Medewerkers van LOLA tonen hun 'groene vingers' thuis
Copyright: LOLA Landscape Architects
Copyright: LOLA Landscape Architects
Medewerkers van LOLA tonen hun 'groene vingers' thuis
Copyright: LOLA Landscape Architects
Copyright: LOLA Landscape Architects

Architecten werken vanuit huis: LOLA Landscape Architects

27 maart 2020, 10:17
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook architecten geven gehoor aan deze oproep. Architectenweb vraagt aan verschillende bureaus hoe zij hier vorm aan geven. In deel 13 een gesprek met Cees van der Veeken, namens LOLA Landscape Architects. “De echte vraag is of op de middellange termijn opdrachtgevers zullen blijven doorpakken op de grote uitdagingen waar Nederland voor staat.”

Nederland werkt inmiddels twee weken thuis. Hoe gaat het bij jullie?
“Ons bureau is gebouwd op een hechte samenwerking waarbij veel geschetst, gediscussieerd en geworkshopt wordt. Bij LOLA was het daarom de eerste week echt even aftasten, maar het went verassend snel. We waren voorbereid op de technische kant van thuiswerken, maar waren toch nog veel tijd kwijt aan de manier van communicatie en afstemming met het team. De voordelen worden ook ervaren: minder ruis, meer focus thuis en er vindt minder overleg plaats. Op verschillende fronten wordt thuiswerken als meer productief ervaren.

Vanwege de aard van het werk dat we doen, zijn workshops en brainstormsessies nodig om de creativiteit de stimuleren. Het gaat om een constante uitwisseling van ideeën. Dat is op afstand toch lastiger te evenaren. Op de langere termijn is het een uitdaging om dit online vol te houden en moeten we nieuwe methoden ontwikkelen. Hierin hebben we als creatievelingen een voordeel ten opzichte andere beroepen. Maar ook wij missen de gesprekken bij de koffiemachine, spontane projectoverleggen met collega’s en de dagelijkse fietstocht naar het kantoor.”

­Hoe proberen jullie ervoor te zorgen dat het leuk blijft? Hebben jullie wat dat betreft tips voor andere architecten?
“We hebben bij LOLA een hechte onderlinge band en vinden het belangrijk die te onderhouden. Op donderdag na werk hebben we nu voor de tweede week een online borrel gehad om met iedereen in contact te blijven en de sfeer luchtig te houden. Iedereen houdt de goede moed er in en via de app komen de leukste thuiswerkfoto’s voorbij. Waar mogelijk proberen we daarnaast de thuiswerksituatie te door bijvoorbeeld bureaustoelen thuis te laten brengen voor een betere ergonomische werkomgeving.

Tip: hou je online meetings kort! Dan blijf je betrokken bij het gesprek. Het inderdaad waar dat je nu ontdekt welke meetings ook in een email had gekund.

Tip: hou de hele tijd je Teams of ander online platform aan. Het is belangrijker dan ooit om continu met elkaar in verbinding te blijven.

Tip: Gebruik deze tijd juist om zaken op te pakken waar je anders niet aan toe komt en je creativiteit te stimuleren: meer schetsen.”

Hoe staat het ervoor met lopende projecten? Gaan die nog steeds door? Hoe zien jullie de nabije toekomst qua werk?
“Over het algemeen gaat het goed. Onze projecten lopen door, met als voorbeeld ook Feyenoord City. De echte vraag is of op de middellange termijn opdrachtgevers zullen blijven doorpakken op de grote uitdagingen waar Nederland voor staat, zoals woningbouw. Wij kunnen door ontwerpen, maar ook de andere sectoren moeten verder kunnen. Uiteindelijk zijn wij sterk afhankelijk van anderen om ons werk te blijven doen.”

Jullie gaven bij de voorbereiding van dit gesprek aan de komende tijd meer aandacht willen te besteden aan onderzoek en verdieping van het vak. Op wat voor onderwerpen richten jullie je daarbij?
“De toekomst van ons klimaat, natuur en biodiversiteit in de relatie tot de mens is iets dat ons als landschapsbureau natuurlijk altijd bezig houdt. Recreatie en toerisme in relatie tot de belangrijke landschappen van de wereld fascineren ons bovendien. Juist in deze tijd werpt een nieuw licht op dit onderwerp. Steeds meer mensen kiezen hun reisbestemming op hoe instagrammable de locatie is, met alle gevolgen van dien.

De wateren in Venetië zijn nog nooit zo helder geweest als nu de toeristen weg blijven. Recente luchtfoto’s boven China laten zien hoe twee maanden zonder productie en vluchten voor een schonere lucht heeft gezorgd en mensen weer kunnen ademen. Hopelijk brengt dit de juiste confrontatie die wel eens tot grote veranderingen kan leiden als we weer ‘back to normal’ gaan. Willen we straks weer groene soep in het Canal Grande?”

Andere nieuwsberichten

Met Kelbergen 2.0 geeft HOH Architecten voorbeeld van verbetering door verdichting

38 minuten geleden

Silvolde krijgt woonbuurt met 'rivierduin' als hart

1 uur geleden

Nominaties Interieur van het Jaar 2021 bekend

3 uur geleden

Transformatie Keilepand grotendeels afgerond

24 september, 3:23

China kampt met grote stroomtekorten

Vandaag, 09:20

Beijing verscherpt toezicht op rekeningen Evergrande

24 september, 10:39

Polak Building gaat maandag weer open

24 september, 9:29

AIR lanceert Open Oproep eenzaamheid in Groot IJsselmonde

23 september, 3:49

TNO: ruim half miljoen huishoudens kampen met ‘energiearmoede’

23 september, 2:58

Amsterdam investeert vier miljard om uit coronacrisis te komen

23 september, 9:32
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan