René Klein Horsman aan de bal namens FC Zwolle

Architectenweb Sportzomer: René Klein Horsman is een jaar profvoetballer geweest

14 juli, 9:00
Architectenweb interviewt deze zomer architecten die naast hun werk fanatiek sporten of een bijzondere sport beoefenen. In de eerste aflevering spreken we met René Klein Horsman, die in het seizoen 1991/’92 achttien wedstrijden heeft gevoetbald voor FC Zwolle, zoals PEC Zwolle destijds heette. “Het gevoel dat je krijgt als je in een vol stadion voetbalt is eigenlijk wat je als voetballer uiteindelijk wilt”, zegt de medeoprichter van 4D Architecten.

Hoe ben jij in het betaald voetbal terechtgekomen?
“Vanaf mijn jeugd, ik was acht jaar toen ik lid werd, voetbalde ik bij Excelsior ’31 uit Rijssen. Dat is een amateurclub die doorgaans op hoog niveau speelt, zoals nu in de Derde Divisie. In de jeugd speelde ik in een van de betere lichtingen die de club heeft gekend, waarvan zeker zeven jongens het eerste elftal hebben gehaald. In de jeugd speelde ik altijd als rechtermiddenvelder, vanaf mijn achttiende voetbalde ik meer als rechtsbuiten in een vrije rol. Wat het profvoetbal betreft was ik een laatbloeier; pas op mijn 25e werd ik gescout door FC Zwolle-trainer Theo de Jong. We speelden met Excelsior ’31 veel in die regio omdat daar veel zaterdagclubs zijn. Ik kon ook naar Heracles Almelo, mede omdat onze trainer Gerard Somer die club eveneens getraind heeft, maar ik koos voor FC Zwolle.”

Veel mensen dromen van een carrière als profvoetballer, maar voor slechts weinigen komt die droom ook uit. Hoe heb jij het profvoetbal ervaren?
“Door een blessure heb ik slechts één seizoen op dat niveau kunnen spelen, maar ik heb er zeker van genoten. Het gevoel dat je krijgt als je in een vol stadion voetbalt is eigenlijk wat je als voetballer uiteindelijk wil. Dat is een extra dimensie die je bij het amateurvoetbal minder ervaart, al moet ik zeggen dat in die tijd bij thuiswedstrijden van Excelsior ’31 ook altijd wel duizend man langs de lijn stond. Ik heb inclusief invalbeurten achttien wedstrijden in de Eerste Divisie gespeeld, onder meer tegen AZ, Go Ahead Eagles en Heracles, en in de voorbereiding nog tegen de Turkse topclub Galatasaray. Ik kreeg alleen problemen met mijn enkel, die gedurende het seizoen verergerden. Tijdens de medische keuring was al geconstateerd dat ik wat te veel speling had in mijn enkelbanden. Door een warme zomer tijdens de voorbereiding en de harde velden begon de irritatie aan mijn enkel. De uitwedstrijd bij SC Heerenveen was mijn Waterloo. Daarna ben ik geopereerd en kwam ik pas na drie maanden weer aan voetballen toe. Helaas heb ik nooit meer mijn niveau van voor de operatie gehaald.”

Je speelde onder meer met de latere topvoetballers Bert Konterman (onder meer Feyenoord en Glasgow Rangers) en Henk Timmer (die gekeept heeft voor clubs als Feyenoord, Ajax en AZ). Had je toen al het idee dat ze dat niveau zouden halen?
“Henk Timmer was op dat moment onze tweede of derde keeper naast René Grotenhuis en Jeroen Gerritsen en had ik op dat moment niet het gevoel dat hij uiteindelijk de carrière zou krijgen die we nu van hem kennen. Bert Konterman was een ‘atleet’ die volgens mij op dat moment nog studeerde voor gymleraar en zeker de ambitie had om verder te komen in het betaalde voetbal, dus dat is wat minder verbazend. Veruit de beste voetballer waarmee ik heb gevoetbald, was Gérard van der Nooij. Hij heeft net als ik slechts één jaar profvoetbal gespeeld, want dat was niet echt zijn ding. Verder zaten er bekende spelers bij de selectie als Johan Hansma (die tegenwoordig technisch manager is bij SC Heerenveen), Henry van der Vegt (huidig hoofdtrainer van PEC Zwolle) en Martin Reijnders (vader van Oranje-international Tijani Reijnders en PEC Zwolle-speler Eliano Reijnders).”

Was het lastig voor je om na één seizoen alweer terug te moeten naar de amateurs?
“Het vervelendste was dat ik na die operatie eigenlijk nooit meer het niveau heb gehad om elke dag te kunnen trainen en zo te kunnen slagen in het betaald voetbal. Doordat Excelsior ’31 in het jaar dat ik bij Zwolle speelde was gedegradeerd, was dat een flinke stap terug. Toch heb ik de belangstelling van een regionale hoofdklasser (destijds het hoogste amateurniveau, red.) afgewezen en ben ik weer voor Excelsior ’31 gaan voetballen. Ik kwam daar terecht in een vertrouwd elftal, waarin later spelers uit de jeugd doorstroomden en goede voetballers uit omliggende gemeentes zich aanmeldden. Zij brachten nieuw elan en in voetballend opzicht werd het er niet slechter op. Na meerdere kampioenschappen promoveerden we in mijn laatste jaar als speler naar de hoofdklasse. Eigenlijk was ik het seizoen ervoor al gestopt, vanwege de oprichting van 4D Architecten, maar halverwege het seizoen begon het toch weer te kriebelen en maakte ik de promotie naar de hoofdklasse mee.”

Werkte je al in de architectuur toen je voor FC Zwolle voetbalde?
“Ik werkte sinds eind jaren tachtig bij bouwbedrijf AKOR. Door ’s morgens wat eerder te beginnen, 's middags om 16.00 uur te trainen en wat vakantiedagen in te leveren kon ik werk en voetbal bij FC Zwolle combineren. Bij AKOR heb ik eigenlijk alles gedaan wat op mijn pad kwam, al ontdekte ik al gauw dat mijn hart lag bij het ontwerpen en uitwerken van tekeningen van nieuw te bouwen woningen. Voor opdrachtgevers met een bouwkavel ontwierp ik woningen waarop ik vervolgens een bouwbegroting calculeerde en als het tot een opdracht leidde de contractstukken maakte en aansluitend de bouwbegeleiding deed. Na mijn terugkeer bij Excelsior ’31 heb ik nog enkele jaren bij AKOR gewerkt, maar uiteindelijk heb ik een plaatselijk architectenbureau benaderd. Ik hield me daar voornamelijk bezig met het uitwerken van bouwaanvragen en werktekeningen van woningen. Omdat ik het ontwerpen miste, ben ik 26 jaar geleden samen met een collega ons eigen bureau 4D Architecten gestart. Ik was niet opgeleid tot architect. Ik had alleen een bouwkundige opleiding.”

Zie jij overeenkomsten tussen voetbal en architectuur? Helpt het op het voetbalveld bijvoorbeeld om een ruimtelijk oog te hebben of kunnen architecten iets leren van de profmentaliteit in het voetbal?
“Ik denk zeker dat ruimtelijk inzicht van belang is in zowel de architectuur als het voetbal. Neem bijvoorbeeld spelsituaties die iedereen vanaf een tribune wel ziet, maar die op maaiveldniveau niet altijd herkenbaar zijn. Ik heb gevoetbald met spelers die alleen maar op korte afstand konden ‘scannen’ waar de ruimte lag. Zij konden niet de ruimtes vinden die op dat moment op grotere afstand meer mogelijkheden gaven. Daarom heeft een trainer vaak een assistent op de tribune zitten om het totaalplaatje op het veld beter inzichtelijk te krijgen. Wat betreft de mentaliteit kun je als architectenbureau best kijken naar hoe een voetbalteam werkt. In een elftal heb je naast verschillende posities ook te maken met verschillende karakters. Succes kan pas plaatsvinden wanneer dit alles samenkomt en iedereen als één team samenwerkt. Een voetbalwedstrijd van twee keer drie kwartier geeft meer inzicht in een karakter van een persoon dan een sollicitatiegesprek. Los van de technische kennis die werknemers vanuit hun studie en ervaring bij andere bureaus meenemen is hun karakter zeker net zo belangrijk.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Stedenbouwkundig structuurontwerp voor Blok III in Sloterdijk I Zuid goedgekeurd

18 juli, 1:30

VORM ontwikkelt laatste twee kavels Eenhoorngebied Amsterdam

17 juli, 2:24

Multifunctioneel gebouw Floating Gardens in Sloterdijk biedt plek aan woningen en een IKC

17 juli, 12:18

Architectenweb Sportzomer: Vincent van Heesch is een fanatiek tennisser

17 juli, 9:15

Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

18 juli, 11:09

Hester Bijl wordt rector magnificus TU Delft

18 juli, 9:27

Provincie komt bij BAM en SPIE uit voor onderhoud aan Zeelandbrug

17 juli, 1:39

Meerderheid Limburgers houdt rekening met nieuwe overstromingen

17 juli, 10:35

ASML op schema voor uitbreiding in Eindhoven

16 juli, 12:31

Organisaties: compensatie natuur Maasvlakte II onvoldoende

16 juli, 9:17
Ronnie WeessiesRedacteur
ATAG Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan