Tongplaat, 2022
Copyright: Anja de Jong
Open Maeslantkering, 2022
Copyright: Anja de Jong
Vierrivierenknooppunt 2022
Copyright: Anja de Jong
Anja de Jong
Copyright: Studio Roodenburch
Tongplaat, 2022
Copyright: Anja de Jong
Open Maeslantkering, 2022
Copyright: Anja de Jong
Vierrivierenknooppunt 2022
Copyright: Anja de Jong
Anja de Jong
Copyright: Studio Roodenburch

Kunstkerk Dordrecht presenteert Foto-expositie Waterberichten van Anja de Jong

Kunstkerk, Museumstraat 65, Dordrecht
De Dordtse stadskunstenaar Anja de Jong onderzoekt hoe de regio Dordrecht omgaat met het water. Centraal staan de toenemende risico’s als gevolg van klimaatverandering. De Kunstkerk in Dordrecht presenteert van 31 augustus tot en met 13 oktober Waterberichten, een tentoonstelling met foto’s die De Jong in de afgelopen jaren rond dit thema maakte.

De Jong fotografeerde stadsgezichten en landschappen van dicht bij huis – het rivierengebied waarin de stad is gelegen – tot aan de kust bij de Noordzee. Kenmerkend voor De Jong is haar ingetogen, documenterende en scherp observerende beeldtaal. Zij toont hoe en óf ruimtelijke inrichting, infrastructuur, industrie en leefomgeving zijn ontworpen om samen met het water te kunnen leven. Daarmee maakt ze zichtbaar hoe water op gezette tijden en onder veranderende klimatologische omstandigheden het landschap doet veranderen.

In Waterberichten neemt De Jong de kijker vanuit het historische centrum van Dordrecht mee naar meer buitendijkse woningbouw en landschappen die zijn aangelegd voor recreatie. Zich verder verwijderend van huis legt ze vervolgens de ‘nieuwe natuur’ met polders en buitenpolders vast. Het zijn landschappen met daarin bruggen, waterkeringen en een scala aan installaties die het eiland van Dordrecht beschermen tegen het water.

Dordrecht en het water
Waterberichten is een vervolg op De Jongs eerdere project Monuments of Climate Change. Hierin onderzoekt en fotografeert zij de eindeloze aanpassingen in het Nederlandse landschap, gemaakt voor het water. Als stadskunstenaar richt zij haar blik specifiek op Dordrecht.

Op het Eiland van Dordrecht loopt dwars door de oude binnenstad de laagste zeedijk van Nederland wat een risico vormt in een veranderend waterlandshap. Tegelijkertijd heeft Dordrecht ook een open verbinding met zee, een unieke situatie waarvan de stad als zeehaven profiteert.

Anja de Jong
Fotograaf en beeldend kunstenaar Anja de Jong (1957, Scheveningen) onderzoekt in haar omvangrijke oeuvre klimaat- en waterproblematiek. Zij trekt de hele wereld over om overgangsgebieden tussen natuur- en cultuurlandschap te fotograferen en te categoriseren, waarbij zelfs in de meest extreme klimatologische omstandigheden de bemoeienis van de mens zichtbaar blijkt te zijn.

In de door haar gefotografeerde landschappen is de mens fysiek niet of nauwelijks aanwezig, maar zijn sporen van menselijk handelen altijd vindbaar, terwijl in Nederland gemaakt beeld een landschap toont dat geheel door mensen is bedacht en gemaakt.

De Jongs werk wordt in binnen- en buitenland geëxposeerd, ook heeft zij drie boeken uitgebracht. Haar werk is opgenomen in zowel particuliere als publieke collecties door heel Europa, waaronder Bibliothèque Nationale in Parijs, Maison Européenne de la Photographie in Parijs, Musée d’art et d’histoire in Fribourg, het Prentenkabinet van de Rijksuniversiteit Leiden, de Caldic Collectie in Rotterdam, het Rijksmuseum in Amsterdam en het Dordrechts Museum.

Stadskunstenaars van Dordrecht
Sinds 2017 benoemt het Regionaal Archief Dordrecht een stadskunstenaar die werk maakt dat het verhaal vertelt over de stad en de mens anno nu. Een deel ervan wordt toegevoegd aan het archief voor toekomstige generaties. Voor het eerst is de expositie van een stadskunstenaar te zien in de Kunstkerk. Eerdere stadskunstenaars waren Ton Kraayeveld (2017-2018) en Erik Sep (2019-2021). Anja de Jong is stadskunstenaar sinds 2021.

De tentoonstelling Waterberichten is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Regionaal Archief Dordrecht en de Kunstkerk.

Andere evenementen

Architectonen - Luister naar de architectuur in muziek
Laurenskerk, Rotterdam
Symposium De Groene Stad van de Toekomst
Cradle to Cradle Café: 'Duurzaam ontwerpen: De mens centraal'
Ketelhuis, Ketelhuisplein 1 Strijp S, Eindhoven
Hittestress in Gebouwen
Archimedesstraat 9 3846 CT Harderwijk
Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden
Oostzaanstraat 45 1013 WG Amsterdam
AFFR Opening Night
Theater Rotterdam
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan