Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: JDWA
Copyright: JDWA
Copyright: JDWA
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: JDWA
Copyright: JDWA
Copyright: JDWA

Houten meubel schept kantoorruimte in oud fabrieksgebouw

18 februari, 12:04
Voor een jonge onderneming in de voedingsindustrie heeft JDWA een fabrieksgebouw op het voormalige Unilever-terrein in Rotterdam getransformeerd in een eigentijdse werkomgeving. Een groot houten meubelstuk over de lengte van beide verdiepingen zorgt voor onderverdeling van de ruimte.

Aan de Nassaukade op de zuidoever van de Maas in Rotterdam ligt het voormalige Unilever-terrein, met het kantoorgebouw De Brug als blikvanger. Daaronder ligt een in de loop der decennia organisch gegroeid fabriekscomplex, met onder andere het zogenoemde Becelhuis, dat in 1930 aan het complex werd toegevoegd. In 2017 splitste de margarine- en smeerselafdeling zich af van Unilever en behield daarbij het pand.

Inpassing kantoor
De verzelfstandigde onderneming, Upfield, schreef een competitie uit voor inpassing van kantoorruimte voor de afdeling Research & Development in het oude fabrieksgebouw. De plaatsing van de R&D-afdeling in directe nabijheid van de productie-afdeling zou voor het bedrijf aanzienlijke winst opleveren.

Het programma van eisen voor de te integreren R&D-afdeling bestond uit kantoorruimte met flexibele werkplekken, een professionele keuken met proefruimte en (informele) vergaderruimten. De uitgangspunten van JDWA’s winnende ontwerp is het realiseren van een comfortabele en moderne werkomgeving met respect voor de iconische plek en historische context, aldus het architectenbureau.

Nieuwe vide met trap
Om ruimte te maken voor het nieuwe interieur zijn twee verdiepingen van het Becelhuis leeggemaakt en is een vide gerealiseerd, legt JDWA uit. Een multifunctionele trap in de vide verbindt de verdiepingen. Dor de ruime maatvoering en centrale positie van de trap is die ook geschikt voor presentaties. De extra brede vlakken kunnen tevens worden gebruikt als informele vergader- en ontmoetingsplekken.

Aan de kopse zijden van de vide heeft het architectenbureau langs de balustrade op de verdieping aanlandwerkplekken gecreëerd. Vaste werkplekken zijn geplaatst langs de ramen, met uitzicht over de rivier. Op de bovenverdieping van het R&D-kantoor is de keuken met proefruimte gesitueerd, waar de medewerkers producten in ontwikkeling kunnen testen.

Houten meubelstuk
De vergaderruimten heeft het architectenbureau ondergebracht in een multifunctioneel houten meubel dat zich over de volledige lengte van de beide verdiepingen uitstrekt. Het volume is opgedeeld in kleinere stukken, die JDWA zo heeft gepositioneerd dat ze de vloeren onderverdelen in verschillende gebruiksruimten.

In de wanden van de vergaderzalen zijn telefooncellen, reproruimten, productpresentaties en de technische installaties geïntegreerd, legt het bureau uit. Op die manier is het ruimtegebruik geoptimaliseerd.

Duurzame renovatie
Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt tijdens het ontwerpproces, stelt JDWA. Daarom heeft het bureau het gebruik van het gebouw getracht te optimaliseren door intensief hergebruik van het bestaande casco, legt het uit.

Het gebouw is daarnaast energetisch gerenoveerd. Het pand is volledig geïsoleerd, voorzien van nieuwe kozijnen met hoogrendementsglas en uitgerust met hedendaagse duurzame techniek, aldus JDWA.

Andere nieuwsberichten

Transformatie Fontys-campus Eindhoven gaat van start

Gisteren, 14:21

Woongebouw in CLT door Urban Climate Architects in drie weken wind- en waterdicht

Gisteren, 11:55

Villa Fifty-Fifty heeft gelijkwaardige binnen- en buitenruimtes

30 november, 4:56

Van der Valk Hotel op Zuidas Amsterdam van Wiel Arets voltooid

30 november, 3:33

Vertraging renovatie Afsluitdijk 'kras op reputatie ministerie'

23 minuten geleden

Adviescollege: stel invoering nieuw energielabel voor huizen uit

Gisteren, 13:29

'Nieuw onderkomen Tweede Kamer makkelijk coronaproof te maken'

Gisteren, 09:41

Bouw markante woontoren Highnote in Almere dichterbij

30 november, 5:33

Grootste windmolenpark op zee van Nederland is af

30 november, 2:41

'Stad is rijker dan platteland, maar minder schoon en veilig'

30 november, 10:43
Robert MuisRedacteur
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan