Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen

Versseput realiseert wijkgezondheidscentrum

22 mei 2013, 16:06
Wijkgezondheidscentrum Het Zand, ontworpen door Versseput Architecten, opende onlangs haar deuren. Het nieuwe gebouw in Leidsche Rijn heeft een archetypische hoofdvorm die refereert aan de voormalige tuinbouwkassen en schuren in het gebied.

Versseput Architecten benadrukt dat de functie niet het uitgangspunt is geweest voor het ontwerp. Het Wijkgezondheidscentrum is van buitenaf alleen herkenbaar aan het opschrift op het gebouw. De vorm van het Cor-Ten-stalen gebouw doet denken aan een abstracte, traditionele houten schuur.

Door de gevelindeling zo strak en gesloten mogelijk te houden, komt deze archetypische vorm volgens de architect het beste tot zijn recht. Ook de Cor-Ten-stalen gevelbeplating, geplaatst in een strak grid van 1200 bij 1200 millimeter versterkt de opvallende abstracte uitstraling van het gebouw.

Het pand heeft een bruto vloeroppervlak van 2550 vierkante meter en biedt ruimte aan huisartsen, fysiotherapeuten, een apotheek en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het centrum is op flexibele wijze ontworpen zodat er binnen de schil genoeg mogelijkheden zijn tot verder ontplooiing in de toekomst.

Interieur
Het interieur en de routing zijn gebaseerd op een optimale oriëntatie voor de bezoeker. De wachtruimten zijn centraal gelegen in het gebouw en worden door glas gescheiden van de omringende servicegang. In het glas zijn afbeeldingen verwerkt van medicinale kruiden. De behandel- en spreekruimten sluiten aan op de servicegang.

Om mensen in de wachtruimte een panoramisch overzicht te bieden, staan op de wand waarachter de behandelruimten zich bevinden, beelden van een grillige bloemenweide. De bloemetjes zijn opgebouwd uit vingerafdrukken, volgens de architect een verwijzing naar de uniciteit van de mens. Doordat de tekeningen op het glas en de achterliggende wand in lagen ervaren worden, voelt de wachtruimte aan als een zonnige buitenruimte, aldus Versseput Architecten. Het witte kunststof en het betontriplex dat gebruikt is voor de rest van het interieur, zorgt voor een samenhangend geheel.

Duurzaamheid
Volgens de architect vraagt een gezondheidscentrum om een natuurlijke en energiezuinige uitwerking. De geplaatste installaties realiseren samen een energiebezuiniging van zestig procent ten opzichte van conventionele installatiesystemen. De verlichting bestaat uit hoogwaardige digitale tl-armaturen aangevuld met led-verlichting. De verwarming en koeling zijn gerealiseerd door betonkernactivering en er is warmte-koude opslag (WKO) toegepast. De mechanische ventilatie is voorzien van CO2-filtering.

Omdat het wijkgezondheidscentrum een belangrijk knooppunt vormt in de sociale infrastructuur van de nieuwe wijk, is het ontwerp in intensieve samenspraak met stedenbouwkundige Hans Ebberink gemaakt.

Andere nieuwsberichten

Twaalfde editie Amsterdam Light Festival van start

57 minuten geleden

MVRDV en Orange Architects ontwerpen vooruitlopend op de wederopbouw van Oekraïne

Gisteren, 17:05

Wubben.Chan ontwerpt woongebouw nabij Marconiplein

Gisteren, 11:41

Studio A Kwadraat + OMA en Schools by Circlewood winnen competitie voor eerste Innovatie Partnerschool in Weesp

Gisteren, 10:58

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

1 uur geleden

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

2 uur geleden

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

Gisteren, 15:31

Feesttoerist ook na Stay Away-campagne aangetrokken tot Amsterdam

Gisteren, 12:19

PvdA'er Henk Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

Gisteren, 09:57

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

28 november, 4:06
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan