Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners

Conservatorium Amsterdam krijgt uitbreiding

11 januari, 4:55
Het Conservatorium van Amsterdam, geopend in 2008, krijgt een toevoeging aan de noordzijde van het gebouw. Van Dongen-Koschuch Architects and Planners maakt de verkeersruimten van het nieuwe volume tot klimaat- en geluidsbuffer.

Aan de noordzijde, parallel aan de spoorlijnen, kent het Conservatorium van Amsterdam een blinde gevel. Hier, zo heeft het Conservatorium eind vorig jaar besloten, moet een uitbreiding van het gebouw komen.

Omkering

De toevoeging is door architectenbureau van Dongen-Koschuch ontworpen als een voortzetting van de bestaande structuur. Vanwege de strenge akoestische eisen en de hoge standaard voor geluidisolatie bij het Conservatorium, is het programma als het ware binnenstebuiten gekeerd.

Het architectenbureau heeft gebruik gemaakt van het ‘Engawa-principe’: een Japanse woningtypologie waarbij de verkeersruimten zich langs de buitenzijden van het gebouw bevinden, zo leggen de architecten uit. Op deze manier werken de gangen naar de les- en studielokalen als geluids- en klimaatbuffer; tegelijkertijd blijft van buitenaf activiteit zichtbaar en kunnen gebruikers van het gebouw zich steeds oriënteren ten opzichte van de omgeving.

Lesruimtes, variërend in grootte, bevinden zich op de vierde tot en met negende verdieping. De kantoren op de tiende verdieping van het Conservatorium krijgen in de uitbreiding nieuwe vergaderruimtes en directiekantoren.

Voortzetting

Het nieuw te realiseren volume kraagt uit over de Oosterdoksstraat. Elegante betonnen kolommen, passend in het ritme van de overige gebouwen op het Oosterdokseiland, ondersteunen de uitbreiding.

De bestaande glazen gevel –in zaagtandvorm – wordt aan de oost -en westzijde doorgezet. Aan de noordzijde wordt de moduulmaat verdubbeld; ten eerste als reactie op het wijdse uitzicht over het IJ, ten tweede is de verstrooiing van het geluid (vanwege het smalle en hoge straatprofiel) aan deze zijde van het gebouw minder noodzakelijk.

“Het levert een nieuwe toevoeging op die als vanzelfsprekend in het bestaande past, maar tegelijk op subtiele wijze een nieuwe beeldtaal introduceert”, stelt het architectenbureau.

 

Hoog tempo

Het ontwerp is in ongekend hoog tempo totstandgekomen. Van eerste schets tot aanbesteding van het werk heeft het ontwerpteam in vijf maanden tijd de uitbreiding vormgegeven. Zodoende kon een deel van de bouwplanning in de ontwerpplanning opgenomen worden; die liep daardoor parallel met de naastgelegen ontwikkeling voor een nieuw kantoorgebouw, op het voormalige Post CS-terrein.

Op dit moment loopt de aanbesteding en wordt de bouwvoorbereiding voorzien in maart 2017. De oplevering van de uitbreiding staat gepland voor de zomer van 2018. “Met de toevoeging wordt het een echt alzijdig gebouw en krijgt het de uitstraling die je van een publiek gebouw mag verwachten: een van alle zijden te benaderen, open en communicerend gebouw”, aldus van Dongen-Koschuch.

Andere nieuwsberichten

Een kantoorinterieur met veranderlijkheid als uitgangspunt
4 uur geleden
Een stadswijk in een gestroomlijnd gebouw
Vandaag, 15:12
Ontwerp terminal bouwt voort op 'DNA' Schiphol
Vandaag, 14:09
Blauw schuim: zet in op groeiende kennisuitwisseling met Midden-Oosten en Azië
Vandaag, 11:04

Steden Brabant creëren woonruimte stadsvogels
Vandaag, 13:29
'Extra geld nodig voor gevolgen extreem weer'
Vandaag, 09:55
Museum Het Valkhof moet snel 'bijspijkeren'
Gisteren, 10:02
Nieuwe vakantieparken voor Landal en Roompot
Gisteren, 09:00
'Beleggers speuren naar huurwoningprojecten'
18 september, 1:25
'Hyperloop One nog niet van de baan'
18 september, 10:22
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan