Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme

Medisch centrum als paviljoen in woonwijk

7 juni 2017, 13:40
In Hendrik-Ido-Ambacht is een medisch centrum naar ontwerp van Studio AAAN opgeleverd. Kern van de opgave was om een uitnodigend gebouw te ontwerpen, zonder het private karakter van de zorggelateerde functies uit het oog te verliezen. De architecten kozen voor een vrijstaand paviljoen, waarin de verschillende functies gekoppeld zijn aan een centrale ruimte.

In het Medisch Plein de Kwikstaart is het zorgprogramma gecombineerd met een gemeenschappelijke buurtfunctie. Het gebouw staat op een groen kavel in een woonwijk, op de plek van gesloopte panden uit de twintigste eeuw. Het paviljoen kent een heldere vormgeving, waarbij glas en ‘western’-red cedar-delen elkaar afwisselen binnen een aluminium wit kader.

De langsgevels zijn vlak en hebben een meer gesloten gevel, alleen de entree en een expositieruimte worden gemarkeerd door grote openingen. De kopgevels bestaan uit glazen puien gelegen achter diepe houten stijlen.

De stijlen worden elke 1,20 meter herhaald. Hierdoor is een verscheidenheid aan indelingen mogelijk, aldus het architectenbureau. De zware houten stijlen waarborgen een helder gevelbeeld, waardoor de inrichtingsvrijheid achter de verdiepingshoge glaspuien niet beperkt wordt.

Publieke straat
De centrale ruimte is vormgegeven als een publieke straat waaraan verschillende zorgeenheden elk hun eigen entree hebben. De ruimte is transparant, voor iedereen toegankelijk en verbindt de entree aan de noordzijde met het water aan de zuidzijde van het paviljoen. Grote glaspuien en een riant daklicht zorgen in combinatie met de houten wandbekleding voor een warme, open sfeer.

In de gemeenschappelijke ruimte zijn een entreegebied, wachtruimte en expositieruimte gerealiseerd. Aan weerszijden van deze ruimte is een smalle strook met voorzieningen zoals toiletten, bergingen en technische ruimten geplaatst.

Grote nissen in de strook markeren de entrees naar de achterliggende zorgeenheden. Deze verhuurbare ruimtes van elk 250 vierkante meter in oppervlak zijn flexibel in te delen en op te splitsen voor maximaal acht huurders.

Energieneutraal
Uitgangspunt voor het ontwerp is dat het gebouw in gebruik energieneutraal moet kunnen zijn. Het complex is voorzien van een warmte-koudeopslag, verdeeld over het complete terrein. Op het dak van het complex is een basisinstallatie zonnecellen aanwezig die kan worden aangepast en uitgebreid, afhankelijk van de wensen en het gebruik.

Rondom het paviljoen is een nieuwe tuin aangelegd, die de naast gelegen straten en het water met elkaar verbindt. Bestaande erfafscheidingen en hekwerken rondom het terrein zijn verwijderd om de locatie van een open karakter te voorzien. Het paviljoen zelf is iets opgetild van het maaiveld. 

Andere nieuwsberichten

Ruimtelijk ontwerpers gehavend uit de kredietcrisis gekomen

Vandaag, 13:50

TenBrasWestinga neemt culturele gelijkenissen als leidraad voor interieurontwerp

Vandaag, 12:25

Nominaties Berlagevlag 2021 bekend

19 juni, 11:00

Video: talkshows over hitte in de stad

18 juni, 3:57

Amsterdamse verhuurder moet 'communitykosten' terugbetalen

Vandaag, 14:30

Groep investeerders wil Duindigt nieuw leven inblazen

Vandaag, 10:01

Drie teams werken visie grote stadskerken uit tot schetsontwerp

18 juni, 2:46

Den Bosch op zoek naar beste gebouw tussen 2015 en 2020

18 juni, 10:06

'Versterkingsoperatie Groningen moet de urgentie krijgen die het verdient'

18 juni, 9:14

Haarlemmermeer start pilot voor ‘geluidsadaptief’ bouwen

17 juni, 2:33
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan