Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek

Blokhuispoort is onderdeel van de stad geworden

6 juni 2018, 14:14
De Blokhuispoort in Leeuwarden fungeert dit jaar als hoofdkwartier van de manifestatie Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. De afgelopen tijd zijn ook de belangrijkste nieuwe functies in de voormalige gevangenis in gebruik genomen, waaronder een bibliotheek, hostel, restaurant en cultureel bedrijvencentrum. TWA Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp.

De Blokhuispoort, die eind negentiende eeuw was gebouwd op een plaats waar al sinds 1499 een gevangenis had gestaan, sloot in 2008 de deuren. Tijdelijke verhuur aan kleine bedrijven zorgde ervoor dat het complex niet leeg kwam te staan. In 2014 heeft BOEi de Blokhuispoort gekocht met als doel het ontwikkelen van een cultureel ontmoetingspunt.

Een grote uitdaging bij de herontwikkeling was om het gesloten en monumentale complex openbaar en zo onderdeel van de stad te maken. Dit is gedaan door er publieke functies in onder te brengen, maar ook door delen van het gebouw letterlijk open te breken. Daarnaast wordt in het oudste deel van het complex een museale gevangenisroute uitgezet.

De architecten hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk van het complex te bewaren, waaronder ook de eerdere aanpassingen, en nieuwe toevoegingen duidelijk als zodanig herkenbaar te maken. Omwille van de eenheid in het complex heeft Iconic Design een huisstijl ontwikkeld, waarmee de verschillende gebouwdelen een gezamenlijke identiteit wordt verleend.

Bibliotheek
De bibliotheek is gerealiseerd in het voormalige cellenblok H, dat na historisch onderzoek volledig is gerenoveerd. Enkele cellen zijn onaangetast en worden gebruikt als museumcel. Nieuwe ingrepen zijn zo minimaal mogelijk uitgevoegd en strak gedetailleerd in zwart staal en glas. De trappen en enkele boekenkasten van de bibliotheek hebben een opvallende oranje kleur gekregen.

Aan de voorzijde van de Blokhuispoort is in de gevel van de bibliotheek een doorbraak van glas en staal gerealiseerd, wat de openheid en de uitstraling van de bieb naar buiten toe versterkt. Enkele jaren gelden is een deel van de gevangenismuur omgevallen. Dat is zo gelaten, waardoor ten goede is gekomen aan de transparantie van de bibliotheek.

Het hostel en cultureel bedrijvencentrum zijn ondergebracht in cellenblok A, dat in 1891 is gebouwd en waar plaats was voor 76 gevangen. Na uitvoerig kleuronderzoek is besloten om zoveel mogelijk de oorspronkelijke kleuren en materialen terug te brengen. Op het laatst was het blok geel en blauw gekleurd, de kleuren van de gemeente Leeuwarden, maar deze bleken de laatste in een lange rij.

Bij het ‘schoonmaken’ van de wanden en vloeren kwamen de bakstenen muren en een bijzondere tegelvloer tevoorschijn. Alle beschilderde oppervlaktes hebben een kleur gekregen die correspondeert met een kleur vanuit de oorspronkelijke kleurstelling. Daarnaast is een aantal cellen in de huidige staat gelaten om ‘het verhaal’ van de gevangenis te kunnen vertellen.

Hostel
De creatieve ondernemers bevinden zich voornamelijk op de begane grond waar de tussenruimte als straat dient waar zij hun waar kunnen exposeren. Het hostel heeft zijn intrek genomen in de cellen op de verdiepingen. De herstructurering betrof hoofdzakelijk het toevoegen van en sanitaire voorziening aan de cellen.

Dit is opgelost door een ‘tussencel’ te creëren die twee naastgelegen cellen voorziet van sanitair. In de voormalige vrouwenvleugel op de bovenste verdieping is meer openbaar programma gerealiseerd, zoals een eetzaal, lounge- en werkplekken. Hier zijn grotere doorbraken gemaakt en cellen geclusterd.

Aan de zijde van de gracht zijn een restaurant en ruimtes voor onder andere onderwijs, bedrijven en cultuur gerealiseerd. De oude smederij op een van de binnenpleinen is in gebruik als hoofdkwartier voor de Culturele Hoofdstad-organisatie, in de toekomst zal deze een andere nog te bepalen functie krijgen. Ook de zolders rond het tweede binnenplein moeten nog worden ingevuld.

Daarnaast wordt nog gewerkt aan de afronding van de openbare ruimte in en rond het complex. 

Andere nieuwsberichten

BDG Architecten wint selectie nieuwbouw Windesheim Almere

Gisteren, 17:33

Team Foster + Partners vernieuwt centraal station Stockholm

Gisteren, 16:24

Dutch designers Yearbook '21

Gisteren, 15:48

Inschrijving BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022 van start

Gisteren, 13:35

Atelier Kempe Thill ontwerpt deel woningblok HafenCity Hamburg

Gisteren, 10:49

Indonesisch parlement bekrachtigt verhuizing hoofdstad

Gisteren, 09:12

Rotterdam haalt vergroeningsdoel ruimschoots

18 januari, 5:18

Jubileumviering van zestigjarige 'new town' Zoetermeer

18 januari, 12:19

Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo duurder

18 januari, 9:54

Oude Heineken Hoek aan Leidseplein in Amsterdam gesloopt

17 januari, 5:56
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan