Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Ontwerp parkeergarage Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Ontwerp parkeergarage Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Ontwerp parkeergarage Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Ontwerp parkeergarage Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Ontwerp parkeergarage Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Ontwerp parkeergarage Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Ontwerp parkeergarage Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed
Ontwerp parkeergarage Eenheidsbureau Politie Den Haag
Copyright: cepezed

Definitief ontwerp Eenheidsbureau Politie Den Haag gepresenteerd

9 maart 2021, 14:43
Cepezed heeft het definitief ontwerp voor het nieuwe Eenheidsbureau Politie Den Haag in de Binckhorst afgerond. In het gebouw aan de rand van de wijk worden vier locaties, waaronder het huidige hoofdbureau aan de Burgemeester Patijnlaan, samengevoegd. Naast het pand komt een eveneens door cepezed ontworpen parkeergarage met bedrijfsruimte in de plint.

Het nieuwe Eenheidsbureau omvat 48.000 vierkante meter, voldoet aan de BENG-normen en is goed voor een BREEAM Excellent-certificering. Het ontwerp is sterk gericht op interdisciplinaire samenwerking, onder meer door veel gemeenschappelijke ruimtes te creëren.

Het gebouw wordt grofweg verdeeld in drie gestapelde bouwsecties: een plint met open karakter en grondgebonden functies, een middendeel met ruimte voor parkeren en een bovendeel met vergader-, kantoor- en samenwerkingsfuncties. Deze stapeling is ook af te lezen in het gevelbeeld., meldt cepezed.

In het hart van de onderbouw ligt een binnenstraat. Deze zogenaamde ‘canyon’ heeft een belangrijke functie in de ontsluiting, routing, oriëntatie, daglichttoetreding en verbinding van de parkeerlagen. De bovenbouw bestaat uit vijf beuken met grote constructieve overspanningen. Deze zijn flexibel indeelbaar, waardoor de inrichting in de toekomst eenvoudig aanpasbaar is.

Tussen de beuken bevinden zich atria en patio's die net als de canyon veel daglicht binnenlaten en een ontmoetingsplek voor de gebruikers vormen. Het gebouw krijgt een royale daktuin van 1.100 m² en een sedumdak. Ook worden zonnepanelen op het dak geplaatst, evenals een insectenhotel en vlinderstruiken. In de gevel worden nestkasten voor vogels opgenomen.

Het volledige dakvlak is uitgevoerd met retentiekratten die neerslag bufferen en later vertraagd afvoeren. Zo is het complex voorbereid op steeds hevigere regenval door klimaatverandering. Daarnaast irrigeren de gevulde kratten het bovenliggende groendak en zorgen ze in de zomer voor natuurlijke verkoeling van het gebouw.

In 2024 moet het Eenheidbureau klaar zijn. cepezedinterieur ontwerpt het interieur, Buro Sant en Co is de betrokken landschapsarchitect en verzorgt onder meer de inrichting van de daktuin. Nelissen Ingenieursbureau verzorgt installaties, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid, IMD raadgevende ingenieurs is verantwoordelijk voor de constructies en Multical is de kostendeskundige.

Parkeergarage
In het voormalige pand van de politieacademie aan de Wegastraat komt de parkeergarage voor het Eenheidsbureau. Het bovenste deel wordt getransformeerd tot parkeergarage met zo’n vierhonderd parkeerplaatsen, in de plint worden bedrijfsruimtes opgenomen. Om meer parkeerruimte en vloeroppervlak te creëren, worden aan de westzijde van het gebouw twee vloervelden toegevoegd in prefabbeton.

De parkeergarage is ‘reversibel’ en kan terug worden getransformeerd tot kantoorruimte. In de patio tussen de bestaande bouwdelen komt een demontabel element met alle hellingbanen en bijbehorende bordessen, dat dus ook eenvoudig weer is te verwijderen.

De bedrijfsrumtes zijn uitgevoerd in het zogenaamde box-in-box principe, met een vrijhangend plafond. Deze bouwmethode biedt zowel thermische isolering als geluidsisolering, aldus cepezed. In de bedrijfsruimtes komen serviceondernemingen voor zowel medewerkers van de politie als inwoners van de Binckhorst.

Ook de parkeergarage wordt voorzien van een groendak met deels sedumbeplanting en voor een deel struiken en bloemen. Onder het groendak komen retentiekratten die de neerslag bufferen en vertraagd afvoeren. Een deel van de gevel van het atrium wordt volledig voorzien van beplanting, terwijl op andere plekken verblijfsplekken voor vogels en vlinders worden opgenomen.

Voor dit project is Nelissen Ingenieursbureau betrokken voor de installaties, bouwfysica en brandveiligheid, IMD Raadgevende Ingenieurs voor de constructies en Ingenieursbureau Multical voor bouwkostenmanagement. Wanneer het gebouw klaar is, is nog niet bekend.

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

2 december, 2:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

2 december, 10:37

BDP ontwerpt Metropolis Lyceum in Amsterdam-Noord

2 december, 9:05

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

1 december, 3:03

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

2 december, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

2 december, 9:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

1 december, 5:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

1 december, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

1 december, 9:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan