Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Einde van de tuin. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Oude situatie. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Concept. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Einde van de tuin. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Oude situatie. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Concept. Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S
Copyright: Kraal Architecten/Lab-S

Woninguitbreiding met contrast en harmonie

28 november 2016, 15:01
Een naoorlogse twee-onder-een-kapwoning in Zeist is ingrijpend verbouwd naar ontwerp van Kraal Architecten en Lab-S. De woning is opnieuw ingedeeld en voorzien van een contrasterende uitbouw die verrassend harmonieert met de omgeving.

De oorspronkelijke naoorlogse woning heeft een gemetselde gevel met een pannenkap. De kwaliteit aan de achterzijde is met name gelegen in de grote tuin, die eindigt in een bosschage met hoge bomen. Aan deze zijde van de woning hebben Kraal Architecten en Lab-S een volume toegevoegd.

De houten gevelafwerking van de uitbouw versterkt de relatie tussen de oorspronkelijke woning en het groen. Tegelijkertijd zorgt de materialisatie voor een helder contrast tussen oud en nieuw.

Extra ruimte
In het programma van eisen formuleerden de opdrachtgevers de wens om op iedere verdieping ruimte toe te voegen. Op de begane grond is een nieuwe hoofdentree gemaakt. Deze opent zich naar de straat met veel glas en een uitnodigende luifel boven de voordeur.

Naast het extra volume van deze entree is op de begane grond ruimte aan de woning toegevoegd in de vorm van een berging. In contrast met de open en uitnodigende voordeur, verraadt alleen de deurklink de aanwezigheid van een toegangsdeur naar de berging achter de houten geveldelen.

Verticale uitbreiding
Aan de achterzijde zijn tevens een keuken, slaapkamer en studeerkamer toegevoegd. Deze drie woonprogramma’s zijn boven elkaar gesitueerd en door een nieuw trappenhuis met elkaar verbonden. De clustering resulteert in één verticale uitbreiding aan de achterzijde.

De beide architectenbureaus hebben op die manier bovendien nog een deel van de oude achtergevel en kap zichtbaar gehouden. Grote ramen bieden vanuit de ruimtes in dit deel van de uitbreiding optimaal zicht op de tuin. Doordat deze vensters niet in één gevelvlak liggen, maar juist ten opzichte van elkaar verspringen, zijn de aparte kamers als zodanig herkenbaar.

Andere nieuwsberichten

Video: Hungry for Design

23 oktober, 2:42

Amsterdam schrijft eerste tender uit voor kavel in Sluisbuurt

23 oktober, 12:14

Antwerpse hogeschool verplaatst campus naar andere plek in centrum

23 oktober, 11:28

Architectenweb Podcast – Gesprek met Paul Ketelaars en Ellen van der Wal over het Vakwerkhuis

23 oktober, 9:15

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

22 oktober, 9:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan