Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme

Medisch centrum als paviljoen in woonwijk

7 juni 2017, 13:40
In Hendrik-Ido-Ambacht is een medisch centrum naar ontwerp van Studio AAAN opgeleverd. Kern van de opgave was om een uitnodigend gebouw te ontwerpen, zonder het private karakter van de zorggelateerde functies uit het oog te verliezen. De architecten kozen voor een vrijstaand paviljoen, waarin de verschillende functies gekoppeld zijn aan een centrale ruimte.

In het Medisch Plein de Kwikstaart is het zorgprogramma gecombineerd met een gemeenschappelijke buurtfunctie. Het gebouw staat op een groen kavel in een woonwijk, op de plek van gesloopte panden uit de twintigste eeuw. Het paviljoen kent een heldere vormgeving, waarbij glas en ‘western’-red cedar-delen elkaar afwisselen binnen een aluminium wit kader.

De langsgevels zijn vlak en hebben een meer gesloten gevel, alleen de entree en een expositieruimte worden gemarkeerd door grote openingen. De kopgevels bestaan uit glazen puien gelegen achter diepe houten stijlen.

De stijlen worden elke 1,20 meter herhaald. Hierdoor is een verscheidenheid aan indelingen mogelijk, aldus het architectenbureau. De zware houten stijlen waarborgen een helder gevelbeeld, waardoor de inrichtingsvrijheid achter de verdiepingshoge glaspuien niet beperkt wordt.

Publieke straat
De centrale ruimte is vormgegeven als een publieke straat waaraan verschillende zorgeenheden elk hun eigen entree hebben. De ruimte is transparant, voor iedereen toegankelijk en verbindt de entree aan de noordzijde met het water aan de zuidzijde van het paviljoen. Grote glaspuien en een riant daklicht zorgen in combinatie met de houten wandbekleding voor een warme, open sfeer.

In de gemeenschappelijke ruimte zijn een entreegebied, wachtruimte en expositieruimte gerealiseerd. Aan weerszijden van deze ruimte is een smalle strook met voorzieningen zoals toiletten, bergingen en technische ruimten geplaatst.

Grote nissen in de strook markeren de entrees naar de achterliggende zorgeenheden. Deze verhuurbare ruimtes van elk 250 vierkante meter in oppervlak zijn flexibel in te delen en op te splitsen voor maximaal acht huurders.

Energieneutraal
Uitgangspunt voor het ontwerp is dat het gebouw in gebruik energieneutraal moet kunnen zijn. Het complex is voorzien van een warmte-koudeopslag, verdeeld over het complete terrein. Op het dak van het complex is een basisinstallatie zonnecellen aanwezig die kan worden aangepast en uitgebreid, afhankelijk van de wensen en het gebruik.

Rondom het paviljoen is een nieuwe tuin aangelegd, die de naast gelegen straten en het water met elkaar verbindt. Bestaande erfafscheidingen en hekwerken rondom het terrein zijn verwijderd om de locatie van een open karakter te voorzien. Het paviljoen zelf is iets opgetild van het maaiveld. 

Andere nieuwsberichten

Tuin van de Leidse Meelfabriek ontworpen als 'natuurlijk schilderij'

Gisteren, 13:37

Niemeyer-fabriek Groningen wordt broedplaats voor bedrijven en kennisinstellingen

Gisteren, 10:53

Tentoonstellingsontwerp van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries voor Rijksmuseum

18 juli, 4:43

Studioninedots presenteert InterSphere: manifest voor de ongeprogrammeerde stad

18 juli, 2:20

Beleggingen in vastgoed stijgen weer na historisch dieptepunt

Gisteren, 11:44

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

Gisteren, 09:19

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

16 juli, 1:27

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

16 juli, 9:16
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan