Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Ketut Subiyanto via Pexels
Copyright: Ketut Subiyanto via Pexels

Coronacrisis heeft woonwensen beïnvloed

6 juli 2021, 14:22
Wat velen waarschijnlijk al vermoedden, heeft onderzoek van TU Delft-student Marjolein Bons ook aangetoond: de coronacrisis beïnvloedt de woonwensen van huizenzoekers – en daarmee mogelijk ook de toekomstige woningmarkt. Uit het afstudeeronderzoek van Bons blijkt dat het thuiswerken de behoefte aan rust, groen, ruimte en privacy vergroot.

Marjolein Bons, student Architecture and the Built Environment aan de TU Delft, onderzocht de woonbehoefte gedurende de coronacrisis voor haar master-thesis. De uitkomsten van het onderzoek, dat ze uitvoerde bij Dura Vermeer, presenteert Bons onder de titek ‘A crisis that triggered change: How the Corona crisis impacted (aspiring) homeowners’ housing preferences’.

Reële wensen van woningzoekenden
Ze koos het onderwerp omdat de media tegenstrijdig berichtten over het effect van de pandemie op onze woonwensen, meldt TU Delft. De vraag rees bij Bons of de coronacrisis, de lockdown en het thuiswerken wel of geen effect hadden, en indien wel: welk effect. Willen mensen nu juist dichter bij voorzieningen, of liever dichter bij de natuur wonen?

Haar onderzoek is gebaseerd op een woonwensenenquête onder woningzoekenden die stonden ingeschreven bij Nieuwbouw Nederland, een aanbodplatform voor nieuwbouwwoningen. De uitkomsten berusten op een steekproef van 1.458 respondenten.

Deze groep is verdeeld naar stedelijkheid en huishoudenssamenstelling, geeft Bons aan. De respondenten is gevraagd rekening te houden met hun financiële situatie, zodat de genoemde woonwens realistisch is en geen ideaalbeeld schetst.

Meer ruimte, meer groen
Uit het onderzoek bleek volgens de TU Delft-student dat de behoefte aan meer ruimte rondom het huis sterk is toegenomen. De tuin, het groen in de straat of het park in de buurt zijn mensen belangrijker gaan vinden. Van alle respondenten gaf 50,8% aan makkelijker de natuur in te willen kunnen en 30,9% wil wonen in een woonomgeving met meer groen.

Terwijl recreatief groen en natuur belangrijker zijn geworden, kwamen veel mensen er tijdens de lockdown achter overige voorzieningen in de stad,  op loopafstand niet te missen. Mensen blijken daarom juist meer bereid om verder van de stad en van het werk te gaan wonen, aldus Bons.

Functionelere woning
Voor 17,8% van de ondervraagde huizenzoekers is de woonwens wezenlijk veranderd; zij hebben een ook daadwerkelijk andere zoekvraag, legt de onderzoeker uit. Aangezien uit ander onderzoek is gebleken dat woonwensen niet snel duidelijke veranderingen ondergaan, is een klein 18% een significant percentage.

Van deze groep geeft 35% aan dat ze een extra kamer wil. De behoefte aan meer kamers is de grootste verandering aan de wensen met betrekking tot de woning zelf. Opvallend genoeg is de oppervlakte minder belangrijk, zegt Bons. Mensen zoeken meestal geen groter huis, maar vooral een functionelere woning.

Stad en stellen
De verandering in woonwens deed zich niet overal gelijk voor, zag Bons. Respondenten die aangeven dat hun woonwens veranderd is, wonen vaker in de stad (48%) en hebben vaker een partner en kinderen (33%) dan de totale respondentgroep. De Covid-19-crisis heeft dus een groter effect op de woonwensen van stedelingen en op die van stellen met kinderen, al dan niet wonend in een stad.

De vraag is of na een bezwering van  de coronacrisis de woonwens weer terugkeert naar die van voorheen. Uit Bons’ onderzoek zou blijken dat dat niet het geval is. Desgevraagd gaven respondenten aan dat ook als de crisis voorbijgaat, hun woonwens blijvend veranderd is.

Als belangrijke reden hiervoor gaven respondenten aan te verwachten dat ze in de toekomst meer zullen thuiswerken dan voor de coronacrisis.

Andere nieuwsberichten

KAAN Architecten geselecteerd voor ontwerp gerechtsgebouw in Nancy

2 uur geleden

Rotterdam wil nieuwe brug over de Maas van Oost naar Zuid

Vandaag, 09:19

Drie finalisten voor Next Step Program 2022

Gisteren, 14:30

Mariablauwe kapel als slotstuk van nieuw ontwikkeld landgoed

Gisteren, 12:17

LEVS ontwikkelt ontwerpmethodiek om CO2-uitstoot projecten te verminderen

3 uur geleden

Gros gemeenteambtenaren wil uitstel Omgevingswet

Gisteren, 13:38

Rapport: maatwerk nodig om starters aan huis te helpen

Gisteren, 11:01

Blauw kenmerkt het nieuwe interieur van het Evoluon

26 september, 5:45

Minister De Jonge verwerpt kritiek over nut woningbouwimpuls

26 september, 9:21

Aantal elektrische auto's in Nederland sinds 2020 verdrievoudigd

23 september, 10:24
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan