Copyright: 3d capacity
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Recente foto van Depot Boijmans van Beuningen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Recente foto van Depot Boijmans van Beuningen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: 3d capacity
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Copyright: concrete
Recente foto van Depot Boijmans van Beuningen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Recente foto van Depot Boijmans van Beuningen
Copyright: Ossip van Duivenbode

Flexibel café-restaurant voor Depot Boijmans van Beuningen

9 juli, 15:11
Op de bovenste verdieping van het volgend jaar te openen Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam komt een paviljoen met een café-restaurant en een evenementenruimte. De twee ruimtes in het kruisvormige bouwwerk krijgen een flexibel interieur. Zo kunnen de tafels in het café-restaurant worden opgeklapt, waardoor er een zo goed als vrije ruimte ontstaat.

Dat meldt concrete, het bureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van beide ruimtes. Het glazen paviljoen vormt samen een publiek toegankelijke daktuin en terras de bovenste verdieping van het depotgebouw, dat is ontworpen door MVRDV. Het paviljoen wordt bovendien omringd door de 75 bomen van het ‘dakbos’ op het spiegelende bouwwerk.

De opgave voor concrete was om een flexibel café-restaurant te ontwerpen, zodat hier (net als in de tegenoverliggende evenementenruimte) eveneens presentaties, lezingen en exposities kunnen plaatsvinden. In plaats van los meubilair heeft het bureau ervoor gekozen om tien permanente tafels voor maximaal 140 personen in de ruimte te plaatsen.

Zijwaarts opgeklapt
De truc zit hem erin dat de houten tafelbladen zijwaarts kunnen worden opgeklapt, waardoor ze met de eveneens houten vloer- en plafondpanelen frames vormen. Op die manier ontstaat een lege en flexibel te gebruiken zaal met vijf achter elkaar geplaatste frames, die het uitzicht op de daktuin en de stad omlijsten, wat uiteraard past bij het karakter van een museum.

Aan weerszijden van de ruimte bevinden zich respectievelijk een open keuken en een bar. Van beide functies is de achterwand zwart-wit betegeld, waarmee de aansluiting wordt gezocht op de grafische huisstijl van Boijmans.

De voorzijde van de keuken is uitgevoerd in wit terrazzo, terwijl de voorkant van de tegenovergelegen bar juist van zwart terrazzo is gemaakt. Achter de bar bevindt zich de toegang tot de daktuin en het terras.

Evenementenruimte
Aan de andere kant van het paviljoen, gescheiden van het café-restaurant door een atrium, ligt de evenementenruimte. Deze ruimte heeft eveneens een flexibele opzet en kan worden afgesloten of geopend met grote houten taatsdeuren.

Wanneer deze dynamische wanden worden geopend, staan ze in lijn met de houten vloerstroken en lichtrails in het spiegelplafond. Tussen de taatsdeuren staat een vrijstaand volume, volledig bekleed met geparelstraalde rvs-panelen. Door middel van vouwdeuren kunnen bij een feest of evenement de pantry-bar en garderobe tevoorschijn worden gehaald.

Ook de pantry-bar heeft het kenmerkende zwart-witte strepenpatroon als achterwand. De verrijdbare bardelen en dj-tafel, voorzien van een strepenpatroon van houten latten in verschillende richtingen, zijn in iedere gewenste opstelling te plaatsen.

Depot Boijmans van Beuningen
Depot Boijmans van Beuningen wordt het eerste publiek toegankelijke museumdepot ter wereld. In september gaat het dan nog lege gebouw voor het eerst drie dagen open voor publiek, daarna is het nog een jaar gesloten. Eerst moet het depot geklimatiseerd worden (het gebouw kent vijf ‘klimaatzones’), daarna volgt de inhuizing van 151.000 collectiestukken.

Andere nieuwsberichten

Van Wijnen en architectenbureaus tonen plannen Dirkzwagerterrein Schiedam

4 uur geleden

Meubelstukken delen de loft in

Vandaag, 15:29

Pieter Sprangers en Tom Bokkers richten samen bureau op

Vandaag, 12:10

Activiteitgerelateerde en levensloopbestendige villa van NOAHH

Gisteren, 17:17

Debat over 'renovatie van de volkshuisvesting'

Vandaag, 15:01

Rotterdam en Noord-Holland willen zonnepanelen op parkeerterreinen

Vandaag, 09:20

CO2-besparende productiemethode voor betonnen casco's Zaanse woningen

Gisteren, 15:58

'Huizen krijgen in 2021 funderingslabel'

Gisteren, 09:25

'Aarde redden kan goedkoop: geef landbouwgrond terug aan natuur'

16 oktober, 9:53

Belangrijk proefproject woningen van gas af ligt stil

16 oktober, 9:28
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan