Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Houten maquette voor het Simmerhûs
Copyright: Team V Architectuur
Houten maquette voor het Simmerhûs
Copyright: Team V Architectuur
Houten maquette voor het Simmerhûs
Copyright: Team V Architectuur
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Eigenwijs vakantiehuis in dorp op Terschelling
Een eigenwijs huis dat evenwel past in een traditionele dorpsomgeving op Terschelling. Dat is het uitgangspunt voor het Simmerhûs dat cultureel ondernemer Anne van der Zwaag en haar man Mark van Rossem lieten bouwen in het dorp Hoorn. Voor het ontwerp schakelde het paar Team V Architectuur in, een enigszins verrassende keus aangezien dit bureau normaal gesproken vooral grootschalige projecten doet. Daarnaast mocht designbureau Kranen/Gille voor het eerst in zijn bestaan een compleet interieur ontwerpen. Architectenweb sprak met Van der Zwaag en architect Do Janne Vermeulen van Team V over het project. “Niets is standaard in deze woning.”
Al jaren komen Van der Zwaag en haar echtgenoot op Terschelling. Op bezoek bij familie en vrienden of om te genieten van het eiland. Daarnaast kennen ze er een hoop bewoners. Om niet elke keer te moeten blijven logeren of kamperen, achtten de twee de tijd rijp om een eigen plekje op het Friese Waddeneiland te creëren, in de vorm van een vakantiehuis. Dat bleek geen sinecure.

“Wij wilden graag een plek midden in een dorp, omdat daar het hele jaar door leven is”, vertelt Van der Zwaag. “Als we voor een vakantiewoning in de duinen zouden gaan, zaten we er ’s winters, als er veel minder toeristen zijn, vrij geïsoleerd. Een dorp is het domein van de bewoners, je maakt meer deel uit van een gemeenschap.”
In Hoorn, waar het stel veel mensen kent, stuitten Van der Zwaag en haar partner op een lapje grond dat wel potentie bood. “Het is een unieke locatie, naast het oudste gebouw van Terschelling, de Sint-Janskerk. Toch ligt de plek verborgen, want Hoorn is net als de meeste andere dorpen op het eiland een lintdorp en deze kavel bevindt zich achter een rij huizen aan de straat.”
Plek ervaren
Er stond al een vakantiehuis op de plek, die eigendom was van de buurman. Hoewel dit huisje zich vanwege zijn kleine omvang en staat niet leende voor een verbouwing tot vakantiewoning voor zes personen, konden Van der Zwaag en haar gezin er wel alvast ervaren hoe het is om op deze locatie te verblijven. Ook dachten ze er na over hoe hun toekomstig huis eruit moest zien en wie dat zou gaan vormgeven. De gedachten gingen eerst uit naar een jonge architect.

“Dat lag voor de hand, aangezien ik onder meer directeur van Object Rotterdam ben, waar kans wordt geboden aan aanstormend talent. Maar het moest wel een architect zijn die het eilandleven begrijpt en ‘feeling’ heeft met de cultuur. Omdat ik Do Janne goed ken en met haar in verschillende jury’s heb gezeten, wilde ik even met haar sparren”, zegt Van der Zwaag.
Vermeulen ging ermee aan de slag en kwam ook met een aantal namen. Tegelijkertijd realiseerde ze zich dat het haarzelf ook wel iets leek, al was het maar omdat ze zelf een band met het eiland en het Waddengebied heeft. “In mijn vroege jeugd kwam ik ieder jaar op Terschelling, grappig genoeg op een camping die vlakbij het Simmerhûs ligt”, vertelt Vermeulen.

“Tegenwoordig ga ik vaak naar Ameland, maar ik houd heel erg van het Waddengebied. Daarbij is het een mooie afwisseling met de grote projecten die we bij Team V doen. Een vakantiehuis had ik bijvoorbeeld nog nooit ontworpen. Mij leek het leuk om hier een persoonlijk project van te maken.”

Van der Zwaag en haar man Van Rossem, die onder meer de bouwbegeleiding op zich nam, raakten enthousiast over dit idee en besloten met Team V in zee te gaan. Voor het interieur werden wel ontwerpers uit het Object-netwerk aangesteld. Kranen/Gille had nog nooit een interieur ontworpen, maar beschikt volgens de opdrachtgevers wel over de professionaliteit en ‘maakmentaliteit’ om met deze klus uit de voeten te kunnen. Zo was het ontwerpteam compleet.
Bedrieglijk eenvoudige uitstraling
Het Simmerhûs (Fries voor zomerhuis) heeft een bedrieglijk eenvoudige uitstraling. Het oogt als een archetypisch huisje met een houten gevel en zadeldak, waarvan het overstek en de dakrand vrij riant zijn uitgevoerd. Dwars door het dak steekt een schoorsteen, die qua vorm en materiaal enigszins lijkt te zijn geïnspireerd op de Notre Dame du Haut van Le Corbusier. Er kleven meer bijzonderheden aan het ontwerp, die zich niet meteen bij een eerste aanblik verraden. Zo is het dak vijf graden gedraaid ten opzichte van de plattegrond, waardoor het interieur niet helemaal ‘recht’ is. Ook oogt de gevel aan de tuinkant van het huis scheef, doordat de gootlijn de nok niet volgt en de dakrand afloopt.

Deze ingrepen zijn gedaan om het huis een eigenwijs karakter te geven, terwijl het tegelijkertijd past bij de traditionele bebouwing die het dorp en het eiland kenmerkt. “Voor Terschelling is dit een bijzonder huis”, vertelt Van der Zwaag. “Er zijn maar een paar vakantiehuizen onder architectuur gebouwd. Do Janne en ik zijn vier keer naar de welstand geweest om de plannen toe te lichten en de leden ervan te overtuigen dat dit huis weliswaar bijzonder is, maar ook past binnen de context. We hebben ze tekeningen laten zien, materiaalsamples, details en een prachtige houten maquette door Team V.”
De dakpannen spelen een belangrijke rol bij de aanblik van het huis. De pannen zijn voorzien van een glazuur die onder invloed van zon en daglicht van kleur verandert. Daardoor sluiten de pannen op het ene moment aan op de grijzige kleur van het kerkdak, terwijl ze op andere tijden meer de kleur van de daken van de omliggende woningen vangen. Omdat ook het koper waarmee de dakrand en goten zijn uitgevoerd en het zwarthout van de gevel met het verstrijken van de tijd verkleuren, ‘leeft’ het gehele exterieur en verandert de uitstraling van het huis constant.

De zoektocht naar de juiste pan, die samen met Koninklijke Tichelaar Makkum is ontwikkeld, bleek het lastigste onderdeel van het project. Behalve dat er een glans en kleur moest worden gevonden waarmee de pannen passen bij de omgeving en de zonnepanelen die in het dak zijn geïntegreerd, dienden ze ook nog op een speciale manier te worden gelegd vanwege de knik in het dak. “Op een gegeven moment twijfelden we of we nog met dit dak door wilden omdat het maar niet lukte, maar we hebben uiteindelijk toch doorgezet. En daar zijn we nu heel blij om”, zegt Van der Zwaag.
In elkaar gepuzzeld
Vermeulen vertelt dat het huis bijna letterlijk in elkaar is gepuzzeld. “Mark van Rossem heeft er zelfs met Lego op zitten te puzzelen. Zijn idee stuurde hij vervolgens naar ons op en wij vertaalden dat op het bureau weer. Zo is het huisje door een hand-in-hand-samenwerking met alle betrokken partijen tot stand gekomen. Het was ook echt een puzzel om 75 vierkante meter programma te realiseren op een footprint van 50 m². Het heeft tot ongebruikelijke ruimtelijke constellaties geleid, waaronder de bedden voor de kinderen, die als een soort bedstedes maar met aparte kamers over elkaar heen zijn gevouwen. Zo hebben we naast de grote slaapkamer op de verdieping twee kleine slaapkamertjes in het volume kunnen puzzelen, terwijl elke kamer ruimtelijk is.”
Kranen/Gille heeft het speelse interieurontwerp bedacht volgens een concept waarmee alle onderdelen, van de pantry tot het haakje voor theedoeken, zijn uitgewerkt. “De ontwerpers hebben een systeem voorgesteld waarin je telkens dezelfde elementen ziet terugkomen, zoals het geel bij de trapleuning en de leuning van de bedstedes voor de kinderen. Aannemer Vreeker B.V. maakte zo’n beetje alles met de hand”, zegt Van der Zwaag. “Er zijn ook allemaal praktische elementen bedacht, zoals een los trappetje voor het tuimelraam die onder meer uitzicht biedt op de kerk. Wij kunnen zelf bepalen of we die trap er neerzetten of niet. Daarbij is het een heel duurzaam huis geworden, met een ondergrondse hemelwaterfabriek waardoor je regenwater hergebruikt, een warmtepomp en powerboxbatterij, hout van Staatsbosbeheer en de op kleur geïntegreerde zonnepanelen in het dak.”
De ramen in het huis zijn zo gepositioneerd dat ze mooi of spannend zicht op de omgeving bieden en op strategische plekken daglicht binnenlaten. In meerdere gevels zijn de ramen voorzien van luiken, zodat ze kunnen worden gesloten als er een uitvaartdienst is op de naastgelegen begraafplaats. “Als de luiken dicht zijn, krijgt de gevel een mooie abstractie waardoor de dakrand gaat spreken”, vertelt Vermeulen. “Het huis oogt zo bovendien als een schuur, passend bij de historische bebouwing hier”, vult Van der Zwaag aan. “Om de luiken te kunnen sluiten, moet je naar buiten om een houtje om te draaien. Dat handmatige vind je ook terug in het interieur. Niets is standaard in deze woning.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw wooncomplex Nelson View in Amsterdam Zuidoost van start

Gisteren, 16:47

Alternatief plan voor stedelijke 'rafelrand' Baaibuurt

Gisteren, 14:26

Felixx en Witteveen+Bos presenteren Strategisch Groenplan voor Leuven

Gisteren, 13:55

Project Spark op Smakkelaarsveld in Utrecht kan definitief starten

Gisteren, 09:20

BBB heeft nog geen convrete stikstofmaatregelen

Gisteren, 15:37

Met grootschalige aanpak zijn portiekflats van Pot-Keegstra in Beverwijk behouden

3 december, 12:40

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

3 december, 11:42

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

2 december, 3:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

2 december, 2:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

2 december, 10:09
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan