De partners van Vakwerk Architecten, v.l.n.r. Ellen van der Wal, Francesco Veenstra en Paul Ketelaars
Copyright: Vakwerk Architecten
De partners van Vakwerk Architecten, v.l.n.r. Ellen van der Wal, Francesco Veenstra en Paul Ketelaars
Copyright: Vakwerk Architecten

Architecten werken vanuit huis: Vakwerk Architecten

16 maart 2020, 15:18
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook architecten geven gehoor aan deze oproep. Architectenweb vraagt aan verschillende bureaus hoe zij hier vorm aan geven. In deel een van de serie vertelt Francesco Veenstra, medeoprichter en partner van Vakwerk Architecten, over het thuiswerken bij dit bureau. “Er is een sterke parallel tussen het flattening the curve-doel van de overheid en wat er bij architectenbureaus zou moeten gebeuren.”

Hoe hebben jullie het thuiswerken georganiseerd bij Vakwerk Architecten?
“In de afgelopen week hebben wij als eigenaars van Vakwerk meerdere keren bijeen gezeten om de ontwikkelingen en de consequenties van het coronavirus te bespreken. Vanochtend hebben we met ons team, dat deels op bureau en deels via een videoverbinding erbij was, onze aanpak gezamenlijk besproken. Onze belangrijkste principes die we als team hanteren zijn: Solidarity, Entrepreneurship and Common Sense.”

“Bij de start van ons bureau in de zomer van 2017 hebben we gekozen voor maximale flexibiliteit in werken. Alle Vakwerkers werken met laptops die onderling goed communiceren en die allemaal verbonden zijn met de centrale servers. We hebben een fulltime IT-specialist in huis die ons allemaal assisteert waar nodig. Deze keuze blijkt in de huidige tijd een goede investering. De omschakeling naar werken op een andere locatie, wat ook regelmatig bij onze projecten gebeurt, is dan ook niet ons grootste probleem.”

“Als er niet een verdere verscherping door de overheid komt laten we de keuze aan onze collega’s om of thuis of op bureau te werken. Daarbij houden we de richtlijnen van de overheid als algemeen uitgangspunt. Iedere Vakwerker heeft de eigen verantwoordelijkheid om met elkaar in contact te blijven. En dat kan vooralsnog op verschillende manieren.”

Hoe verloopt de communicatie met opdrachtgevers? En werkt dat optimaal?
“De meeste van onze opdrachtgevers zijn goed in staat om via video-conferencing met ons te overleggen. We verwachten echter wel een vermindering van de effectiviteit van het werken. Daar richten we binnen onze projecten momenteel alle aandacht op: goed en effectief samenwerken en samen zorgen dat de projecten door kunnen blijven gaan.”

Als gevolg van de overheidsmaatregelen ligt het economische leven op dit moment bijna stil. Hoe spelen jullie daarop in?
“Wij hebben een risico-inventarisatie gedaan met de informatie en op basis van de ontwikkelingen die ons nu bekend zijn. Er is een sterke parallel tussen de primaire doelstelling van de overheid, flattening the curve, en wat er bij architectenbureaus nu zou moeten gebeuren.”

“Projecten gaan vertragen en het gevolg is dat architecten tijdelijk minder werk te doen hebben, minder effectieve uren kunnen maken. Declaraties schuiven door of verdwijnen uit het omzetoverzicht. Afhankelijk van de duur van de nationale en eventuele Internationale maatregelen zal in een optimistisch scenario het werk doorschuiven.”

“We moeten de cashflow van ons bedrijf dus supergoed in de gaten houden en zoeken naar mogelijkheden om betalingen aan met name de overheid zo ver mogelijk uit te stellen. MKB-Nederland is momenteel druk in overleg met het ministerie van Economische Zaken om voor alle ondernemers in Nederland tot snelle en werkbare afspraken te komen. Wij vertrouwen op een succesvol resultaat in het pakket van maatregelen die getroffen worden.”

Is het thuiswerken eventueel langer dan drie weken vol te houden voor jullie?
“Hoe lang wij als bureau deze ongebruikelijke situatie kunnen volhouden is niet bekend. Wat we wel weten is dat we als team samen de schouders eronder zetten om bijeen te blijven en om met onze opdrachtgevers samen te kunnen blijven werken. Hoe zorgvuldiger we dat met elkaar doen, in heel Nederland, hoe sneller we de situatie onder controle kunnen krijgen.”

“Het coronavirus overschaduwt momenteel allerlei andere zaken die in de bouwwereld spelen. De vraag naar de enorme hoeveelheid woningen, de nog onopgeloste problemen rondom stikstof en PFAS en de integrale oplossingen die nodig zijn voor de energietransitie en de klimaatdoelstellingen zijn natuurlijk niet verdwenen. Ik hoop dat deze lockdown ook iets goeds kan brengen om samen tot beter oplossingen voor iedereen te komen.”

Oproep
Hoe is het thuiswerken bij jouw bureau georganiseerd en wat zijn jouw gedachten over de gevolgen van het coronavirus? Laat het ons weten via redactie@architectenweb.nl en wie weet nodigen wij jou om je verhaal te doen in een volgende aflevering van deze serie!

Andere nieuwsberichten

Hoogste punt van woningbouwproject Koer in Rotterdam-Zuid bereikt

1 uur geleden

Woongebouw Salix met heldere structuur en architecturale nuances

Gisteren, 16:54

Tilburg University neemt uit hout opgetrokken Marga Klompé-gebouw in gebruik

Gisteren, 16:23

Bouw woontoren Blaak 333 officieel van start

Gisteren, 14:25

De Voetnoot vijfde monument in Almere

Gisteren, 15:27

Minister praat met TU Delft over rapport onderwijsinspectie

Gisteren, 10:22

Overlast om vol stroomnet duurt nog zeker tien jaar, zegt Alliander

Gisteren, 09:33

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan