Copyright: WAX
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Nomad lofts
Copyright: jvantspijker & partners
Green dwellings
Copyright: jvantspijker & partners
Sky houses
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: WAX

Natuurinclusieve woontoren voor De Binckhorst in Den Haag

9 maart 2020, 15:52
Met de woontoren Linck voor De Binckhorst in Den Haag introduceert architectenbureau jvantspijker & partners een voor Nederland ongebruikelijke typologie. Vanuit een royale publieke plint strekt zich een atrium omhoog en creëert een groene binnenwereld met aangrenzende tuinen, waaraan de woningen liggen.

Rode draad in het verhaal van Linck is – zoals de naam al suggereert – het maken van verbindingen op verschillende niveaus, legt jvantspijker & partners uit. Op stedenbouwkundig niveau verbindt het gebouwvolume door een driedeling – plint, stedelijke laag en toren met kroon – de straat, de omgeving en de skyline van Den Haag met elkaar.

Binnen het gebouw gaat de straat over in een open verticale ruimte die door het gehele gebouw omhoog strekt. Op meerdere verdiepingen steken vanaf dit atrium dubbelhoge ruimten door naar de gevel, zodat er plaats ontstaat voor thematuinen. Zo ontstaan in het gebouw sferen en plekken die ontmoeting bevorderen voor bewoners en passanten: in de plint, het atrium en de ‘pocket-tuinen’.

Programma
Het gebouw brengt verschillende programma’s bij elkaar. De plint van het gebouw biedt plek aan 1.800 m2 publieke functies en kantoren. De hogere verdiepingen bevatten 70 woningen, met verschillende woningtypen en oppervlaktes.

Daarnaast komen er maisonnettes en is er ruimte voor Het Nieuwe Collectief, dat zich inzet voor collectieve ontwikkeling van starterswoningen. “Door de juiste balans in doelgroepen te zoeken maken we een gebouw waar zoveel mogelijk verschillende mensen graag wonen en verblijven”, legt het architectenbureau uit.

Publieke plint
De plint is ontworpen als een belangrijke overgangszone tussen de omgeving en de binnenwereld van het gebouw. Ruimtelijk heeft het architectenbureau hieraan invulling gegeven met verschillende split-level-vloeren. Mede met het oog op levendigheid op dit niveau is er in de plint ruimte voor horeca.

De plint is grotendeels transparant en doorwaadbaar, met grote opendraaiende puien. Neggen van verschillende diepten en een doorlopende vloerafwerking zorgen voor verdere verweving van buiten en binnen. Op die manier zorgt het architectenbureau ook voor een verankering van Linck in De Binckhorst.

Groene ruimten
Vanaf de begane grond kijken bezoekers dwars door de groene wereld van het atrium naar boven. Het atrium fungeert, aldus de architecten, als sociale machine. De openheid van het atrium zorgt dat mensen er elkaar kunnen begroeten. Op verschillende plekken aan het atrium zijn er ruimten die de bewoners zich kunnen toe-eigenen.

Aan het atrium en de tuinen wordt gewoond. De ‘pocket-tuinen’ brengen extra licht in het gebouw en creëren een mate van openheid in de gevel, die zorgt voor interactie met de straat en de omgeving. De tuinen nodigen volgens de architecten ook uit om het atrium en het dak van de parkeergarage te verkennen.

Schakel in natuur
Linck is nadrukkelijk als natuurinclusief gebouw ontworpen, aldus jvantspijker & partners. De tuinen en het intensief begroeide atrium zullen dat voelbaar maken. Het architectenbureau werkte daartoe samen met DS landschapsarchitecten en De Dakdokters. Linck vormt daarmee ook een schakel in het ecologisch systeem in de directe omgeving: het verbindt de natuur van de Trekvlietoevers en de parken rond begraafplaats Zorgvliet.

In dit natuurinclusieve ontwerp hebben de architecten het gebouw opgevat als een rotsachtig landschap met verschillende biotopen, die elk een eigen ecologische invulling krijgen. Zo komen aan de voet van de rots bloeiende planten, aantrekkelijk voor insecten en zangvogels; naar boven wordt de habitat steenachtiger en krijgt ze nestvoorzieningen voor vleermuizen en gierzwaluwen. Klimplanten zullen, bijvoorbeeld via voorzieningen in de gevel, langs het hele gebouw omhoog groeien.

Industrieel en flexibel
Het vriendelijke groen combineert jvantspijker met robuuste en industriële materialen die passen bij het karakter van De Binckhorst. Betonnen kaders en metselwerk zorgen voor de geleding; raam- en deurprofielen en balkonhekken van de loggia’s worden uitgevoerd in  zwart staal. In het atrium worden deze materialen gecombineerd met hout.

De kolom-balk-draagconstructie creëert in de plint grote vrije vloervelden, die eenvoudig kunnen worden geschakeld. Daardoor blijven de plattegronden aanpasbaar aan veranderende gebruikswensen. Delen van het gebouw die vaker aan verandering onderhevig zijn, zoals de afwerking van gemeenschappelijke ruimten, krijgen een circulaire afwerking, stelt het architectenbureau.

De verwachte bouwstart is in 2021. Jvantspijker & partners heeft in 2019 de ontwerpopdracht, samen met ERA Contour als ontwikkelaar en bouwer, verworven uit een tender. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Maarten van Kesteren ontvangt Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024

4 uur geleden

Schiphol zoekt architecten om luchthaven eenduidiger uitstraling te geven

Gisteren, 15:21

Twee woongebouwen op plek oude Renault-garage in Zwolle

Gisteren, 14:26

Woontorens Bossa Nova vormen sluitstuk woningbouw in Haarlems Aziëpark

Gisteren, 13:29

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

Gisteren, 16:17

ING: directe uitstoot bouwsector daalt nog amper

Gisteren, 11:07

Pensioenfederatie doet niet meer mee aan Woontop minister Keijzer

Gisteren, 09:16

Brabant trekt beurs om restauratie monumenten te bevorderen

5 december, 1:58

Stroomnet ook in Zuid-Holland vol, grootverbruikers op wachtlijst

5 december, 9:50

Kamer teleurgesteld in ‘oppervlakkige’ stikstofplannen Wiersma

4 december, 3:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan