Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Een Thuis voor de Stad - Geurst & Schulze Architecten
Copyright: WAX
Het Huis op het Plein - kadawittfeldarchitektur
Copyright: kadawittfeldarchitektur
De Drechtse huizen - Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: VERO Visuals
Stedelijk Knooppunt - Schmidt Hammer Lassen
Copyright: Schmidt Hammer Lassen
Een Thuis voor de Stad - Geurst & Schulze Architecten
Copyright: WAX
Het Huis op het Plein - kadawittfeldarchitektur
Copyright: kadawittfeldarchitektur
De Drechtse huizen - Neutelings Riedijk Architecten
Copyright: VERO Visuals
Stedelijk Knooppunt - Schmidt Hammer Lassen
Copyright: Schmidt Hammer Lassen

SpuiLAB Dordrecht exposeert kanshebbers voor Huis van Stad en Regio

5 februari 2020, 15:17
Momenteel zijn in SpuiLAB in Dordrecht vier ontwerpen te zien voor het Huis van Stad en Regio dat in de stad moet verrijzen. De ontwerpen zijn gemaakt door Geurst & Schulze architecten, kadawittfeldarchitektur, Neutelings Riedijk Architecten en Schmidt Hammer Lassen, die hier eerder op basis van hun visie op de opgave voor geselecteerd waren.

De gemeente Dordrecht heeft de prijsvraag voor een nieuw Huis voor Stad en Regio uitgeschreven omdat het bestaande Stadskantoor niet meer aan de eisen voldoet. Het huidige Stadskantoor maakt plaats voor woningbouw; het nieuwe onderkomen zou moeten verrijzen op de plek van het voormalige belastingkantoor, het driehoekige gebouw ernaast en de daarachter gelegen parkeergarage.

Het nieuwe Huis, met een oppervlak van 20.000 m2 BVO, moet plaats gaan bieden aan een deel van de ambtelijke organisatie van de gemeente Dordrecht en de Drechtsteden, naast Dordrecht Marketing/VVV en de Bibliotheek AanZet.

Een Thuis voor de Stad
Geurst & Schulze architecten gaat uit van een “maximaal circulair concept”, waarbij het belastinggebouw een nieuw leven krijgt en de vloeren van de parkeergarage worden hergebruikt. Het bureau wil ook gebruik maken van duurzame principes zoals de toepassing van wind, water en zon en veel groen op daken en gevels. Het gebouw gebruikt een zonneschoorsteen en klimaatcascades.

Water speelt een belangrijke rol: het gebouw is bereikbaar vanaf het water, maar het element speelt ook een functionele rol, bijvoorbeeld via opvang voor bevloeiing van het groen en gebruik voor verwarming en koeling. Een houten zaal aan het plafond van de Stadshal fungeert als ‘water-shelter’. Het bureau stelt verder onder andere een daktuin en een stadskas voor.

Geurst & Schulze architecten wil het Huis van Stad en Regio laten aansluiten op het fijnmazige stedelijk weefsel van de Dordtse binnenstad. Het gebouw is daarom zelf ook opgevat als een kleine stad met straten, pleinen en hoven, toegankelijk via vijf ingangen.

Het Huis op het Plein
Het Duitse bureau kadawittfeldarchitektur stelt het Huis van Stad en Regio – in tegenstelling tot de huidige gebouwen op de locatie – voor als een “vriendelijke solitair op het groene plein”. Via groene ruimten tussen het Huis en het water van de Spuiboulevard maakt het gebouw contact met de stad en haar inwoners, en wordt de verblijfskwaliteit verbeterd.

Het Huis met bibliotheek, horeca, VVV, dienstverlening en werkplekken is voor een kleine footprint verticaal georganiseerd. Publieke voorzieningen bevinden zich op de onderste verdiepingen; daarboven liggen meer private ruimten zoals kantoren. Een gemeenschappelijk atrium met spectaculaire trap verbindt alle verdiepingen en functioneert als een verticale, stedelijke ruimte in het pand.

Het appartementengebouw met parkeergarage en winkelruimten besluiten het aangrenzende bouwblok. De functiemix van de verschillende gebouwen aan het plein resulteert in een “levendig microdistrict” in het stedelijke groen aan het water. Onder het – in verband met eventuele overstromingen geperforeerde – maaiveld ligt de fietsenstalling voor het fiets-ov-knooppunt.

De Drechtse huizen: eigen karakter samen één
Neutelings Riedijk Architecten ontwierp het nieuwe 'Huis van Stad en Regio' als een compact stedelijk volume. Volgens het architectenbureau verwijst het ontwerp naar “een stapel van drie Drechtse huizen”, verbonden door een groene openbare route door het gebouw die een optimale dienstverlening ondersteunt.

De groene ruimte start op de Spuiboulevard en loopt via het stedelijk voorplein door in de centrale hal van het gebouw en zet zich voort als een groene gastvrije route in het “verticale publieksplein”. Deze groene long van het gebouw verbindt alle programmaonderdelen met royale ontmoetingspleinen, terrassen en daktuinen en biedt steeds ruimte voor vergaderen, ontmoeten ontspannen en brainstormen.

Het ontwerp sluit aan bij zowel het historische karakter als de duurzame ambities van Dordrecht, aldus Neutelings Riedijk. Het bureau heeft de intentie om in samenwerking met bewoners en gebruikers een nieuwe steen voor de gevel te ontwikkelen op basis van materialen van de huidige gebouwen op de locatie. Het 'Huis van Stad en Regio' biedt wat betreft Neutelings Riedijk verschillende verblijf- en werksferen, een natuurlijke en aangename ontmoetingsplaats en een gezonde werkomgeving.

Stedelijk knooppunt
Het Deense bureau Schmidt Hammer Lassen schetst een gebouw bestaande uit rechthoekige volumes met glazen gevels en verticale lamellen in verschillende dichtheden. Het bureau ziet de locatie – tussen het NS-station en het historisch stadscentrum – als een mogelijkheid om het Huis  “bestaande en nieuwe verbindingen” te laten “faciliteren en stimuleren.”

Schmidt Hammer Lassen streeft naar een goede publieke ruimte, omdat die zowel ruimtelijk als programmatisch en sociaal diverse mogelijkheden biedt. De ruimte moet plek bieden voor “creatieve toe-eigening”, alsook voor toekomstige aanpassingen. Het Huis als krachtige architectonische uitspraak kan een domino-effect op de omgeving hebben, aldus het bureau.

De Denen geven vooral aan wat het Huis van Stad en Regio zou kunnen, of moeten zijn. Het bureau ziet het Huis als een “katalysator voor de ontwikkelingen in Dordrecht”, aldus Schmidt Hammer Lassen. “Het Huis van Stad en Regio wordt de toekomstvisie voor het stadspark, de gemeente, de bibliotheek en de werkplek.”

Tentoonstelling
De ontwerpen zijn tot en met 9 februari te zien in het SpuiLAB in Dordrecht. De tentoonstelling omvat films, maquettes en tekeningen. Bezoekers kunnen reacties op de plannen achterlaten; die worden aan de jury meegegeven. Het resultaat van de prijsvraag verwacht de gemeente in april 2020.

De jury bestaat uit Jo Coenen (voorzitter), Philomena Bluyssen (hoogleraar Indoor Environment TU Delft), Matthijs de Boer (voorzitter Welstands- en Monumentencommissie Dordrecht), Dennis van Buuren (horecaondernemer in Dordrecht), Jeanne Dekkers (Jeanne Dekkers Architectuur) en Elies Koot (projectontwikkelaar Boelens De Gruyter). De prijsvraag is georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal.

Het SpuiLAB bevindt zich aan de Spuiboulevard 210 in Dordrecht. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 12.00 – 17.00 uur en op donderdag van 12.00 - 20.00 uur. 

Andere nieuwsberichten

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

Gisteren, 14:18

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Gisteren, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Gisteren, 10:00

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan