Copyright: Ton Langenberg
Copyright: Ton Langenberg
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: FAAM architects
Copyright: Ton Langenberg
John Ekkelboom
Copyright: Bas Gijselhart
Eikenburg en circulariteit
Copyright: FAAM architects
Copyright: FAAM architects
Copyright: FAAM architects
Copyright: FAAM architects
Copyright: FAAM architects
Terreintekening
Copyright: Buro Lubbers
Copyright: Ton Langenberg
Copyright: Ton Langenberg
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: Bas Gijselhart
Copyright: FAAM architects
Copyright: Ton Langenberg
John Ekkelboom
Copyright: Bas Gijselhart
Eikenburg en circulariteit
Copyright: FAAM architects
Copyright: FAAM architects
Copyright: FAAM architects
Copyright: FAAM architects
Copyright: FAAM architects
Terreintekening
Copyright: Buro Lubbers

Appartementengebouw uit CLT opgeleverd in Eindhoven

28 september, 17:53
Op landgoed Eikenburg bij Eindhoven is onlangs de bouw afgerond van een paviljoen met 28 sociale appartementen en 3 multifunctionele kantoorruimten. Het ontwerp van FAAM architects is sterk gericht op het collectieve karakter van de plek en uitgevoerd in massieve houtbouw.

De realisatie van paviljoen Pannenhoef Leemerhoef maakt deel uit van de herontwikkeling die woningcorporatie Trudo voor landgoed Eikenburg beoogt. Trudo heeft het eigendom en beheer van het landgoed, gelegen aan de zuidkant van Eindhoven, in 2013 overgenomen van de Broeders van Liefde. Het monumentale klooster, een rijksmonument, ligt prominent in het gebied.

Bijzonder woonmilieu
De corporatie wil met de herontwikkeling van Eikenburg een bijzonder woonmilieu aan de stad toevoegen. Ze wil woningbouw in de sociale huur ontwikkelen en een actieve woongemeenschap vormen, met de bewoners. In 2018 heeft Buro Lubbers daarvoor in opdracht van Trudo een masterplan opgesteld.

De eerste fase – herbestemming en transformatie van het hoofdgebouw – is al uitgevoerd en de infrastructuur is deels aangepast. De vernieuwing van de verspreid liggende paviljoens is een volgende stap in de herontwikkeling van het landgoed.

Daarbij streeft het masterplan naar een voortzetting van de diversificatie van de paviljoens. Dit omdat elk bestaand pand anders is, in een andere bouwkundige staat verkeerd en om andere ingrepen vraagt. Bovendien bieden de gebouwen ruimte aan diverse gebruikersgroepen. Bijkomend voordeel  is dat de paviljoens niet als samenhangende structuur worden ervaren.

Nieuwbouw
Pannenhoef Leemerhoef en zijn buurman, die samen een ensemble vormden, waren daarbij de eerste twee die werden aangepakt. Architectonisch kwamen ze overeen, met Pannenhoef Leemerhoef als kleinere uitvoering. Beide bestonden uit horizontale, deels opgetilde bebouwing rond twee patio’s. Daarmee waren ze doorwaadbaar op maaiveldniveau.

Het buurpaviljoen bleek in betere staat en is inmiddels gerenoveerd in de originele staat. Paviljoen Pannenhoef Leemerhoef bleek er minder goed aan toe, vertelt FAAM. Aanvankelijk heeft het architectenbureau bekeken of het paviljoen, dan wel de fundering, behouden kon blijven en met enige ingrepen een nieuwe toekomst kon krijgen.

Door de beperkte verdiepingshoogte en de aanwezigheid van asbest bleek dat niet realistisch. Er is gekozen voor nieuwbouw, met vergelijkbare uitgangspunten als voor het oude paviljoen, legt het architectenbureau uit. Wederom ligt de horizontale bebouwing als een lemniscaat rond twee patio’s.  Het doorwaardbare karakter en de verre doorzichten zijn in het nieuwe ontwerp behouden.

Wonen in het bos
Het programma bestaat voornamelijk uit wonen: 28 studio’s en een-slaapkamer-appartementen. De woningen hebben flexibele plattegronden en alle een gevel aan zowel een patio, als de omliggende bosrand.

Rond de zuidelijke patio is op de begane grond plaats voor een collectieve en twee multifunctionele ruimten. Rond de andere patio is alleen wonen gesitueerd; hier is het maaiveld een halve meter omhoog getrokken, bereikbaar met trap en hellingbaan. Het hoogteverschil benadrukt de meer privé-omgeving van deze patio; tegelijkertijd blijven beide patio’s toegankelijk voor iedereen.

In lijn met de diversificatie van de paviljoens is Pannenhoef Leemerhoef anders gematerialiseerd dan de buurman, die is opgetrokken in metselwerk. De nieuwbouw heeft naturel houten gevels aan de buitenkant van het paviljoen; aan de patiozijden zijn kleuraccenten toegepast.

De ingetogen houtkleur aan de buitenzijde verbindt het gebouw met het omringende bos. De kleuraccenten, die zijn afgeleid van het interieur van het kloostergebouw, dragen bij aan een heldere routing en de individuele identiteit van de bewoners, legt FAAM uit.

Hergebruik
Omdat Pannenhoef Leemerhoef het eerste project in een reeks transformaties was, had het een voorbeeldfunctie, stelt het architectenbureau. Er is hoog ingezet op duurzaam bouwen door middel van hernieuwbare en circulaire materialen, collectieve installaties en energiebesparende maatregelen.

De materialen die vrijkwamen bij de ontmanteling van het oorspronkelijke paviljoen zijn zoveel mogelijk opnieuw gebruikt in de nieuwbouw. Dat gebeurde zonder vermalen of verzagen tot een laagwaardiger product, benadrukt  FAAM; materialen maar werden in hun bestaande vorm en toepassing opnieuw toegepast.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de stalen buitentrappen en bordessen, of de gipsplaten uit oude binnenwanden. Ook zijn materialen uit andere sloopprojecten toegepast. Materialen uit het oorspronkelijke paviljoen die geen plaats in de nieuwbouw konden krijgen, worden elders op Eikenburg gebruikt, of komen beschikbaar in de grondstoffenbank van het betrokken sloopbedrijf Van Liempd.

Massieve houtbouw
Nieuwe bouwmaterialen en -delen zijn geselecteerd op hun hernieuwbare karakter en kleine voetafdruk, aldus de architecten. Het gehele casco van dragende vloeren en wanden is opgetrokken uit CLT en werd als een bouwpakket ter plekke in elkaar geschroefd.

Verder, vertelt FAAM is voor de nieuwbouw een slim installatieconcept ontworpen dat voorziet in een collectief verwarmingssysteem. De warmtebehoefte wordt daarmee gebalanceerd, terwijl de bewoners hun behoefte boven de basistemperatuur individueel kunnen regelen. Het dak is volledig voorzien van zonnepanelen.

Andere nieuwsberichten

Dutch Design Week: ontwerpen voor de tussenfase

Gisteren, 16:50

Historische context vertrekpunt voor woningbouwplan Meerstad

Gisteren, 16:11

Houten bibliotheek als verbinder voor Edegem

Gisteren, 11:05

BNA Architectendag 2021 in teken van waardecreatie

Gisteren, 10:27

Zuidas in Amsterdam houdt open dag

Gisteren, 14:53

Dochterbedrijf BESIX Group bouwt Guggenheim Abu Dhabi

Gisteren, 11:47

Hernieuwbare energie voor het eerst belangrijkste energiebron EU

Gisteren, 09:32

Partner awg architecten verzorgt Rietveldlezing

26 oktober, 1:23

Vijf Nederlandse nominaties bij Brick Award 2022

26 oktober, 1:00

Woningbouw Jan Snel verder als Daiwa House Modular Europe

25 oktober, 5:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan