Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: De buitenzijde van het ellipsvormige ZOC. Luuk Kramer
Copyright: Entree aan het binnenplein. Luuk Kramer
Copyright: Het binnenplein. Inbo
Copyright: Interieur. Luuk Kramer
Copyright: Centrale hal. Luuk Kramer
Copyright: Plattegrond. Inbo
Copyright: De buitenzijde van het ellipsvormige ZOC. Luuk Kramer
Copyright: Entree aan het binnenplein. Luuk Kramer
Copyright: Het binnenplein. Inbo
Copyright: Interieur. Luuk Kramer
Copyright: Centrale hal. Luuk Kramer
Copyright: Plattegrond. Inbo

Zorg Onderwijs Centrum als beschutte omgeving

28 oktober 2015, 11:12
In opdracht van Kentalis heeft Inbo een nieuw Zorg Onderwijs Centrum (ZOC) in Zoetermeer gerealiseerd. Het ellipsvormige gebouw is opgesplitst in een Centrumdeel en een Onderwijsdeel.

Kentalis is gespecialiseerd in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met een beperking in horen en communiceren. Het nieuwe ZOC biedt de organisatie en haar cliënten een beschutte omgeving voor speciaal onderwijs, zorg- en werkruimten.

Open naar de wijk
Met het ontwerp voor de vervangende nieuwbouw en de campus heeft Inbo de geïsoleerd gelegen locatie naar de omgeving geopend. Daartoe is de entree verlegd naar de wijkinvalsweg en de groene omgeving opgenomen in de vormgeving van de bestaande woonwijk. Rondom het gebouw liggen speel- en sportruimten, alsmede moestuinen.

De gebouwvorm is ingegeven door de programmabundeling van onderwijs- en zorgfuncties. Waardevolle elementen als de aanwezige monumentale boerderij en een boomgaard heeft Inbo daarbij gebruikt als richtinggevers. Het ellipsvormige, tweelaagse gebouw omarmt een binnenplein; beide worden doorsneden door een kiss & ride-zone.

Gebouwdelen
De opsplitsing in twee gebouwdelen valt samen met de opdeling in een Centrum- en een Onderwijsdeel, elk met eigen, herkenbare entrees. In het Centrumdeel (2532 vierkante meter) bevinden zich de werkplekken van personeel en staf, overleg- en behandelruimten. Voorts is hier een medisch kinderdagverblijf en de ontvangstruimte – het Grand Café met een zonnig pleinterras.

Het Onderwijsdeel (5796 vierkante meter) biedt onderdak aan Speciaal Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs. Via de weloverwogen gesitueerde, ruimtelijke entreehallen en trappenhuizen vinden gebruikers hun weg in het gebouw. De lokalen ter weerszijden van de gang zijn in tweetallen geclusterd via schakelruimten voor één op één begeleiding van leerlingen.

Voorzieningen als mediatheek, behandelruimten en gymzaal liggen rondom de centrale hal van de school. Dit is een dubbelhoge ruimte met, aldus Inbo, 'theatraal' te gebruiken podiumtrappen en tot balkon omgevormde gangzone.

Prikkelarm
De wijk- en pleingerichte gevels zijn verschillend. Aan de buitenzijde van de ellips is het gebouw bekleed met natuurleien en voorzien van ritmisch geplaatste raamopeningen. Aan het binnenplein heeft het gebouw een transparante gevel, afgewisseld met gekleurde glaspanelen en een brise soleil van leilinden.

Voor het exterieur heeft Inbo een ingetogen kleurpalet gehanteerd; het palet sluit aan bij de bestaande boerderij en is prikkelarm. Ook het interieur is met licht kleuren, het gebruik van warme accenten als de houten deur- en wandafwerkingen in de trappenhallen prikkelarm gehouden.

Toekomstbestendig en duurzaam
De gebouwstructuur biedt flexibiliteit bij toekomstige ontwikkelingen. Voorts is nagedacht over optimalisatie van leer- en werkprocessen, zoals met de ontwikkeling van geclusterde lokalen via schakelruimten en de introductie van het Nieuwe Werken.

Ook is gekozen voor duurzaam energiegebruik en degelijke materialen, aldus Inbo. Het ZOC is een Frisse School, door grote aandacht voor ventilatie- en luchtkwaliteit, thermisch comfort, energiegebruik, (dag)licht en vooral akoestiek. Licht en akoestiek, zo legt Inbo uit, vormen de kern in het (interieur)ontwerp van een leeromgeving waar spraaktaalonderwijs centraal staat.

Andere nieuwsberichten

Rotterdam Architectuurprijs 2024 naar Grondstoffenstation Afrikaanderplein en Metrostation Strand

Gisteren, 20:00

Eerste Tilburg Architectuurprijs voor transformatie kloostercomplex Oude Dijk

Gisteren, 18:58

Amsterdamse wijk Holendrecht ondergaat grote vernieuwing

Gisteren, 16:35

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

Gisteren, 14:14

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

Gisteren, 15:21

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

Gisteren, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

Gisteren, 10:44

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

13 juni, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

13 juni, 9:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan