Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda
Copyright: Jan de Vries en Marco Heyda

Nieuw Kulturhus als huiskamer voor inwoners Haaksbergen

13 september, 13:44
Met het recent geopende Kulturhus Haaksbergen hebben de inwoners van de Twentse gemeente er een belangrijke cultureel-maatschappelijke ontmoetingsplek bij. Mars Interieurarchitecten heeft een bestaand gebouw aangepast voor de nieuwe functie, gebaseerd op de visie van creative guide en architect Aat Vos.

Het nieuwe Kulturhus is gevestigd in het centrum van het dorp en biedt onderdak aan een theater, bibliotheek, expositieruimte en een leescafé. Achterliggend idee is dat heden ten dage disciplines, organisaties en programmering niet meer naast elkaar (kunnen) staan, maar samengaan en elkaar versterken. Daarnaast is sociale inclusie een steeds belangrijker thema, dat vraagt om het meeveranderen van de leefomgeving, legt Mars Interieurarchitecten uit.

Samen met de opdrachtgevers heeft Aat Vos een visie ontwikkeld op het Kulturhus Haaksbergen als een voor iedereen toegankelijke, daadwerkelijk publieke ruimte. Hieruit is als co-creatie van Vos en Mars Interieurarchitecten een ontwerp voortgevloeid, dat de moderne rol van bibliotheken als multifunctionele ruimte en ‘huiskamer voor het dorp’ moet onderstrepen.

Transparante verbinding
Om de nieuwe organisatie te kunnen huisvesten zijn het moderne theater de Kappen en het naastgelegen monumentale schoolgebouwtje verbouwd en fysiek verbonden. Door de verbinding in glas uit te voeren hebben de architecten het sterke karakter van de afzonderlijke gebouwen behouden.

De achterwand van het glazen entreegebied is voorzien van opvallend gele accenten, wat de samensmelting van de twee gebouwen benadrukt en een eenheid creëert. De transparantie van het entreegebied zorgt voor een sterke verbinding met het plein dat zich voor beide gebouwen uitstrekt. Dit is duidelijk de hoofdingang, “Maar wie wil mag gerust, net als thuis, achterom komen”, zegt architect Marcel van der Veer van Mars Interieurarchitecten.

Behoud en herstel
Omdat veel mensen in Haaksbergen warme herinneringen aan het oude schooltje koesteren, hebben de architecten de monumentale kwaliteiten en sporen van het dagelijks gebruik zichtbaar gemaakt en benadrukt. De markante gevels zijn waar nodig gerestaureerd en het systeemplafond en oud stucwerk zijn verwijderd.

Daarmee kwam een prachtige houten dakconstructie tevoorschijn, vertelt Mars Interieurarchitecten, en verder een oude buitenmuur en een gemetselde boog waarvan de oorsprong onbekend is. De originele lokalenstructuur is behouden; door architectonische ingrepen zijn licht en ruimte toegevoegd.

De voormalige aula heeft een tribune en een podium gekregen en is bestemd voor kinderactiviteiten. Voorts zijn er een omvangrijke studiezaal, les- en vergaderlokalen en thematische ruimten voor de boelencollectie. Het Kulturhus beschikt nu ook over een kleine theaterzaal; die is gerealiseerd in de voormalige gymzaal, nog herkenbaar door de gebleven touwen, ringen en het klimrek.

Samenkomst
De fysieke samenvoeging heeft de programmatische versmelting mogelijk gemaakt, aldus de architecten. De multifunctionele ruimten worden zowel door de hier gevestigde organisaties, als door de burgers van Haaksbergen gebruikt. Het delen van publieke ruimten is niet alleen praktisch – gezien de verschillende gebruiksmomenten van bijvoorbeeld bibliotheek en theater – maar zorgt ook voor constante levendigheid en sociale verbinding, verwacht de directie van het Kulturhus. 

Andere nieuwsberichten

Terrassengebouw markeert entree Leidsche Rijn

4 uur geleden

Winnaars De Prijzen Amsterdam 2019 bekend

Vandaag, 10:08

Nieuw algemeen ziekenhuis Curaçao in gebruik genomen

Gisteren, 17:17

Wandkunst van Gabriel Lester voor Torenvlietbrug Oegstgeest

Gisteren, 15:48

Museum De Lakenhal gedocumenteerd in boek

2 uur geleden

Kijktip: Jongens van de Bouw

4 uur geleden

Planbureau: kijk niet alleen naar minder stikstof

Vandaag, 09:25

Bouwpartijen tekenen verklaring om stikstofuitstoot te reduceren

Gisteren, 17:03

Prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties Rotterdam

Gisteren, 14:04

Amsterdamse muurschildering Keith Haring gerestaureerd

Gisteren, 10:53
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan