Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Plattegrond BG
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Westgevel
Copyright: Qupus Architectuur
Oostgevel
Copyright: Qupus Architectuur
Voor- en achtergevel
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Plattegrond BG
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Westgevel
Copyright: Qupus Architectuur
Oostgevel
Copyright: Qupus Architectuur
Voor- en achtergevel
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur

Historische boerenschuur herrezen als woning

28 augustus 2018, 12:12
Qupus Architectuur heeft een 19e-eeuwse boerenschuur bij Huize Snellenburg in Benschop herbouwd als eigentijdse woning. Het architectenbureau heeft de schuurwoning daarbij voorzien van een transparante pui aan de noordzijde, met ruim zicht over het polderlandschap.

De boerenschuur uit eind 19e eeuw kenmerkte zich volgens Qupus Architectuur door de ‘bescheiden en oprechte’ architectuur van het voorste en oudste deel. “Vol pragmatische keuzes en eigenaardige incidenten”, aldus de architecten.

Restaureren van het gebouw bleek te ingrijpend, zodat is gekozen voor herbouw. Daarbij heeft de originele schuur model gestaan voor het nieuwe ontwerp. Het achterste deel, aan de noordzijde, is vervangen door een eigentijdse interpretatie. In materialisatie heeft het bureau aansluiting gezocht bij de regionale context.

Lange zichtlijnen
Het voorste deel van de schuurwoning heeft een traditionele houten constructie, terwijl het achterste deel zich kenmerkt door een stalen spantconstructie. Het metselwerk van de tussenwand laat de scheiding tussen beide delen duidelijk zien.

Langs beide zijden in de woning is het zicht over de volledige lengte vrij gehouden. Op die manier heeft het architectenbureau de lange zichtlijnen van de omliggende polderverkaveling onderdeel van het interieur willen maken. De facilitaire functies en de trap naar de verdieping heeft het bureau geclusterd, zodat de woning verder ruim aanvoelt en flexibel in gebruik is.

Materialisatie
Aan de buitenzijde heeft Qupus Architectuur de gevel van het voorste deel exact ingedeeld als de oorspronkelijke schuur. Voor de bouw zijn oude stenen en gevelelementen hergebruikt.

Het achterste deel is afgewerkt met zinken dakbeplating en houten gevelbetimmering. De achtergevel is uitgevoerd als volledig transparante pui, met glasstroken tot bijna zes meter in de nok, aldus de architecten. Het geeft de bewoners een bijzonder uitzicht over het weidse polderlandschap.

Herontwikkeling
De herbouw van de (niet-monumentale) boerenschuur als schuurwoning is uitgevoerd voor een particuliere opdrachtgever. Het project is de eerste fase in de herontwikkeling van rijksmonument Huis Snellenburg.

Andere nieuwsberichten

Gevels van winkelblok aan de Lijnbaan vernieuwd

Vandaag, 16:34

Video: designer Christian Zanzotti ontwerpt electrische scooter voor start-up uit Berlijn

Vandaag, 11:36

Opnieuw tegenvaller voor bouwers nieuwe zeesluis

Gisteren, 16:21

Buitenring Parkstad Limburg bezit 39 kunstwerken van ipv Delft

Gisteren, 13:18

Steeds meer daklozen, geen daklozencamping in Vondelpark

Vandaag, 11:21

'Jan Modaal kan meeste huizen niet betalen'

Vandaag, 11:05

Zaltbommel vreest gevolgen bodemdaling door gaswinning

Gisteren, 14:24

BAM en Boskalis onderuit op Damrak

Gisteren, 11:24

Delen middeleeuwse stadsmuur Utrecht blootgelegd

21 augustus, 5:26

Kawneer: Woning R is een samenwerking om innovatieve oplossingen te zoeken

21 augustus, 11:45
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan