Tarkett pleit voor terugdringen datum Earth Overshoot Day
20 november 2024, 15:24
Tarkett benadrukt de urgentie van klimaatmaatregelen in de bouwsector. Earth Overshoot Day, de dag waarop we meer hulpbronnen verbruiken dan de aarde in een jaar kan vernieuwen, viel dit jaar op 1 augustus. Nederland bereikte deze datum al op 1 april. Als de hele wereld zou leven zoals in Nederland, zouden we vier aardes nodig hebben.
Tarkett werkt aan diverse initiatieven die bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van gebouwen, zo meldt de onderneming. Een belangrijke stap is het werken met eenduidige en gestandaardiseerde rapportage om grondstoffenschaarste en broeikasgasemissies in kaart te brengen.
Belang van duurzame initiatieven
Initiatieven zoals de EU-Taxonomy, het Science Based Targets initiative (SBTi) en de Green Claims Directive zijn essentieel voor het voorkomen van misleiding. Ze maken de ecologische voetafdruk meetbaar en controleerbaar. De EU Taxonomy, een rapportagesysteem dat duurzame economische activiteiten stimuleert, is een belangrijke stap richting een netto-nul economie in 2050. Tarkett ondersteunt deze regelgeving en helpt klanten bij het navigeren door de complexe vereisten, zodat zij ook hun duurzaamheidsdoelen kunnen halen, aldus de onderneming.
“We zetten ons actief in om klimaatverandering tegen te gaan en de ecologische voetafdruk van gebouwen te verkleinen”, zegt Denise van Keulen, communicatie manager sustainability bij Tarkett. Ze geeft een recente innovatie, de recyclebare tapijttegelrug, als voorbeeld. Door gebruik te maken van bio-gebaseerde harsen uit de papierindustrie, halveert Tarkett het gebruik van op petroleum gebaseerde materialen in zijn producten en vermindert de fabrikant de CO2-uitstoot met 20% in vergelijking met de eerdere versie van de tapijttegel.
“Dit sluit aan bij de stappen die we al eerder hebben gezet, zoals het gebruiken van zuivere kalkkorrels die achterblijven bij het ontharden van drinkwater en het verbeteren van onze recyclingprogramma’s”, vertelt Van Keulen. “Het is niet slechts een kwestie van goed ondernemerschap, maar een morele verplichting om onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties.”
Green Building Cards
Om het voor klanten makkelijker te maken de juiste milieudocumenten te vinden, introduceerde Tarkett de Green Building Cards. Deze kaarten bieden uitgebreide informatie over de milieuprestaties van Tarkett-producten en helpen architecten en bouwprofessionals bij het maken van duurzamere keuzes.
Aangezien veel initiatieven voor gestandaardiseerde rapportagesystemen nog op zich laten wachten, is Tarkett in 2023 al begonnen met dit initiatief. Op die manier ondersteunt het bedrijf bouwprojecten bij het voldoen aan milieunormen zoals LEED en BREEAM, wereldwijd erkende certificeringssystemen die de duurzaamheid en milieuprestaties van gebouwen evalueren.
Terugname- en recyclingprogramma ReStart
De CO2-uitstoot van de productieactiviteiten van Tarkett is sinds 2019 met 47% verlaagd, deels door energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare elektriciteit, zegt de onderneming zelf. Ze gaat nog verder: tegen 2030 wil de onderneming deze uitstoot van broeikasgassen met nog eens minstens 30% verminderen.
Het ReStart-programma, waarmee oude vloerbedekking wordt ingezameld en gerecycled, speelt een cruciale rol in deze strategie. Het doel is om in 2030 30% gerecycled materiaal in de productie te gebruiken.
Circulaire economie
Tarketts inzet voor duurzaamheid gaat verder dan het verkleinen van de eigen ecologische voetafdruk. Het bedrijf richt zich ook op een bredere verschuiving naar een circulaire en transparante economie binnen de bouwsector, legt het uit. Met initiatieven zoals de Green Building Cards, het ReStart-recyclingprogramma, het gebruik van hernieuwbare materialen en ondersteuning bij naleving van de EU-taxonomie, stimuleert Tarkett deze ontwikkeling.
Daarnaast hanteert het bedrijf ook de principes van Cradle to Cradle (C2C). Deze methode onderscheidt zich duidelijk van veel andere duurzaamheidskeurmerken, omdat hiermee naar het volledige proces van de productie wordt gekeken. Enerzijds omvat dit het winnen van grondstoffen, het verminderen van afval en vervuiling en het hergebruik aan het einde van de levensduur. Anderzijds wordt ook aandacht besteed aan sociale criteria en arbeidsomstandigheden.
Cradle to Cradle gaat dus verder dan enkel milieumaatregelen, legt Tarkett uit. Het C2C-principe streeft ook naar innovatie en verbeteringen die bijdragen aan de gezondheid van mensen. Hiermee zegt Tarkett een nieuwe norm voor duurzaamheid in de bouwsector te stellen en een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst. Belangrijk doel daarbij is de datum van Earth Overshoot Day weer terug te dringen.