgassen reduceren met 30% in 2030, ten opzichte van 2019. De ambitie is om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.

“Wanneer je kijkt naar de gehele productlevenscyclus behaal je veel winst door het niet hoeven ontginnen van nieuwe grondstoffen én door het voorkomen van verbranding achteraf”, zegt Marco Van Bergen, manager van het ReStart-programma bij Tarkett. “Voor ons is échte circulariteit de manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”

560 ton terugname
De onderneming heeft in 2021 560 ton aan vloeren binnen Nederland teruggenomen. Tarkett is naar eigen zeggen binnen Europa de enige vloerenleverancier die zoveel diverse vloerbekledingen kan terugnemen en recyclen tot nieuwe vloeren. Recyclen vermindert de CO2-uitstoot met minimaal de helft, doordat het verbranding achteraf voorkomt en ontginning van nieuwe materialen vermindert.

Van de genoemde 560 ton betreft 498 ton teruggenomen eigen tapijtcollecties. Wanneer dit volledig gerecycled is, staat de CO2-besparing gelijk aan ongeveer 1.100 vluchten van Amsterdam naar New York, zegt de onderneming. Daarnaast heeft Tarkett 62 ton pvc-vloeren ingezameld, wat staat voor een vermindering aan CO2-uitstoot van ongeveer 192.000 kg, vergelijkbaar met 1 miljoen kilometers met een personenauto.

Het materiaal dat wordt ingezameld gaat naar één van de acht recyclingcentra van Tarkett. Zo worden tapijttegels lokaal ingezameld in Tarketts fabriek in Waalwijk (Nederland) en pvc-vloeren in Clervaux (Luxemburg). De andere recyclingcentra zijn gevestigd in Italië, Polen, Zweden, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Duurzame samenwerking
 “Waar mogelijk probeert ABN AMRO zijn ecologische voetafdruk te verkleinen”, zegt Christa Beaufort, Manager Sustainability bij de bank. “Tijdens de renovatie van onze gebouwen in onder andere Amsterdam keken we kritisch naar de selectie van duurzame producten. Voor de vloeren hebben we gekozen voor de Desso-tapijttegels van Tarkett: deze worden na de levensduur teruggenomen voor recycling.”

Bouwsector verduurzamen
De bouwsector kan een belangrijke bijdrage leveren aan natuurbehoud en het beperken van verdere opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De sector is namelijk verantwoordelijk voor 40% van de mondiale broeikasgasemissies en tot wel 70% van de totale hoeveelheid afval, legt Tarkett uit.

De onderneming geeft aan klanten in de bouwsector te ondersteunen in het verduurzamen. Transparantie is hiervoor essentieel, stelt het bedrijf; daarom wordt 97% van de materialen van Tarkett beoordeeld door de onafhankelijke EPEA. EPEA ondersteunt bedrijven bij de certificering van hun producten volgens de Cradle to Cradle Certified product standard.

Tarkett streeft ernaar om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen in de hele waardeketen te verminderen met 30%. Naast het gebruik van biobased materialen en recycling van zijn vloeren na de levensduur, verduurzaamt Tarkett ook het productieproces. Zo opereren diverse fabrieken op 100% groene stroom en is het watergebruik met 56% verminderd ten opzichte van 2010.

Verder wordt de milieu-impact van Tarketts producten gebaseerd op de volledige levenscyclus, waarin ook de gebruiksfase én de eindelevensduurfase zijn meegenomen. Hierdoor weet de onderneming per productcategorie precies wat de milieuwinst is van het recyclingproces. Deze winst maakt Tarkett sinds juni 2022 inzichtelijk door middel van de nieuwe online CO2-calculator.

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: masterclasses architecten in Haarlem

Gisteren, 14:55

Samenwerking corporaties en gemeenten in Zuidoost Brabant krijgt vervolg

Gisteren, 13:50

'Europaboulevard biedt ruimte voor duizend tot tweeduizend woningen'

Gisteren, 13:19

Ensemble van villa's in bosrijke achtertuin van Bredase kantoorvilla

Gisteren, 11:02

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

Gisteren, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

Gisteren, 09:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

Gisteren, 09:13

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

27 februari, 5:26

Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

27 februari, 10:30

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

26 februari, 3:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan