Le Cabanon, Rotterdam. STAR strategies + architecture
Copyright: Ossip van Duivenbode
Le Cabanon, Rotterdam. STAR strategies + architecture
Copyright: Ossip van Duivenbode
Hotel De L’Europe, ’t Huys, Amsterdam. D/Dock
Copyright: James Stokes
Hotel De L’Europe, ’t Huys, Amsterdam. D/Dock
Copyright: James Stokes
Kantoor vol Afval, Katwijk aan Zee. Popma ter Steege Architecten
Copyright: Popma ter Steege Architecten
Kantoor vol Afval, Katwijk aan Zee. Popma ter Steege Architecten
Copyright: Popma ter Steege Architecten
NIO House, Amsterdam. MVRDV
Copyright: Ossip van Duivenbode
NIO House, Amsterdam. MVRDV
Copyright: Ossip van Duivenbode
Woning Slatuinenweg, Amsterdam. Studio Rianknop
Copyright: Mark Kuipers
Woning Slatuinenweg, Amsterdam. Studio Rianknop
Copyright: Mark Kuipers

Nominaties Interieur van het Jaar 2024 bekend

2 oktober, 9:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2024 wordt in november van dit jaar de prijs voor Interieur van het Jaar uitgereikt. Van de inzendingen voor deze categorie nomineerde de onafhankelijke jury vijf projecten.

De inzendingen voor de prijs van Interieur van het Jaar 2024 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Ten tweede ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde ‘vernieuwing’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied, met bijvoorbeeld een nieuwe gebouwtypologie, de omgang met ruimtelijkheid, circulariteit, of rol van de architect?

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Paul Stavert (Powerhouse Company), architect Laura Favata (De Unie Architecten), architect Ellen Schild (Studio Groen+Schild), architect Joost Roefs (De Twee Snoeken), architect Jörn-Ole Stellmann (Wiegerinck) en landschapsarchitect Deborah Lambert (Felixx).

De nominaties
De jury nomineerde in de categorie Interieur van het Jaar 2024 vijf projecten. De nominaties zijn:
- Le Cabanon, Rotterdam – STAR strategies + architecture en BOARD
- Hotel De L’Europe, ’t Huys, Amsterdam – D/Dock
- Kantoor vol Afval, Katwijk aan Zee – Popma ter Steege Architecten
- NIO House, Amsterdam – MVRDV
- Woning Slatuinenweg, Amsterdam – Studio Rianknop

Le Cabanon, Rotterdam – STAR strategies + architecture en BOARD
Een bestaande opslagruimte op de bovenste verdieping van een appartementengebouw uit de jaren 1950 in Rotterdam is verbouwd tot een bijzonder compacte woonruimte. Met een oppervlakte van nog geen 7 m2 biedt Le Cabanon vier kleurrijke ruimten, die zijn ontworpen op basis van de producten: zo bepaalde een specifiek matras de slaapkamer, de lengte van het bad bepaalde de spa en de keuken is gebaseerd op de diepte van de minikoelkast. Dit vanuit de gedachte dat de miniwoning zich moest aanpassen aan standaard en betaalbare producten. Daarbij zijn de functies als puzzelstukken in elkaar geschoven. Optimalisatie is hier niet opgevat als ‘reductie’ maar als ‘maximalisatie’ van de mogelijkheden van één ruimte, die de architecten voor zichzelf ontwierpen.

De jury vindt Le Cabanon heel goed gedaan en bijzonder onderscheidend. Het project laat zien hoe op pragmatische en efficiënte wijze een (heel) kleine ruimte ten volle kan worden benut. Het oogt knap hoe de verschillende functies om en over elkaar heen zijn geschoven. Daarbij hebben de architecten goede vondsten toegepast, zoals de infraroodsauna, maar ook de keuze om afmetingen van ruimten af te stemmen op producten én op het eigen lichaam. Het project ziet er verzorgd uit, met grote aandacht voor de detaillering. Bij alle optimalisatie en minimalisatie is het uitgesproken kleurgebruik verrassend. Verder vindt de jury het een charmant idee dat de architecten de kleine ruimte opvatten als een manier om je te realiseren welke spullen je nou echt nodig hebt.

Hotel De L’Europe, ’t Huys, Amsterdam – D/Dock
Binnen het historische Hotel De L’Europe is ’t Huys een bijzonder hospitality-concept, waarbij veertien suites elk een eigen, onderscheidende sfeer en stijl hebben gekregen. De suites overstijgen traditionele gastvrijheid door van functie te kunnen veranderen. De culturele salons van het historisch Parijs indachtig, biedt ’t Huys – naast de gewoonlijke hotelfunctie – ruimte aan diverse activiteiten, van zakelijke afspraken tot optredens en culturele of filantropische evenementen. De inrichting van de suites is ontworpen op het multifunctionele gebruik, waarbij is samengewerkt met gewaardeerde Nederlandse merken, ontwerpers en kunstenaars. D/DOCK ontwikkelde het totaalconcept en ontwierp en realiseerde negen van de veertien suites.

Binnen een duidelijk concept is een grote variatie bereikt tussen de suites onderling. De expressie van het geheel is sterk en bijzonder. Het eclectische resultaat vindt de jury echt iets hedendaags, terwijl zoveel (ook design-) hotelinterieurs eenzelfde stijl lijken te hanteren. Ook prijst de jury dat het is gelukt om met alle betrokkenen – die elk een deel van het geheel ontwierpen – zulke interieurs te ontwikkelen. Het concept dat de suites zowel worden gebruikt voor de ‘traditionele’ overnachtingen, als voor allerlei andere activiteiten en evenementen is slim. De jury benadrukt dat de nominatie niet alleen gaat naar het masterplan en de ontwerpen van D/Dock, maar ook naar de opdrachtgever – die het lef heeft om op zo’n historische plek en midden in Amsterdam zo uit te pakken – en naar alle kunstenaars en creatieven die aan een suite hebben meegewerkt.

Kantoor vol Afval, Katwijk aan Zee – Popma ter Steege Architecten
Met voornamelijk gebruikte materialen is een voormalig defensiegebouw omgevormd tot een hoogwaardig rijkskantoor. Volgens een systematische werkwijze zijn gebouwonderdelen behouden, elementen hergebruikt en donormaterialen toegevoegd. In het voorheen gesloten cellenkantoor zijn gerichte ingrepen gedaan om ruimtelijkheid en nieuwe verbindingen te bewerkstelligen. Tegelijkertijd zijn de ingrepen afgewogen om zoveel mogelijk van het bestaande gebouw te behouden en zo min mogelijk nieuw afval te maken. Zowel de nieuwe indeling als de sfeer van het gebouw zijn door dit doel sterk beïnvloed; het esthetisch resultaat oogt als een collage. Ten opzichte van een reguliere renovatie is een reductie van 40% op de materiaalgebonden CO2-uitstoot gerealiseerd.

De jury vindt dit kantoorinterieur waarvoor zo rigoureus is ingezet op hergebruik uiterst actueel. De elementen die afkomstig zijn uit het eigen gebouw of uit een donorgebouw zijn bewerkt en laag over laag ingepast in het nieuwe ontwerp. Dit levert een eindbeeld op dat veel architecten misschien niet direct omarmen, maar de mogelijkheden zijn in dit project goed onderzocht. Dat vindt de jury zeker een kwaliteit van het project. Tegelijkertijd ziet ze dat er, met de beschikbare materialen en de gegeven structuur, daadwerkelijk is ontworpen. De jury constateert verder dat de keuze om andere ontwerpers met eigen (kleur- of textiel-)expertises te betrekken, heeft bijgedragen aan een goed resultaat. Dit project bezit wat betreft de jury urgentie. Een interessante zoektocht naar een nieuwe esthetiek.

NIO House, Amsterdam – MVRDV
Een historisch pand in hartje Amsterdam biedt ruimte aan een alles behalve doorsnee autoshowroom. Verdeeld over de verdiepingen zijn er bijvoorbeeld ruimten om te ontspannen, te werken en evenementen en exposities te organiseren. Het ontwerp combineert design-elementen die de merkidentiteit van NIO spiegelen met een respectvolle behandeling van het historische gebouw. De open ruimten met verhoogde plafonds en zonder onnodige binnenmuren creëren een lichte omgeving. In wandafwerking en meubels vertoont het interieur een kleurverloop van aardse tinten op de lagere verdiepingen tot een luchtig blauw op de bovenste verdieping. De ingetogen vormentaal en inrichting contrasteert met de historische details van de gerenoveerde trap, die fungeert als een oriëntatiepunt op elke verdieping.

De architecten hebben in een bestaand gebouw op een prachtige, zowel ingetogen als overtuigende manier een nieuwe wereld gecreëerd. Gekozen is voor een conceptuele benadering die ver en compromisloos is doorgevoerd. Een ruimte helemaal blauw maken zoals is gedaan op de bovenste verdieping is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ook de detaillering is helemaal doorgewerkt. Elementen als de 3D-geprinte panelen en de gradiënt op muren werken goed en de jury ervaart een sterke eenheid tussen de ruimten en hun inrichting. Vanuit die eigen wereld blijft via doorzichten steeds een mooi visueel contact en contrast bestaan met het historische trappenhuis. Het interieur klopt volledig en daardoor is de identiteit krachtig neergezet.

Woning Slatuinenweg, Amsterdam – Studio Rianknop
De opdrachtgever gaf, bijna letterlijk, alle ruimte om het interieur van de woning opnieuw op te bouwen. Een groot blok in berken multiplex brengt de trap, toilet, berging en open kast samen in één gestapeld gebaar in de ruimte. Andere maatwerkelementen zijn als contrast uitgevoerd in eiken. Op de verdieping verdeelt de natte zone de ruimte in een voor, met de kinderslaapkamer, en een achter, met de ouderslaapkamer aan de tuin. In het gehele huis keert het gebruik van glas in gekleurd staal terug om zoveel mogelijk licht toe te laten en daarbij eigenheid te scheppen. De gekozen kleuren en materialen vertalen samen het speelse en eigen karakter van de bewoners.

De jury vindt dit een woninginterieur waar het plezier en de creativiteit vanaf spat. Ze waardeert de wijze waarop kleuren, materialen en meubels zijn gecombineerd. Tegelijkertijd is door het hele huis het concept consequent doorgevoerd. Op verschillende plekken duiken onderdelen op die laten zien hoe je op speelse wijze een interieur kunt ontwerpen en hoe je met ruimte kunt omgaan. Een voorbeeld daarvan is het zithoekje bij het raam aan de tuin: een besloten plekje, waar tegelijkertijd contact met buiten optimaal kan worden ervaren doordat het raam volledig is open te schuiven. Het houten volume dat diverse faciliteiten herbergt en tevens de begane grond en verdieping verbindt is goed gedaan. Dit is echt interieurontwerp.

Uitreiking
Op woensdagavond 6 november 2024 vindt de prijsuitreiking van de Architectenweb Awards 2024 plaats in Rotterdam. Naast de prijs voor Interieur van het Jaar worden dan ook prijzen uitgereikt in de categorieën Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar.

Deze genoemde zes prijzen reikt Architectenweb uit samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners EestairsAlseccoQbiq Wall Systems en Ambius.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december, 12:29

Fijne feestdagen, en een mooi, gelukkig en succesvol 2025!

23 december, 9:00

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december, 1:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan