Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Axonometrie kozijn. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Gevel schoolzijde. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Dwarsdoorsnede. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Begane grond. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Eerste verdieping. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Copyright: Anja Schlamann
Axonometrie kozijn. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Gevel schoolzijde. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Dwarsdoorsnede. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Begane grond. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst
Eerste verdieping. Tekening: Artesk van Royen Architecten, Ziegler | Branderhorst

Sculpturale gymzaal voor monumentale school

5 april 2016, 16:40
In opdracht van de Dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam hebben Artesk van Royen Architecten en Ziegler | Branderhorst een nieuwe gymzaal bij een monumentaal scholencomplex ontworpen. Het ontwerp is eigentijds en sculpturaal en sluit tegelijkertijd in materiaal en detail aan bij de architectuur van de school.

Het scholencomplex in de Rotterdamse Tarwewijk is ontworpen in 1929 door architect A. van der Steur en geldt als rijksmonument. Het complex van verschillende gebouwen en schoolpleinen vormt een stedenbouwkundig ensemble.

Geleding
De nieuwe gymzaal sluit aan bij dit ensemble; het ontwerp van Artesk van Royen Architecten en Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur versterkt de ruimtelijke hiërarchie en vormt nieuwe pleinen. Verwijzend naar de geledingen van het bestaande schoolgebouw bestaat de nieuwe gymzaal uit volumes in drie hoogtes.

De basis is een doosvormig volume dat de zaal en gestapelde kleedruimtes bevat. De ramen in de oostelijke wand van de gymzaal bieden zicht op het silhouet van de school. Naast het volume met de zaal en kleedkamers staat een hogere schijf met de entree.

Een derde, laag volume vormt de overgang naar het ommuurde speelplein van de bestaande school. Hierin zijn de bergingen ondergebracht. Deze lage strook vormt samen met een klein gekapt gebouwtje op de hoek van het schoolplein een poort tot het entreegebied van de school.

Materiaal en detail
Het gelede gebouw is volledig in een lichte gemêleerde metselsteen uitgevoerd. Aan de schoolzijde geven diepliggende ramen de gymzaal expressie; de ramen vormen ritmes in de gevel die refereren aan de monumentale school.

Aan de zonzijde van de gymzaal kunnen ouders hun kinderen opwachten op een gemetselde bank. Het interieur van de entree en de gymzaal is bekleed met houten panelen.

In de ontwerpfase hebben de architecten, zo stellen ze, nauw samengewerkt met de gemeente en de buurt. Dit heeft volgens hun geresulteerd in een gebouw dat zich heeft verankerd op de plek, voldoende gesloten is om te kunnen sporten en tegelijkertijd een relatie aangaat met de omgeving.

Belettering
Samenwerking met grafisch ontwerper Reynoud Homan heeft geleid tot belettering op de gevel. In karakteristieke letters is de naam te lezen, die de kinderen van de omliggende scholen hebben voor de gymzaal hebben gekozen: Tarwesterk.

Gerelateerde projecten

Strategie Architecten bna

Andere nieuwsberichten

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

1 uur geleden

Zeven architectenbureaus ontwerpen eerste woningen De Suikerzijde

3 uur geleden

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

3 uur geleden

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan