De inzending van ALT leverde een 'troostprijs' op
De inzending van ALT leverde een 'troostprijs' op
De inzending van ALT leverde een 'troostprijs' op
De inzending van ALT leverde een 'troostprijs' op
De inzending van ALT leverde een 'troostprijs' op
De inzending van ALT leverde een 'troostprijs' op
De inzending van ALT leverde een 'troostprijs' op
De inzending van ALT leverde een 'troostprijs' op

Winnaars prijsvraag Julianaplein bekend

29 november 2010, 11:19
Afgelopen weekend zijn de winnaars van de ideeënprijsvraag voor de invulling van het Koningin Julianaplein in Den Haag bekendgemaakt. De categorie Publiek leverde een eerste en tweede prijs op, de categorie Professionals alleen een ‘troostprijs’.

De wedstrijd was uitgeschreven om inspiratie op te doen voor de invulling van het plein, nu het M-gebouw van Rem Koolhaas niet doorgaat. Doel was om met behulp van bewoners en professionals een rijke stationsomgeving te creëren, die er volgens de uitschrijvers met de komst van het M-gebouw niet ontstaan zou zijn.

“Er is nu input nodig van bewoners, van publiek en professionals om de verwevenheid tussen station en de binnenstad te kunnen begrijpen en om te bedenken welke kansen er zijn voor allerlei bedrijven, diensten en voorzieningen om die stationsomgeving een meerwaarde te kunnen geven”, zegt de organisatie achter de prijsvraag (Kridelahé, Den Haag Centraal en de Haagse Kunstkring).

“Welke kansen er zijn om een aantrekkelijke entree, een fijn plein, een rustpunt en een overstappunt te maken van waaruit Den Haag bereikt, verkend en beleefd kan worden”, zegt de organisatie achter de prijsvraag.”

Publiek
In de categorie Publiek zijn tien inzendingen ontvangen. De eerste prijs ging naar Koen Eykhout, die volgens de jury in twee A4’tjes vertelt waarom wandelen in Den Haag zo’n aangename bezigheid kan zijn. “door het dambordpatroon heeft de wandelaar verschillende routes om zijn bestemming te bereiken. De kunst is volgens de inzender rondom Den Haag CS de wandelroutes nu zo op te waarderen dat het station daarin een vanzelfsprekend onderdeel wordt.”

“De route Rijnstraat-Turfmarkt-Nieuwe Kerk moet daarom aangevuld worden met een route Bellevue-Muzenstraat en Bezuidenhoutseweg-Herengracht. Daartoe wordt afscheid genomen van het Koningin Julianaplein. Het gat tussen Rijnstraat en Nieuw Babylon wordt gedicht met een 22 meter hoog gebouw waarin een hoge passage de entree van het station vormt als verlenging van de stationshal.”

“Wat de jury vooral aansprak is het nadenken over het ‘haagse’ karakter dat in deze vestibule van de stad voelbaar aanwezig zou moeten zijn. En terzijde doet de inzender voorstellen om ook de andere zijde te verbeteren door de Theresiastraat direct op het Centraal Station te betrekken.”

De tweede prijs was voor Coby Koeleman, met haar voorstel om het plein als monumentaal bordes uit te voeren. “Haar toelichting pleit voor stedelijke hoogwaardige openbare ruimte en ze eindigt met de aanstekelijke zin: ‘Vrije ruimte, kortom, maakt blij!’ Door het busplatform door Stichthage heen te trekken tot aan de voorgevel worden ook de tram- en busreizigers betrokken op de open ruimte van Malieveld en Koekamp.”

“Deels onder het bordes bevindt zich een fietsenstalling en op het plein bevinden zich bankjes, lantaarns, bomen en ambulante handel. Het geheel is een combinatie van no-nonsense en gezond verstand dat een principiële tekortkoming van het station –en de lopende planvorming benoemt en oplost.”

Professioneel
In de categorie Professioneel waren dertien inzendingen ontvangen, maar werd geen eerste prijs toegekend. “En dat besluit is genomen omdat veel inzendingen zich hebben beperkt tot marginale invullingen van het KJ-plein, tot een rusteloos zoeken naar ongevraagde functies en naar een zoeken naar hippe, dan wel duurzame materialen. En dan is de pointe van de opgave gemist. Vandaar ons besluit om slechts een troostprijs toe te kennen aan een van de inzendingen.”

De ‘troostprijs’ is toegekend aan de inzender ALT. “Deze ontwerpers hebben het plein ingericht als een grote tuin. Daardoor ontstaat er een vanzelfsprekende en ervaarbare relatie met de groene ruimte aan de andere zijde van de Bezuidenhoutseweg. Ze noemen hun oplossing het fietsenbos. Rond de bomen kunnen de fietsen worden geplaatst. Dat levert weliswaar onvoldoende stallingscapaciteit maar het plan heeft sympathieke kanten.”

“In het fietsenbos worden een gigantisch vogelhuis en twee oversized mussen als decoratieve elementen toegevoegd. De oplossing en de kracht van dat zonderlinge beeld heeft een glimlach bij de jury opgeroepen: een sterk icoon voor een fraaie groene stad. Niettemin is dit naar het oordeel van de jury niet de hele oplossing van het probleem, maar slechts een kleine troost.”

ALT vult aan dat het 'nooit onze bedoeling is geweest om de ontwerpvraag van de jury te beantwoorden, maar juist te kijken naar een directe tussentijdse oplossing, die daarmee gelijk een verrijking voor de stad zou betekenen'. Klik [hier] voor een filmpje van de inzending.

'Uitdrukkelijke verzoek'
De resultaten van de prijsvraag zijn aangeboden aan het college en de gemeenteraad van Den Haag, “met het uitdrukkelijke verzoek zelfstandig stedenbouwkundige planvorming te starten in plaats van marktontwikkelingen af te wachten. Deze ideeënprijsvraag levert daartoe een breed scala aan ideeën en suggesties”, zegt de organisatie.

De gemeente heeft vorige maand overigens besloten om de grijze gevel van het centraal station te bekleden met een 'verticale tuin die een icoon van de stad moet worden'.

Andere nieuwsberichten

Het Timmermansoog: Castex

6 minuten geleden

Tijdelijk kunstenaarsdorp op NDSM-werf krijgt vorm

Gisteren, 17:20

Sjoerd Soeters stopt als supervisor Zaanstad

Gisteren, 15:58

Volledige recycling van Vrachtgebouw 18 op Schiphol

Gisteren, 14:45

BNA: architecten zijn wat minder positief

Gisteren, 15:19

'Nog veel onveilige fietsroutes naar school'

Gisteren, 11:12

Aanplant tien miljoen bomen van start

Gisteren, 09:30

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan