Copyright: Mulders vandenBerk Architecten
Copyright: Mulders vandenBerk Architecten
Copyright: Mulders vandenBerk Architecten
Copyright: Mulders vandenBerk Architecten
Copyright: Mulders vandenBerk Architecten
Copyright: Mulders vandenBerk Architecten

Woongebouw in hout met intern hof

8 januari 2020, 16:36
Voor een kavel op het Oostenburgereiland in Amsterdam heeft Mulders vandenBerk Architecten een woongebouw met een hof en steeg ontworpen. Het bureau verkreeg de opdracht na een selectieprocedure door CPO Let’s Go East.

Kavel 11G ligt aan de Isaac Titsinghkade op het Oostenburgereiland. Het gebouw gaat ruimte bieden aan zeven woningen en een bedrijfsruimte en komt tussen twee hogere panden te staan.

Om uitzicht op de blinde muur van de naastliggende blokken te voorkomen, gebruikt Mulders vandenBerk de volle diepte van de kavel voor het gebouw. Zo komen de balkons aan de achterzijde gelijk met de rooilijn te liggen.

Hof en steeg
Om het bouwen over de volle diepte mogelijk te maken, creëren de architecten een hof in het midden van het gebouw, zo leggen ze uit. Het hof is toegankelijk vanaf de openbare straat via een steeg, die van de Isaac Titsinghkade dwars door het pand naar het achterpad loopt. Dit zorgt bovendien voor een levendige plint, aldus Mulders vandenBerk.

Vanuit het hof zijn alle woningen bereikbaar. De kleine woning aan het achterpad en de grote woning met werkruimte aan de voorzijde hebben tevens een eigen entree vanaf de straat. Door het hof schijnt licht vanuit het gebouw; daarmee wordt de kantoorruimte goed zichtbaar en de zichtrelatie tussen straat en gebouw sterker.

Rust en koelte
De bestrating van de openbare ruimte loopt door in de steeg en het hof om een sterke relatie te verwezenlijken. De architecten hebben een ruime toepassing van groen voor ogen: in het het hof komen bomen en planten, de hofgevel krijgt een verticale tuin en op het dak komt beplanting met sedum.

De combinatie van hof, steeg en begroeiing zorgt volgens de architecten in warme maanden voor verkoeling en maakt nachtventilatie van de woningen mogelijk. Ventilatieluiken in de hofgevel voeren ’s nachts warmte uit de woning af, waardoor er geen actieve koeling nodig is.

Het hof biedt de bewoners een rustige en visueel aantrekkelijke plek, en bovendien een geluidluwe gevel. In het hof kunnen de ramen open staan zonder hinder van omgevingsgeluid.

Kap en gevel
Het kavelpaspoort vraagt om een bijzondere kapvorm. “Om extra karakter te geven aan het pand tussen de grotere buren maken we een tweedeling in de kap”, vertellen de architecten. “Dit maakt het pand zeer herkenbaar in de straat.”

Door telkens twee verdiepingen visueel samen te voegen in de gevel, krijgt het gebouw een verticalere en slankere uitstraling. Mulders vandenBerk benadrukt de verticaliteit door grote massief houten frames rond de ramen te plaatsen.

Biobased bouwen
In de realisatie kiest het architectenbureau voor biobased bouwen. Zo opteert het bureau voor de toepassing van CLT (Cross Laminated Timber). Het door hout tijdens de groei opgenomen CO2 blijft opgeslagen en keert (vooralsnog) niet terug in de atmosfeer.

Ook de uitstoot van stikstof is bij biobased bouwen vele malen lager dan bij een traditioneel bouwproces, aldus Mulders vandenBerk. “Bovendien vermijden we zo een vertraging door een mogelijke bouwstop vanwege de stikstofcrisis.”

De keuze voor biobased bouwen is ook ingegeven door gezondheid, leggen de architecten uit. Het hout en de houtwolisolatie nemen van nature vocht op en staan het weer af. Dit draagt bij aan een aangenaam en gezond binnenklimaat in de woningen.

Snelheid
Het casco wordt volledig prefab in de fabriek gemaakt en kan op locatie direct worden gemonteerd. Deze manier van bouwen en het ontwerp van de gevel zorgen er voor dat de bouw snel en zonder steigers kan verlopen.

“Zodra het casco staat wordt de gevel er in gemonteerd en kan het dak waterdicht worden gemaakt”, zeggen de architecten. Vervolgens hoeven nog slechts installatie en binnenafwerking te worden aangebracht. “De buurt zal erg weinig bouwhinder ondervinden.” Naar verwachting start de bouw in het eerste kwartaal van 2021.

Andere nieuwsberichten

BIG wint prijsvraag voor Vltava Filharmonie in Praag

20 mei, 12:24

Een stoel als een dragende schelp

20 mei, 11:33

Gouden A.A.P. 2022 toegekend aan Namenmonument en basisschool

19 mei, 10:00

Zecc en Lindeloof ontwerpen woonblok bij oude scheepswerf Krimpen aan den IJssel

19 mei, 4:50

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13

Minister De Jonge wil groter deel huurmarkt reguleren

19 mei, 1:11

CBS: afgifte vergunningen woningbouw stevig gedaald

19 mei, 10:19

Geen toestemming voor studentencampus Amstelveen

18 mei, 2:47
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan