Geurst & Schulze – genomineerd voor de Architect van het Jaar-prijs

7 september 2020, 9:00
Jeroen Geurst en Rens Schulze leiden gezamenlijk Geurst & Schulze Architecten. Dat de projecten van het bureau, overigens net als het bureau zelf, zelden de aandacht trekken, is voor de jury extra reden om Geurst & Schulze Architecten nu te nomineren. Want wie een moment neemt om de projecten beter te bekijken, zal volgens de jury zien dat de projecten in al hun bescheidenheid uiterst zorgvuldig in elkaar te steken.

https://vimeo.com/452221915

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2020 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Geurst & Schulze Architecten, Hans van der Heijden, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Office Winhov en Zecc Architecten.

Van de genomineerde bureaus zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om, mede op basis daarvan, zijn/haar stem uit te brengen op het bureau dat wat haar/hem betreft deze prijs het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 29 oktober 2020 de prijs voor Architect van het Jaar 2020 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2020 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Kawneer (voorheen Alcoa), dat zich opnieuw als hoofdpartner aan deze prijs heeft verbonden.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), architect Dikkie Scipio (KAAN Architecten), ontwikkelaar Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling) en zakelijk directeur / architect Annemiek Bleumink (Paul de Ruiter Architects). Bij zijn keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

De vijf genomineerden tonen, wat de jury betreft, allemaal een liefde voor alle facetten van het architectenvak en een vakmanschap dat aan de projecten is af te lezen. Juist de betrokkenheid van architecten in de verschillende fases van projecten levert werkelijke architectonische kwaliteit op, is de overtuiging van de jury; een betrokkenheid van conceptie tot en met de uitvoering, van de slimme organisatie van een gebouw of gebied tot en met de krachtigste materialisering en detaillering.

Geurst & Schulze Architecten
Of het nou om sociale woningbouw of exclusieve woningbouw gaat, om scholen of kantoren, om een individueel gebouw of een stedelijk ensemble, om laagbouw of hoogbouw… Geurst & Schulze Architecten weet telkens weer een zeer hoge ruimtelijke kwaliteit te realiseren. Het is iedere keer raak, stelt de jury. En dat op alle schaalniveaus: van de stedenbouwkundige schaal tot aan het bouwkundige detail. Dat alles wijst op een grote beheersing van het architectenvak, aldus de jury.

Dat de projecten, net als het bureau, zelden de aandacht trekken, is voor de jury extra reden om Geurst & Schulze Architecten nu te nomineren. Want wie een moment neemt om de projecten beter te bekijken, zal volgens de jury zien dat de projecten in al hun bescheidenheid uiterst zorgvuldig in elkaar te steken: hoe de gebouwen zich verhouden tot de straat, hoe de buitenruimtes opgenomen zijn in de bouwmassa’s, hoe alles gematerialiseerd is, hoe de precies gekozen details erin zitten...

In het alsmaar verder rijpende vakmanschap van het bureau, dat geleid wordt door Jeroen Geurst en Rens Schulze, is er ieder jaar meer reden voor een nominatie voor de prijs voor Architect van het Jaar, vindt de jury. De afgelopen jaren heeft Geurst & Schulze met een grote diversiteit aan opgeleverde projecten laten zien de volle breedte van het vak te beheersen. Om een paar projecten te noemen: de sociale woningbouw aan de Drentsestraat en Van Haeftenstraat in Rotterdam (2019), De Kamerheer in Den Helder (2020), het kopblok bij de Houthavens in Amsterdam (2018), school Land van Nu in Antwerpen (2020), Uffizi in Utrecht (2018) en Karspelhof in Amsterdam (2018). 

En nu de ontwikkeling van de buurt Overhoeks in Amsterdam Noord over de helft is, wordt ook daar goed zichtbaar wat voor ruimtelijke kwaliteit het stedenbouwkundig ontwerp van Geurst & Schulze daar oplevert. De autovrije binnentuinen in dat gebied zijn zeer succesvol.

Tenslotte prijst de jury het onderzoek dat Jeroen Geurst doet naar het werk van architect Sir Edwin Lutyens en het boek dat hij schreef over de begraafplaatsen die deze Britse architect ontwierp. Het toont een diepe betrokkenheid bij het architectenvak.

Meer informatie: www.geurst-schulze.nl 

Andere nieuwsberichten

Studio Rianknop presenteert zelfbouwwoning Amsterdam-Noord

Gisteren, 12:26

Heijmans en AM gaan woningen bouwen in Feyenoord City

Gisteren, 10:56

Eerste woongebouw Rijnhaven in Alphen aan den Rijn klaar

4 maart, 4:52

BAM Bouw en Techniek realiseert politiebureau Zeeburgereiland

4 maart, 4:24

Woonwijk uit jaren zeventig verwarmd met behulp van waterstof

Gisteren, 10:03

'Lokale conflicten over duurzame plannen moeilijk te voorkomen'

Gisteren, 09:32

Provincies zijn verdeeld over nieuwe kerncentrale

4 maart, 3:57

Meer laadpunten in parkeergarages

4 maart, 2:35

Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant

4 maart, 9:59

Mobiliteitsalliantie wil jaarlijks drie miljard euro van regering

4 maart, 9:18
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan