Copyright: Anna Colina
Copyright: Anna Colina
Copyright: Anna Colina
Copyright: Anna Colina
Copyright: Anna Colina
Copyright: Anna Colina
Copyright: Anna Colina
Copyright: Anna Colina

Powerhouse Company: ‘Wij werken vanuit onze kracht’

25 juli 2017, 9:30
Als het één architectenbureau momenteel voor de wind gaat, is het Powerhouse Company. In relatief korte tijd sleepten de Rotterdammers verschillende grote opdrachten binnen, onder meer door zeven prijsvragen op een rij (!) te winnen. Architectenweb bezocht bureauoprichter Nanne de Ru en zijn snel uitdijende groep collega’s in hun tijdelijke onderkomen nabij de Erasmusbrug. We zijn vrij omnivoor.”

Het bureau boven een interieurspeciaalzaak aan het Vasteland oogt even geïmproviseerd als gezellig. In hetzelfde pand als waar bouwvakkers bezig zijn met een verbouwing, werkt het Powerhouse-personeel aan projecten als de Baantoren in thuisstad Rotterdam en 5TRACKS in Breda. Een werkweek wordt vaak afgesloten met een ‘epische’ vrijdagmiddagborrel, inclusief discolampen en rookmachine.

In september keren de architecten en andere medewerkers terug naar een vaste stek, iets meer dan een steenworp verderop. Hoewel terugkeren niet echt het juiste woord is. “We zouden eigenlijk weer in ons oude kantoor aan de Westzeedijk gaan zitten, dat momenteel verbouwd wordt”, zegt Nanne de Ru, “We passen er alleen niet meer in, we zijn te groot gegroeid.”

Zeventig medewerkers
Van twintig naar zeventig medewerkers in slechts drie jaar tijd, dat had zelfs een bureau met een helder plan voor de toekomst als Powerhouse Company niet voorzien. Zeker in de laatste anderhalf jaar sleepte de firma de ene na de andere grote opdracht binnen, zoals drie torens op het Stationsplein in Eindhoven en een woningbouwcomplex op het Koningin Julianaplein in Den Haag.

Een deel van de opdrachten werd verworven via prijsvragen en ontwikkelaars, twee ontwerpklussen zijn ontsproten uit eigen initiatief. “Ik denk er afgelopen anderhalf jaar veel dingen samen kwamen”, zegt De Ru over het succes. “Zo speelt het een rol dat we in het verleden al een hoog kwaliteitsniveau hebben kunnen realiseren bij projecten voor particuliere klanten, zoals villa’s.” 

“Daarnaast hebben we zelf kleine projecten ontwikkeld en zijn we altijd blijven tenderen en pitchen. Bij prijsvragen raakten we op den duur in een soort flow hoe we die benaderden en hoe we onszelf daarbij profileerden. Dat heeft zich op miraculeuze wijze vertaald in zeven gewonnen prijsvragen op een rij, wat een beetje onwerkelijk is. Normaal ben je blij als je er van de vijf één wint.”

Ook de grote verscheidenheid aan projecten en de brede expertise binnen het bureau zijn volgens De Ru belangrijke factoren die de imponerende opdrachtenstroom in korte tijd mogelijk maakten. “Wij zijn vrij ‘omnivoor’. We vinden alles leuk om te doen, van een fietsenstalling tot een vijfsterrenhotel. Je ziet het ook terug in ons portfolio, we hebben zelfs een zeiljacht ontwikkeld.”

Keuze
Deze manier van werken komt deels voort uit de economische crisis, toen Powerhouse Company vrijwel overal indook wat er voorbij kwam. “Na ons eerste project Villa 1 stonden we voor de keuze of we alleen villa’s zouden gaan bouwen of dat we een breed architectenbureau worden”, zegt bureaupartner Paul Stavert. “Om daar een antwoord op te vinden, hebben we alles aangepakt.”

“Ik vond het bijvoorbeeld erg leuk om een renovatie van sociale woningbouw in Oldenzaal te doen. Daar hebben we veel geleerd over zaken als kleurstelling en materiaalgebruik in dit soort projecten, die totaal verschillen met de high end villa’s die we doen. En we hadden te maken met een opdrachtgever die niet alleen vanuit passie handelde, maar ook lette op de betaalbaarheid. Op die manier leerden we wat er in een klant omgaat en wat voor hem belangrijk is.”

Stavert stelt dat Powerhouse Company zich altijd probeert te verdiepen in een opdrachtgever, te kijken hoe het bureau deze kan helpen bij diens vraagstuk. “Als je daarmee begint, dan doe je het al heel veel beter dan opdrachtgevers gewend zijn. Verder is het belangrijk dat het niet alleen over de kosten en het bouwbudget gaat, maar ook over hoe je waarde kunt toevoegen. De discussie over hoe je kwaliteit kunt bieden zodat de opbrengsten omhoog gaan, is veel interessanter.”

Als voorbeeld noemt hij het Stationsplein Eindhoven, een project dat zijn bureau samen met ZUS en ontwikkelaar Amvest verwierf via een tender. “We hebben zeer intensieve sessies gehad over de businesscase en de opbrengsten, maar ook over wat de opdrachtgever vraagt en hoe je waarde kunt toevoegen aan de stad. Er komen drie torens, waarvan eentje verreweg de hoogste van Eindhoven wordt. Als architect heb je de neiging om de focus op de hoogbouw te leggen en daarmee je statement te maken, maar het eigenlijke vraagstuk ligt in Eindhoven op het maaiveld. Hoe realiseer je naast goede architectuur een programma dat goed op zijn omgeving reageert en in Eindhoven past? Dat is iets waar we samen met de ontwikkelaars een oplossing voor hebben bedacht.”

RED Company
Anderhalf jaar geleden heeft Nanne de Ru naast Powerhouse Company een ontwikkelbedrijf opgericht, RED Company. Bij het bedrijf, dat onder meer het hoofdkantoor van Asics voor Europa en het Midden-Oosten in Hoofddorp in portefeuille heeft, werken vijf mensen. De onderneming, die De Ru samen met Niels Jansen (ex-Provast) heeft opgericht, komt voort uit de herontwikkeling van het eigen onderkomen aan de Westzeedijk, een voormalig reclasseringskantoor waarin het bureau antikraak zat.

“Het was een redelijk ‘ranzig’ kantoorgebouw”, zegt De Ru, “maar als je de plafonds zou weghalen, krijg je mooie hoge ruimtes met de al even fraaie bekisting in het zicht. Ik dacht: dit moet je herontwikkelen tot woningen. We zijn er samen met Bas van Dam (Being Development, red.) drie of vier jaar mee bezig geweest. In die tijd merkte ik dat het ontwikkelen van zo’n groot gebouw, we spreken over drieduizend vierkante meter, een andere tak van sport is dan je vanuit een architectenbureau gewend bent. Je hebt onder meer te maken met een andere tijdspanne en een andere financiële logica. Daarom besloot ik op den duur het ontwikkelen los te koppelen en er een apart bedrijf van te maken.”

Ook de 150 meter hoge en zeer slanke Baantoren, die in het centrum van Rotterdam zal verrijzen, wordt ontwikkeld door RED Company. “Een klassiek verhaal”, zo duidt De Ru de ontstaansgeschiedenis van het project. “Er stond een kantoorpand te koop op een locatie waar volgens het bestemmingsplan een toren van die hoogte gebouwd mag worden, toen zijn we bij de eigenaar langsgegaan. Hij zei dat het helemaal niet mogelijk is om daar zo’n hoge toren neer te zetten, want het pand is maar twintig bij twintig meter in omvang. Wij konden hem duidelijk maken dat het wel mogelijk is, dankzij de expertise die wij kunnen ontlenen aan Powerhouse Company. Het is een lastige ontwikkelopgave, op zo’n compact plot moet je eerst ‘engineeren’ voor je tot ontwerpen overgaat. De meeste ontwikkelaars zouden zo’n plan vrij snel afschieten, maar dankzij de integratie van onze bedrijven wisten wij het wel door te zetten.”

Geleidelijk
Komend najaar nestelt Powerhouse Company zich in de Westerlaantoren, die aan Het Park (bekend van de Euromast) staat. Om de forse groei van het aantal medewerkers op te vangen, is de directie onlangs uitgebreid met drie partners, twee associates en een ‘design director’, die de esthetische lijn bewaakt bij de projecten van het bureau. Ondanks dat de omvang van de organisatie in de afgelopen drie jaar ruim is verdriedubbeld, voelde de uitdijing voor Stavert als geleidelijk. “Het is niet zo dat we opeens dachten: we hebben er vijftig mensen bij. Dat komt ook doordat we vrij ‘steady’ zijn. Het verloop is niet zo groot, we groeien op een vrij organische manier. Het voelt nog steeds als het Powerhouse-team.”

Dirk Jan Schaap is een vrucht van de enorme groei die het bureau in korte tijd doormaakte. Nadat hij in 2014 als tekenaar was begonnen bij Powerhouse Company mag hij zich sinds kort associate noemen. “Ik ben op een goed moment binnengekomen”, zegt Schaap, “vlak voordat er steeds meer ging gebeuren en de organisatie nog vrij overzichtelijk was. Ik ben begonnen met het ‘uitontwerpen’ en tekenen van een villa in Duitsland, dat was iets wat ik in mijn eentje kon doen. Vanuit die positie heb ik het bureau en mijn collega’s leren kennen en ben ik aan steeds meer opdrachten gaan werken.” Schaap is onder meer projectarchitect bij het Asics-gebouw in Hoofddorp, de transformatie van het oude reclasseringskantoor aan de Westzeedijk en verschillende villa’s in Nederland.

Medewerkers van Powerhouse Company krijgen alle ruimte en vrijheid om hun talenten te ontplooien, zegt De Ru. “ Het idee van een Powerhouse Company is dat je een krachtige groep bent, daarom is het bureau ook niet naar de oprichters vernoemd. De filosofie is dat iedereen hier naar zijn talent werkt. Als iemand hier komt solliciteren, vragen we altijd: wat wil jij het liefste doen? Sommige mensen reageren verrast, in de trant van: jij gaat me toch vertellen wat ik moet doen? Maar ik denk: als jij het liefst wilt tekenen, ga dan lekker tekenen. Of als je wilt leren hoe je een project managet van ontwerp naar uitvoering, doe dat. Zo selecteren we een breed spectrum van mensen, waarbij iedereen vanuit zijn eigen kracht werkt.” 

Andere nieuwsberichten

AM en LOLA Landscape Architects presenteren manifest Geluksvogels

Gisteren, 15:16

Rotterdam Rooftop Walk geopend voor publiek

Gisteren, 11:36

Nieuw Certosa Initiative neemt bezit van industriële hal tijdens Milan Design Week

25 mei, 5:51

‘Zouden gevels op een gegeven moment ook zuurstof kunnen produceren?’

25 mei, 5:28

Woningcorporatie Vestia splitst zich op, naam verdwijnt

Gisteren, 13:34

Woonminister De Jonge sluit bouwen op terpen en palen niet uit

Gisteren, 10:31

Experts: energiesysteem moet ruim voor 2050 al CO2-neutraal zijn

Gisteren, 09:49

Tentoonstelling over collectief wonen in Delft

25 mei, 11:49

Design District strijkt weer neer in de Van Nellefabriek in Rotterdam

25 mei, 11:26

Amerikaanse milieuprijs voor Urgenda-directeur Marjan Minnesma

25 mei, 9:43
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan