Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten
Copyright: GGH Architecten

Politiebureau bij IJ-tunnel gerenoveerd en uitgebreid door GGH Architecten

17 februari 2023, 15:55
Afgelopen jaar is het politiebureau bij de IJ-tunnel in Amsterdam gerenoveerd en uitgebreid. Het pand is naar ontwerp van GGH Architecten heringericht, gemoderniseerd en verduurzaamd. Dankzij de uitbreiding heeft ook het Command & Control Center van de politie een plek gekregen in het gebouw.

Het uit 1972 stammende politiebureau aan het begin van de Valkenburgerstraat vormt samen met de naastgelegen brandweerkazerne een robuuste bakstenen compositie met kenmerken van zowel de Amsterdamse School als het modernisme. Beide panden zijn door de gemeente gewaardeerd met een basisorde op de waarderingskaart van het Welstandsbeleid voor de binnenstad.

Het oorspronkelijke gebouw (ontworpen door architect Ben Spängberg) heeft een casco van kolommen, liggers en vloeren van beton. Hierdoor kon de oorspronkelijke indeling grotendeels worden verwijderd om ruimte te maken voor een nieuwe indeling die voldoet aan de eisen en wensen van het flexibel werken-concept van de politie. Op basis van de nieuwe indeling is er een nieuw installatieontwerp gemaakt.

Heldere scheiding
Met de nieuwe indeling is een heldere scheiding tussen publiek gebied, werkgebied en ophoudgebied. Het Command & Control Center is in een aparte beveiligde zone ondergebracht. Voormalige logistieke knelpunten zijn met de nieuwe indeling opgelost. Het interieur heeft een geheel vernieuwde uitstraling gekregen. GGH werkte hiervoor samen met interieurarchitect Randi van Gerve.

Waar mogelijk is het werkgebied open gehouden aan de gangzijde om ontmoeting en verbinding te faciliteren. Hierdoor heeft de centrale routing daglicht en uitzicht gekregen, een groot contrast met de gesloten gangen uit het oorspronkelijke gebouw. Besloten werkruimten zijn transparant gemaakt door toepassing van glazen binnenwanden. Om ook privacy te genereren, is op de binnenpuien een fotoverhaal geprint.

De rustige en heldere basis van het exterieur is doorgezet in het interieurontwerp. Er is gekozen voor terughoudend kleurgebruik, met een basis van zwart, wit en grijstinten. Warme accenten zijn toegevoegd door het gebruik van blank eiken in de ontvangstbalie, de bezoekersbanken, de strokenplafonds en de trapleuningen. Met hun felgeel gestreepte uniformen voegen de gebruikers zelf kleur aan het interieur toe, stelt GGH. In de trappenhuizen is het oorspronkelijk Noorse leisteen behouden.

Verduurzaming
De gebouwschil is verduurzaamd met geïsoleerde voorzetwanden, nieuwe slanke aluminium buitenkozijnen met hoogwaardig isolerend glas en dakisolatie. Koudebruggen zijn aangepakt. Het gebouw is voorzien van volledig nieuwe gebouwinstallaties die aanzienlijk minder energie verbruiken. Het dakvlak is voorbereid op installatie van zonnepanelen. De lagergelegen daken zijn voorzien van mossedum. Met deze maatregelen is het energieverbruik van het gebouw verbeterd van energielabel D naar A+++.

De uitbreiding is op de tweede verdieping aan de achterzijde van het pand gerealiseerd.

Andere nieuwsberichten

Gemeente Deventer zoekt ontwikkelaar voor biobased baken in Havenkwartier

Gisteren, 16:50

ZJA ontwerpt sporthal bij Park Groot Schijn in Antwerpen

Gisteren, 15:15

Stadsgesprek over betaalbaar wonen in Rotterdam

Gisteren, 14:28

BureauVanEig presenteert het ontwerp van opgangen naar het Hofbogenpark

Gisteren, 11:14

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

Gisteren, 17:26

Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

Gisteren, 10:30

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

26 februari, 3:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

26 februari, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan