Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Geurst & Schulze architecten
Copyright: Geurst & Schulze architecten
Copyright: Geurst & Schulze architecten
Copyright: Geurst & Schulze architecten
Situatie
Copyright: Geurst & Schulze architecten
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Geurst & Schulze architecten
Copyright: Geurst & Schulze architecten
Copyright: Geurst & Schulze architecten
Copyright: Geurst & Schulze architecten
Situatie
Copyright: Geurst & Schulze architecten

Kindcentrum naar ontwerp Geurst & Schulze geopend

2 oktober 2023, 13:45
In Den Haag is het nieuwe Kindcentrum Diamant, naar een ontwerp van bureau Geurst & Schulze architecten, geopend. In deze multifunctionele accommodatie zijn twaalf groepen basisonderwijs, een peuterspeelzaal, twee groepen kinderdagopvang en buitenschoolse opvang én een gymzaal voor het aangrenzende Diamant College gehuisvest. Het kindcentrum ligt in de wijk Mariahoeve, tussen de Diamanthorst en het wijkpark de Horst.

Het ontwerp is mede gebaseerd op de onderwijsvisie van de opdrachtgever, Stichting Lucas Onderwijs. Op dit kindcentrum hebben veel kinderen met verschillende cultuur- en taalachtergronden les. Deze verschillen binnen de leerlinggroepen vragen om nauwkeurig afgestemd onderwijs. Daarom is de leeromgeving opgezet in domeinen in plaats van traditionele klaslokalen. Kinderen van verschillende leeftijden en leerkrachten vormen één groep binnen gemeenschappelijke leerruimten. Daarbinnen zijn verschillende manieren van leren mogelijk. Elk domein werkt met kleine stamgroepen die samen kunnen komen in halfopen instructieruimtes.

Vanuit de onderwijsbenadering is voor een vrij indeelbare plattegrond gekozen die past bij een open structuur van leerpleinen. De gesloten functies, zoals sanitair en bergingen, zijn als aparte units ontworpen en strategisch in de plattegrond geplaatst om de leerpleinen van een functionele barrière te voorzien. Het interieur en materiaalkeuze zijn door Japanse vormgeving geïnspireerd. Dit is zichtbaar in de toepassing van blankhouten afwerkingen met akoestische eigenschappen, transparante glazen puien, behang met natuurlijke motieven en vrij hangende wandstukken die de ruimtelijke werking benadrukken.

Verbinding en flexibiliteit
De centrale speelhal zorgt door een vide voor fysieke en visuele verbindingen tussen de verschillende domeinen. Daklichten zorgen hier voor extra lichttoetreding tot in de kern van het gebouw. De trappen, in het verlengde van de hoofdentree, vormen de hoofdverbinding tussen de verschillende verdiepingen. Door de gymzaal op de eerste (en tweede) verdieping te plaatsen is er meer ruimte voor onderwijsfuncties op de begane grond gecreëerd en heeft de plint een open karakter.

De verlaagde speelzone en het muzieklokaal onder de gymzaal zijn multifunctioneel te gebruiken. De mobiele wand tussen de twee lokalen kan geopend worden voor kleine theateropstellingen. De indeling biedt ruimte aan verschillende vormen van gebruik waardoor de beschikbare vierkante meters efficiënt benut worden.

De gevel van kindcentrum Diamant kenmerkt zich door afwisselend open en gesloten metselvlakken in een heldere ritmiek. De schijven van gele gevelsteen worden beëindigd door horizontale betonnen banden en luifels. Deze betonbanden sluiten zorgvuldig aan op het bestaande Diamantcollege en dragen zo bij aan een harmonische verbinding tussen twee gebouwen. De openingen tussen de penanten zijn ingevuld met houten kozijnen en bijzondere metselwerkverbanden.

Samenhang buitenruimte en gebouw
De luifels aan de dakrand zorgen voor overdekte speelruimte en benadrukken de entrees. De afstemming tussen speelzones, positie van de luifels en het aftrappende gebouwvolume draagt bij aan een samenhang tussen de buitenruimte en het gebouw. Om zo veel mogelijk speelruimte rondom de school te realiseren is het bouwvolume compact ontworpen.

Aan de zuidzijde loopt het speelplein drempelloos over in wijkpark de Horst. Het schoolplein staat zo in het teken van leren van en spelen in de natuur. Volgroeide bomen en heesters rond het plein dragen bij aan het groene karakter. Op termijn zal ook de gevel op bepaalde plekken met klimplanten begroeid raken. De verharde speelzones zijn onderling met elkaar verbonden door paden.

Duurzaam en toekomstgericht
Ook het beperken van energiegebruik kreeg prioriteit (BENG-norm). Die leidde, onder meer, tot een gunstige ruimtelijke oriëntatie, een gebouwschil met hoge isolatiewaarde en daglichttoetreding tot diep in het gebouw. Bij veel ontwerpbeslissingen is duurzaamheid het leidende principe geweest. Dit is zichtbaar in slimme dimensionering, de toepassing van geprefabriceerde, duurzame materialen met een lange levensduur, alsmede gerecyclede of te hergebruiken materialen. Het gebouw laat zo haar gebruikers een duurzame omgeving ervaren.

Het gebouw biedt nu én in de toekomst ruimte aan verschillende vormen van leren en werken. Alle ruimten zijn flexibel en kunnen aangepast worden aan de wensen van de huidige en toekomstige gebruikers. Bij de constructie en techniek is rekening gehouden met eventuele veranderingen in het gebruik. De gebruiker kan zo relatief eenvoudig de temperatuur, ventilatie, daglichttoetreding en verlichting naar eigen wensen aanpassen.

Andere nieuwsberichten

Team BPD wint met transformatieplan voor betaalbare leef- en woongemeenschap

Gisteren, 17:08

Architectenweb symposium: renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 15:30

LIAG geselecteerd voor nieuwbouw Vakcollege Thamen

Gisteren, 14:57

Locatie oude gevangenis Zwaag in verkoop voor woningbouw

Gisteren, 11:23

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

Gisteren, 15:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

Gisteren, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan