Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Het karakter Luitenant Cornelis. Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Studio Hank
Copyright: Het karakter Luitenant Cornelis. Studio Hank

Eten in Hollandse traditie met hedendaags accent

14 maart 2016, 11:36
Voor het nieuwe restaurant Luitenant Cornelis in hartje Amsterdam is Hollandse traditie als uitgangspunt genomen. In het interieurontwerp heeft Studio Hank dankbaar gebruik kunnen maken van originele elementen in het pand.

Luitenant Cornelis is gevestigd in de Voetboogstraat, ooit het schietveld van de voetboogschutters. Het pand stond leeg, nadat het erin gevestigde studentencafé failliet was gegaan. “Toen we binnenkwamen stond de hele inboedel er nog”, vertelt Maureen Mak van Waay, interieurontwerper en oprichter van Studio Hank. “Er hingen zelfs nog jassen aan de kapstok.”

De nieuwe eigenaar en opdrachtgever wilde een restaurant dat gerechten zou bieden die wortelen in de Hollandse traditie, met een eigentijdse draai. De gerechten en dranken moeten uiteraard in een passende setting worden geserveerd. De Amsterdamse Studio Hank kreeg de opdracht voor totaalconcept dat – net als de keuken – verleden en heden zou combineren.

Schuttersstuk
Studio Hank is verantwoordelijk voor het volledige design van het etablissement: van interieurontwerp, huisstijl en naamgeving tot de online-ervaring. “Aanvankelijk werd De Nachtwacht gesuggereerd als uitgangspunt voor het concept”, zegt Mak van Waay. “Dat vond ik te bekend, dus ik ben op zoek gegaan naar een ander schuttersstuk.”

Ze koos voor ‘De magere compagnie’, in 1637 voltooid door Frans Hals. Luitenant Cornelis is een van de afgebeelde karakters op het schilderij, waarvan het origineel in het Rijksmuseum hangt. Een reproductie hangt in het restaurant op de eerste verdieping, naast de bar.

Materialen
Waar mogelijk is het interieur van het pand gerestaureerd. Tot vreugde van Mak van Waay en haar team kwamen bij sloopwerkzaamheden een authentiek zeventiende-eeuws plafond en een houten wenteltrap met houtsnijwerk tevoorschijn. Ook de originele getoogde vensters met glas-in-lood dragen bij aan de oud-Hollandse sfeer.

De begane grond wordt gedomineerd door een houten bar, waarin een oud-Hollandse tekst is gebrand. De bar is verder afgewerkt met Amsterdamse tegeltjes. Een stalen trap leidt naar de eerste verdieping. Hier treft de bezoeker een vier meter lange chef’s table uit rvs de keuken met het restaurant. Aan het blad staan houten krukken.

Ook is hier een lange bar van wit marmer, waarboven lampen in de vorm van koperen distilleertanks hangen. Ronde tafeltjes hebben een zwart marmeren blad met goudkleurige rand. “Marmer staat voor mij gelijk aan het interieur van een oud Amsterdams herenhuis”, verklaart Mak van Waay de materiaalkeuze.

Kleur
Verder staan in het restaurant houten tafels met bolpoten en spijlenstoelen, die bewaard zijn gebleven uit het voormalige interieur. Ze worden gecombineerd met nieuwe stoelen, bekleed met cognackleurig leer.

Grijsblauwe en okertinten zijn sterk vertegenwoordigd in het interieur. Ze zijn respectievelijk geïnspireerd op de wandkleuren van het Rijksmuseum en het kleurenpalet van De Magere Compagnie, aldus Studio Hank. De restaurantruimte is voorzien van drie grote daklichten.

De authentieke houten trap, omhuld door een wand van glas en staal geplaatst alsof ze in een vitrine is geplaats, voert naar de tweede verdieping. Hier bevindt zich een verhuurbare ruimte.

Schilderij in beweging
De sfeer van de Gouden Eeuw wordt in Luitenant Cornelis tevens opgeroepen door reproducties (of interpretaties) van schilderijen uit die periode. Op het moment dat Architectenweb het restaurant bezocht, moesten de ‘schilderijen’ nog in hun rijke lijsten worden gevat.

Voor de goede kijker blijkt een aantal ‘schilderijen’ overigens een zogenoemde ‘cinema graphic’. Bij deze recente techniek wordt een detail van een foto in beweging gebracht. Zo zien we hier een stilstaand beeld van een melkmeisje – overtuigend gefotografeerd – waarin de melk daadwerkelijk uit de kan stroomt.

Zo is er nog een aantal bewegende schilderijen in Luitenant Cormelis. Ook hier krijgt de Hollandse traditie een eigentijdse draai.

Andere nieuwsberichten

Video: designer Christian Zanzotti ontwerpt electrische scooter voor start-up uit Berlijn

3 uur geleden

Opnieuw tegenvaller voor bouwers nieuwe zeesluis

Gisteren, 16:21

Buitenring Parkstad Limburg bezit 39 kunstwerken van ipv Delft

Gisteren, 13:18

KAW ziet kansen in silo’s als waterkrachtcentrales

21 augustus, 3:10

Steeds meer daklozen, geen daklozencamping in Vondelpark

3 uur geleden

'Jan Modaal kan meeste huizen niet betalen'

3 uur geleden

Zaltbommel vreest gevolgen bodemdaling door gaswinning

Gisteren, 14:24

BAM en Boskalis onderuit op Damrak

Gisteren, 11:24

Delen middeleeuwse stadsmuur Utrecht blootgelegd

21 augustus, 5:26

Kawneer: Woning R is een samenwerking om innovatieve oplossingen te zoeken

21 augustus, 11:45
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan