Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, beeld door G2 Architectural Graphics
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, beeld door G2 Architectural Graphics
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, beeld door G2 Architectural Graphics
Copyright: Robbrecht en Daem architecten
Copyright: Robbrecht en Daem architecten
Maquette onthaalgebouw Rubenshuis
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, foto door Ans Brys
Maquette onthaalgebouw Rubenshuis, detail wenteltrappen
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, foto door Ans Brys
Maquette onthaalgebouw Rubenshuis, zijdelingse opname
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, foto door Ans Brys
Gevel Rubenshuis
Copyright: Ans Brys
Tuin van het Rubenshuis (detail)
Copyright: Ans Brys
Tuin van het Rubenshuis
Copyright: Ans Brys
Onbebouwde plek Hopland 13
Copyright: Ans Brys
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, beeld door G2 Architectural Graphics
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, beeld door G2 Architectural Graphics
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, beeld door G2 Architectural Graphics
Copyright: Robbrecht en Daem architecten
Copyright: Robbrecht en Daem architecten
Maquette onthaalgebouw Rubenshuis
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, foto door Ans Brys
Maquette onthaalgebouw Rubenshuis, detail wenteltrappen
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, foto door Ans Brys
Maquette onthaalgebouw Rubenshuis, zijdelingse opname
Copyright: ontwerp door Robbrecht en Daem architecten, foto door Ans Brys
Gevel Rubenshuis
Copyright: Ans Brys
Tuin van het Rubenshuis (detail)
Copyright: Ans Brys
Tuin van het Rubenshuis
Copyright: Ans Brys
Onbebouwde plek Hopland 13
Copyright: Ans Brys

Robbrecht en Daem architecten ontwerpt ontvangstgebouw voor Rubenshuis

25 maart 2021, 12:20
Het Antwerpse Rubenshuis krijgt een dringend gewenste uitbreiding om de druk op de museumlocatie te verminderen. Robbrecht en Daem architecten heeft een ontvangstgebouw ontworpen, dat een ingetogen relatie aangaat met Rubens’ architectuur en diens kunst.

Aan de Wapper in Antwerpen ligt het stadspaleis waar Peter Paul Rubens jarenlang met zijn gezin woonde en met collega’s en assistenten in zijn atelier werkte. Het 17e-eeuwse gebouw is door Rubens zelf ontworpen. Sinds 1946 fungeert het Rubenshuis als museum.

Het aantal bezoekers is in de loop der decennia sterk toegenomen en in de afgelopen jaren werd duidelijk dat een aantal ingrepen noodzakelijk was. In opdracht van Stad Antwerpen ontwerpt Robbrecht en Daem architecten een nieuw ontvangstgebouw. Het ontwerp van de nieuwbouw kadert in de opdracht voor een masterplan voor de hele locatie, die Robbrecht en Daem architecten opstelt in samenwerking met onder andere Callebaut Architecten.

Naast uitbreiding  moet herinrichting van de historische tuin en een nieuwe routing door het museum de locatie verlichting brengen. Callebaut Architecten is aangesteld als restauratie-architect, de vernieuwde museumtuin is een ontwerp van Ars Horti Landscape Architects.

Ontvangstgebouw
Het ontvangstgebouw  wordt gerealiseerd aan Hopland 13, tussen twee hogere gebouwen in. Het nieuwe gebouw krijgt een toegankelijke uitstraling en herbergt verschillende bezoekersfaciliteiten. Het biedt onderdak aan een multimediaal belevingscentrum rond Rubens en zijn woon- en werkplek, een museumcafé en back office-functies. Tevens biedt de nieuwbouw ruimte voor en de bibliotheek en publieke leeszaal van het Rubenianum, gewijd aan de vroegmoderne Vlaamse kunst.

Met het ontwerp voor de gevel van de nieuwbouw verwijst Robbrecht en Daem architecten in de verhoudingen naar de traditie de Italiaanse palazzi, legt het bureau uit. De gevels aan Hopland en aan de tuinzijde worden beide opgebouwd uit horizontale lijnen en cilindrische elementen.

Aan de tuinzijde resulteert dat in een antwoord op de gevel van het Rubenshuis, zonder afbreuk te doen aan de historische gevel langs de tuin. Het gebruik van ronde elementen zorgt voor een interessante lichtwerking in het interieur, op alle momenten van de dag, aldus de architecten.

Rubensiaans
De nieuwbouw zal heel wat verwijzingen naar Rubens hebben, meldt het architectenbureau. Zo refereert de stapeling van kolommen aan de ‘spiermassa’ of  ‘corporale identiteit’ in het oeuvre van Rubens.

De voorkeur die de kunstenaar had voor sterke diagonalen vertaalt Robbrecht en Daem architecten naar de geometrie van en de looproute door het gebouw. “Die is nooit loodrecht, maar van de ene naar de andere diagonaal”, legt het bureau uit, “Zoals in de opbouw van de wenteltrappen.”

Het huiselijke aspect van Rubens’ woning komt tot uitdrukking in de twee reusachtige boekenkasten die, over de volledige hoogte van het gebouw, aan weerzijden van de verdiepingsvloeren staan. Zowel in de publieke ontvangstzones, als in de werk- en studieplekken creëren deze twee flanken een zekere geborgenheid.

Omvangrijk en terughoudend
Met zijn zes verdiepingen, de ruimte vullend tussen twee bestaande hoge gebouwen, is de nieuwbouw omvangrijk. Desalniettemin is het ontvangstgebouw ingetogen ten opzichte van de rest van de locatie. Robbrecht en Daem architecten mijden de belangrijke perspectivische assen, zoals de zichtas van portiek naar tuinpaviljoen, die Rubens creëerde.

De nieuwbouw schept ademruimte aan de gehele locatie en vormt het startpunt voor een nieuwe routing en nieuwe beleving van het Rubenshuis. De werkzaamheden starten in najaar 2021; afronding van het gehele project staat gepland in 2024.

Andere nieuwsberichten

Kindcentrum in Hellevoetsluis met open vloeren en veel onderwijsruimte

Vandaag, 16:12

NEXT architects en Juurlink+Geluk presenteren woningbouwproject HOOF

Vandaag, 15:41

Architectuur van Bofill tussen monumentaal en intiem

Vandaag, 12:25

Boek belicht hedendaagse sloopwoede in Amsterdam

14 januari, 2:43

Oude Heineken Hoek aan Leidseplein in Amsterdam gesloopt

Vandaag, 17:56

Johan Remkes gaat Nationaal Programma Groningen leiden

Vandaag, 14:33

'Rijk besteedt minder aan infrastructuur, in plaats van meer'

Vandaag, 11:42

'Gemeenten willen regels zonnepanelen in beschermd gebied versoepelen'

Vandaag, 09:37

Onderzoek: nog steeds veel kantoren onvoldoende duurzaam

14 januari, 9:59

EGM Architecten benoemt Arno van Schaik tot associate

14 januari, 9:26
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan