Copyright: Hoofdentree ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Hoofdentree ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Onderbouw ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Binnenplein ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Vernieuwde uitbreiding school ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Vide ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Werkplein ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Oude situatie ( Studio Ni3)
Copyright: Oude situatie ( Studio Ni3)
Copyright: Oude situatie ( Studio Ni3)
Plattegrond nieuwe situatie (Tekening: Studio Ni3)
Plattegrond oude situatie (Tekening: Studio Ni3)
Copyright: Hoofdentree ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Hoofdentree ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Onderbouw ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Binnenplein ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Vernieuwde uitbreiding school ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Vide ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Werkplein ( Fleur Beerthuis)
Copyright: Oude situatie ( Studio Ni3)
Copyright: Oude situatie ( Studio Ni3)
Copyright: Oude situatie ( Studio Ni3)
Plattegrond nieuwe situatie (Tekening: Studio Ni3)
Plattegrond oude situatie (Tekening: Studio Ni3)

Basisschool uit jaren ’60 opnieuw geopend naar omgeving

22 april 2016, 11:53
Basisschool De Kleine Prins is gevestigd in een zogeheten H-gebouw uit begin jaren zestig, dat meermaals werd aangepast. Van een onpraktisch en donker gebouw heeft Studio Ni3 een lichte en ruimtelijke school gemaakt, die plek biedt aan hedendaagse onderwijsopvattingen.

Het schoolgebouw van De Kleine Prins in Rotterdam is gebouwd in 1962 volgens het MuWi-systeem. Het gebouw is deels gesloopt in 1986 en weer uitgebreid in 2003. Die uitbreiding betrof semi-permanente bouw in een afwijkende stijl en werd uiteindelijk permanent. Studio Ni3 kreeg de opdracht voor een volledige renovatie.

Niet alleen trof het architectenbureau een schoolgebouw met verschillende architectuur, ook is door stedenbouwkundige ontwikkelingen de hoofdentree in een ‘zijgevel’ terechtgekomen. Deze entreegevel kent diverse dichte delen door de technische ruimten erachter, terwijl de gevel die je benadert als je het schoolterrein oploopt geen enkele ingang heeft.

Smal en donker
Het interieur voelde donker en enigszins beklemmend aan, doordat het gebouw was opgedeeld in veel smalle en kleine verkeersruimten. De smalle verkeersruimten boden bovendien geen mogelijkheden voor werkplekken buiten de leslokalen.

De lokalen waren groot en licht – zoals bekend van wederopbouwscholen – en werden alle op natuurlijke wijze geventileerd. Dat gaf echter op meerdere plekken problemen met het binnenklimaat. Een verder probleem was het ontbreken van een gemeenschappelijke ruimte of aula.

Eenheid en openheid
Ni3 heeft de verschillende bouwdelen verenigd door de gehele schil te voorzien van gekleurde borstweringspanelen. Tegelijkertijd laat het bureau de twee entreegevels beduidend afwijken van het overige beeld. Het gebouw wordt nu als geheel ervaren en er is geen enkele onduidelijkheid over waar de entree zich bevindt.

Bij de entrees hebben de architecten gekozen voor volledig glazen gevels. Een tweede reden om deze gevels te laten afwijken is dan ook om de lichtinval in de centrale ruimtes – aula en werkplein – te optimaliseren. De combinatie van open gevels met open centrale ruimtes zorgt er verder voor dat de drie gescheiden speelpleinen door middel van zichtlijnen onderling zijn verbonden.

“Deze aspecten ‘openheid’ en ‘verbondenheid’ kun je als ontwerpthema’s van het ontwerp zien”, leggen Koen Bakkers en Sean Matsumoto van Ni3 uit. “Je ziet het terug in de opengewerkte plattegrond, de nieuwe gevels, de vide tussen aula en werkplein en de door het hele gebouw lopende kastenwanden.” De kastenwanden vormen een verbindend element dat terugkomt in alle verkeersruimten; ze zijn bedoeld voor de jassen, tassen en schoenen van de leerlingen.

Oud en nieuw
De intimiteit die de kleine verkeersruimtes het voormalige interieur ook gaven, heeft het bureau willen behouden in het vernieuwde gebouw. De grote, open en lichte verkeersruimten die voor de nieuwe situatie zijn gecreëerd krijgen een mate van intimiteit door de toepassing van ronde lijnen en een donkere afwerking van de kastenwanden. “Het gebouw geeft je ruimte en vrijheid, de kastenwanden geven de geborgenheid die past bij deze leeftijdsgroep”, aldus Bakkers en Matsumoto.

De frames van de meubels in het werkplein zijn gemaakt van de gesloopte gevelkozijnen, de tafelbladen zijn vervaardigd uit hetzelfde materiaal als de nieuwe gevelpanelen. Zo heeft Studio Ni3 ook op dit niveau een verbinding gemaakt tussen oud en nieuw.

Andere nieuwsberichten

MLA+ maakt winnend plan Banshan Park Belt in Shenzhen

Gisteren, 17:35

Masterplan voor Havenkade Nijmegen gereed

Gisteren, 15:48

Architectuurcentra opereren in coronatijd: Architectuurcentrum Nijmegen

Gisteren, 13:06

Atelier Kempe Thill ontwerpt nieuw baken langs de Elbe in Hamburg

Gisteren, 11:49

Het is zo'n drie decibel stiller in Nederland

Gisteren, 13:50

ABN AMRO voorziet daling huizenprijzen door coronacrisis

Gisteren, 11:13

Eerste bomen op dak Depot Boijmans van Beuningen geplaatst

6 april, 3:34

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

2 april, 1:00
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan