Copyright: De Urbanisten
Copyright: De Urbanisten
Copyright: Iris van den Broek
Copyright: Iris van den Broek
Copyright: Iris van den Broek
Copyright: Iris van den Broek
CirCleaner, een systeem dat plastic en ander afval opvangt uit het oppervlaktewater
Copyright: Iris van den Broek

Eb en vloed bepalen het formaat van Getijdenpark Keilehaven

19 augustus 2024, 12:10
Vorige maand is in Rotterdam officieel het Getijdenpark Keilehaven geopend. Naar ontwerp van De Urbanisten is het havenbekken in de Keilehaven getransformeerd tot een park met terrassen die onder invloed van eb en vloed al dan niet onder water staan. Niet alleen trekt de werking van het getij nieuwe natuur aan, ook wordt de dynamiek van de rivier beter ervaarbaar in een stedelijk gebied als Merwe-Vierhavens.

Door de open verbinding naar zee stijgt en daalt het water in de Keilehaven twee keer per dag zo’n anderhalve meter. Het getijdenpark bestaat uit negen terrassen die vanaf de kop van de haven richting de monding steeds groter in maat en schaal worden. De terrassen zijn aangelegd op verschillende hoogtes, die door het getij wel, niet of deels onder water komen te staan.

Delen van het park zijn bij eb wel zichtbaar en toegankelijk, maar bij vloed niet. Het formaat van het park wisselt daardoor met het tij. Deze dynamiek heeft een aantrekkende werking op planten, vissen, kleine waterdiertjes, insecten en vogels aan die op de grens van zoet en zout leven. Zo vinden dieren als lepelaars, palingen en stekelbaarzen er voedsel en rust.

Estuarium
Bovendien wordt dankzij de getijdenwerking het karakter van het landschap waarin Rotterdam ligt zichtbaar gemaakt voor een breed publiek. Het oorspronkelijke landschap in de Maas-Rijndelta is een estuarium, waarvan de bijbehorende getijdendynamiek door de ontwikkeling van Rotterdam als havenstad is beteugeld. De oevers van de Maas zijn veelal hard en voor de scheepvaart worden de vaarwegen op diepte gehouden.

De Keilehaven is juist ondieper gemaakt, waardoor er licht komt op de bodem; een voorwaarde voor waterplanten en voor scheldieren en vissen om zich te vestigen.  De terrassen die regelmatig onder water lopen, creëren onderwaterleven en naadloze natuurlijke overgangen naar hoger gelegen gebieden. Deze dynamiek bevordert niet alleen de ecologische diversiteit, maar versterkt ook de educatieve en recreatieve waarde van het park. Veel van de vegetatie in het park vestigt spontaan, geholpen door de getijdendynamiek, wat leidt tot een natuurlijke successie, aldus De Urbanisten.

Voor de aanleg van het getijdenpark is materiaal dat elders in de stad vrij is gekomen opnieuw gebruikt. Zo komen de natuurstenen kadekeien van het Noordereiland. Om de haven te dempen is 10.000 ton overtollig zand uit het Museumpark gebruikt en er zijn duizenden afgedankte betonstraatstenen uit de Agniessebuurt naar de Keilehaven verhuisd om de schanskorven te vullen.

Onderwaterlandschap
Onder water zijn twee bomen geplaatst die elders bij een storm zijn omgewaaid. Zij dragen bij aan een nieuw onderwaterlandschap voor vissen en andere dieren. Verdiepte zones en het gebruik van hergebruikt materiaal, zoals basalt met een lagere PH-waarde bevorderen de groei van planten en korstmossen. Deze maatregelen verbinden materiaalhergebruik direct met biodiversiteit, waardoor volgens De Urbanisten een rijkere ecologische structuur ontstaat dan met nieuw materiaal mogelijk zou zijn.

Daarnaast ligt in het water een CirCleaner. Dit is een systeem dat plastic en ander afval opvangt uit het oppervlaktewater. Hiermee wordt voorkomen dat het afval in kleinere stukjes breekt, waterdieren dit opeten en het afval naar de zee toe gaat. Het afvalvangsysteem is onderdeel van een gemeentelijk programma voor het realiseren van schonere wateren en dito zee met minder afval.

Prijs voor natuurinclusief bouwen
Bij de realisatie van het Getijdenpark Keilehaven werkten de gemeente Rotterdam en De Urbanisten samen met LIFE-financiering van de Europese Unie, Havenomgevingsfonds, Landschapstafel Hof van Delfland, Rotterdams Weerwoord, GO fonds, Rivieroevers, RIM, BRG, Groenfonds en RR Binnenstedelijke Rotte. De plasticvanger is ontwikkeld door Noria Sustainable Innovators.

Al tijdens de aanleg werd het getijdenpark onderscheiden met een prijs. Eind vorig jaar kende de Vogelbescherming het project een prijs voor natuurinclusief bouwen toe.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december 2024, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december 2024, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december 2024, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december 2024, 12:29

Fijne feestdagen, en een mooi, gelukkig en succesvol 2025!

23 december 2024, 9:00

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december 2024, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december 2024, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december 2024, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december 2024, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december 2024, 1:35
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan