Maandagochtendoverleg op 1,5 meter bij Vakwerk Architecten
Copyright: Vakwerk Architecten
Kleurrijke online meeting bij Vakwerk Architecten
Copyright: Vakwerk Architecten
'Lunch-to-go' bij Vakwerk Architecten toen het café van het Vakwerkhuis gesloten was
Copyright: Vakwerk Architecten
Maandagochtendoverleg op 1,5 meter bij Vakwerk Architecten
Copyright: Vakwerk Architecten
Kleurrijke online meeting bij Vakwerk Architecten
Copyright: Vakwerk Architecten
'Lunch-to-go' bij Vakwerk Architecten toen het café van het Vakwerkhuis gesloten was
Copyright: Vakwerk Architecten

Architecten over twee jaar corona: Vakwerk Architecten

17 maart, 13:28
Deze week is het precies twee jaar geleden dat het kabinet werkend Nederland opriep om zoveel mogelijk thuis te gaan werken vanwege het coronavirus. Architectenweb vroeg destijds aan verschillende architectenbureaus hoe zij hier vorm aan gaven en wat hun verwachtingen voor de toekomst waren. In een nieuwe serie vragen wij bureaus in hoeverre het thuiswerken onderdeel is geworden van hun bedrijfsvoering en wat voor gevolgen corona in bredere zin heeft gehad. In deel 4 een gesprek met Ellen van der Wal van Vakwerk Architecten. “Een pas afgestudeerde architect kun je niet thuis laten werken, die heeft begeleiding nodig.”

Twee jaar geleden gaven jullie aan dat bij de start van Vakwerk Architecten in 2017 maximale flexibiliteit was ingebouwd, in de zin dat iedereen vrij eenvoudig kan thuiswerken. Heeft dat zijn waarde in de afgelopen twee jaar bewezen of stuitten jullie toch wel op problemen?
“Bij de start van de coronapandemie was dat inderdaad een uitkomst en nog steeds is het waardevol dat onze mensen flexibel kunnen werken en dat bijvoorbeeld ook vanuit huis kunnen doen als dat een keer prettig is voor het werk of handig vanuit de thuissituatie. Wel werken we inmiddels veel meer op kantoor, zo niet bijna helemaal. Ik denk ook dat het inherent is aan ons vak. Er zijn echt wel onderdelen die je online of in afzondering kunt doen, maar het draait vooral om samenwerking. Dat gaat fysiek nu eenmaal veel beter dan online. Denk alleen maar aan de non-verbale communicatie. Als je de schetsrol erbij pakt en iemand vindt een bepaalde oplossing helemaal niets, kun je dat al aan de lichaamstaal aflezen. Via Teams is dat veel minder het geval.”

Thuiswerken had ook veel invloed op het welzijn van medewerkers. Waar de een verpieterde in een appartementje, moest de ander alle zeilen bijzetten om naast het werk ook nog de kinderen de hele dag bezig te houden en zelfs onderwijs te geven. Hoe zijn jullie daarmee omgegaan?  
“We hebben voor iedere situatie een maatpak proberen te ontwerpen. Zo hebben we het voor met name jonge mensen die thuis niet goed konden werken mogelijk gemaakt om ondanks de lockdowns toch naar kantoor te komen en mochten mensen die moesten jongleren met een gezin flexibeler of minder werken. Daarnaast probeerden we actief om het team bij elkaar te houden, want dat is voor ons erg belangrijk. Twee keer per jaar organiseren we koersdagen, waarbij we met elkaar gaan eten en drinken én de koers van het bureau bepalen. In de afgelopen twee jaar zag je dat medewerkers dan ongelooflijk blij en opgelucht waren dat elkaar weer konden zien. Na een koersdag verloopt de samenwerking ook beter; mensen snappen elkaar, kennen elkaars problemen en springen bij als dat nodig is.

Iets wat ik een beetje onderbelicht vind geweest tijdens de coronapandemie, is de begeleiding van jonge mensen. Een pas afgestudeerde architect kun je niet thuis laten werken, die heeft begeleiding nodig van een meer ervaren architect. En dan bedoel ik echte begeleiding, niet dat je zo iemand via Teams meedeelt wat hij of zij moet doen. Een jonge architect moet ook kunnen meeluisteren wat wij aan de telefoon met een opdrachtgever bespreken en zich ontwikkelen via het sociale netwerk op de werkvloer. Dat is essentieel. Wij hebben ze op verschillende manieren proberen te begeleiden, zoals via koffiedates op kantoor. Die gingen niet noodzakelijkerwijs over projecten, soms juist niet zelfs. Ook hebben we af en toe rondgebeld om te vragen hoe het gaat. En als het weer mocht, lieten we ze gewoon weer naar kantoor komen. In ons pand is ruimte genoeg.”

In 2020 is het Vakwerkhuis geopend, waarin behalve jullie eigen kantoor andere bedrijven, ruimtes voor co-working, vergaderzalen en een café zijn ondergebracht. Dat juist toen een pandemie uitbrak, moet een enorme klap voor jullie zijn geweest.
“Dat was inderdaad enorm triest. We hebben ons een paar jaar de tandjes gewerkt en het eerste wat we moesten doen, was de stoelen op de tafels zetten en het café sluiten. Wel hebben we nog ruimte kunnen bieden aan mensen die niet thuis of elders op kantoor konden werken, onder meer van overheden en multinationals, maar dat het café dicht moest was echt pijnlijk. Twee mooie periodes heeft het Vakwerkhuis volledig kunnen draaien, dat was beide keren rond de zomer. Toen zagen we dat het concept echt wel heel goed werkte, Dat was ook nodig om de moed erin te houden. Ook nu gaat het weer de goede kant op en met het mooie weer van de laatste tijd zit de tuin vol. Laten we hopen dat corona niet als een boemerang terugkeert.”

Vakwerk Architecten is onder meer actief in de zorg, bij uitstek een sector én opgave waarop corona zijn invloed heeft doen gelden. Hoe heeft dat voor jullie uitgepakt? En kun je ook zeggen dat corona het ontwerp beïnvloedt?
“Aan het begin van de pandemie schrokken we enorm. Projecten in de zorg lagen stil, men had even wat anders aan het hoofd. Na een tijdje trok het weer aan en inmiddels komen projecten zelfs flink op gang, ondanks de stijgende bouwkosten. Je merkt dat de raden van bestuur zich instellen op de nieuwe kostenniveaus en dóórgaan. Veel projecten die vertraging hebben opgelopen komen nu toch van de grond en er komen ook nieuwe projecten bij. We mogen dus niet klagen. We merken ook dat corona de opgaven beïnvloedt. Zo wordt er gevraagd om grotere wachtruimtes zodat mensen meer afstand kunnen houden en ontwerpen we een geriatrische revalidatiekliniek met afsluitbare units, om de kans op besmettingen te verkleinen. Ik weet niet of corona de grote veranderaar voor de zorg is, de sector is immers altijd in ontwikkeling, maar het is zeker een van de veranderende aspecten op dit moment.”

Andere nieuwsberichten

Ingetogen woning als rustpunt aan de bosrand

4 uur geleden

Groen licht voor eerste blok ZOHO Rotterdam

Vandaag, 12:11

Een horecagelegenheid met een restaurant per dagdeel

Gisteren, 17:48

Verdwenen deel Harderwijkse stadsmuur weer zichtbaar gemaakt

Gisteren, 15:47

Haagse Woonprijs 2022 toegekend aan Leyhof

4 uur geleden

ABN AMRO: vastgoedwaarden kantoren en woningen dalen

Vandaag, 10:10

Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

Gisteren, 13:34

Kennisinstituut: nauwelijks minder autoverkeer bij goedkoper ov

Gisteren, 09:24

Reuters: Chinese centrale bank schiet vastgoedsector te hulp

25 november, 3:29

Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein

25 november, 10:01
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan