Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Situatie
Copyright: Atelier Van Wengerden
Begane grond
Copyright: Atelier Van Wengerden
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Derde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Vierde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Vijfde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Dak
Copyright: Atelier Van Wengerden
Doorsnede
Copyright: Atelier Van Wengerden
Doorsnede
Copyright: Atelier Van Wengerden
Westgevel
Copyright: Atelier Van Wengerden
Zuidgevel
Copyright: Atelier Van Wengerden
Copyright: Atelier Van Wengerden
Copyright: Atelier Van Wengerden
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Copyright: Yvonne Brandwijk
Situatie
Copyright: Atelier Van Wengerden
Begane grond
Copyright: Atelier Van Wengerden
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Derde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Vierde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Vijfde verdieping
Copyright: Atelier Van Wengerden
Dak
Copyright: Atelier Van Wengerden
Doorsnede
Copyright: Atelier Van Wengerden
Doorsnede
Copyright: Atelier Van Wengerden
Westgevel
Copyright: Atelier Van Wengerden
Zuidgevel
Copyright: Atelier Van Wengerden
Copyright: Atelier Van Wengerden
Copyright: Atelier Van Wengerden

Atelier Van Wengerden realiseert woongebouw op Amsterdam Science Park

10 oktober, 10:56
Aan een dijk in Amsterdam Science Park is een appartementengebouw gerealiseerd met een even sculpturale als strakke vormgeving. Het ontwerp van Atelier Van Wengerden is voor een belangrijk deel een reactie op de locatie.

Atelier Van Wengerden verkreeg de ontwerpopdracht voor het woongebouw met het winnen van de tender, die was uitgeschreven door van CPO Sciencepark Collective. De opdracht betrof een gebouw met zestien appartementen, parkeerplaatsen en gemeenschappelijke ruimten.

Eisen en omstandigheden
De locatie stelde het architectenbureau voor een aantal uitdagingen. Met name de ligging tegen een dijk maakte dat het perceel aan tal van restricties van het plaatselijke waterschap is gebonden.

Verder grenst het aan een toegangsweg tot de ring van Amsterdam, met de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting, en wordt de locatie omgeven door een aantal veel hogere gebouwen, wat gevolgen heeft voor het daglicht. Tot slot stelden de opdrachtgevers de eis dat het gebouw zo duurzaam en energie-efficiënt mogelijk zou zijn.

Geleidelijk uitkragend
Met name omdat op de dijk als beschermde zone geen bebouwing is toegestaan, hebben de architecten gekozen voor een trapsgewijs uitkragend gebouw. Aan de straatzijde creëert het overstek bovendien een buitenruimte die een royale toegang tot het gebouw biedt; daarmee hebben de architecten meteen kunnen voldoen aan een eis in het ontwikkelingsplan.

Omdat ze gevolgen hebben voor de daglichttoetreding op de lagere verdiepingen, heeft Atelier Van Wengerden gekozen voor een geleidelijke toename van de uitkragingen. De appartementen strekken zich rond een centrale toren, waardoor de meeste woningen aan drie zijden uitzicht hebben.

Op de eerste verdieping verbindt een brug het woongebouw met een fietspad op de dijk, wat het pand indirect verbindt met een brug over het kanaal. Aan de andere zijde van het water ligt de Indische buurt, die een snelle gentrificatie doormaakt, meldt het architectenbureau.

Buitenruimte en daglicht
Ondanks de omliggende hoogbouwblokken ontvangt het woongebouw veel daglicht aan de zuidkant. Aan deze zijde heeft Atelier Van Wengerden dan ook alle appartementen balkons gegeven.

De diepe balkons zijn als het ware gevat in een kader, afgewisseld met openingen waardoor daglicht de lagere verdiepingen kan bereiken. De balkons zijn aan de onderzijde voorzien van geluidsabsorberende materialen om het verkeerslawaai te beperken.

Het complex is gebouwd volgens de Active House-methode. Voor optimalisering van de energie-efficiëntie heeft het architectenbureau PV-panelen en een groendak toegepast. Werk- en gemeenschapsruimten op de begane grond stimuleren interactie tussen de bewoners onderling en met de buurt.

Andere nieuwsberichten

MVRDV aan de slag met 'Olympische' vallei Seoul

1 uur geleden

Clubgebouw met contrasterende volumes voor watersportvereniging

4 uur geleden

Het Timmermansoog: Castex

Vandaag, 09:15

Tijdelijk kunstenaarsdorp op NDSM-werf krijgt vorm

Gisteren, 17:20

BNA: architecten zijn wat minder positief

Gisteren, 15:19

'Nog veel onveilige fietsroutes naar school'

Gisteren, 11:12

Aanplant tien miljoen bomen van start

Gisteren, 09:30

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan