Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: OZ
Copyright: OZ
Copyright: OZ
Copyright: OZ
Copyright: OZ
Copyright: OZ
Copyright: OZ
Copyright: OZ
Copyright: OZ
Copyright: OZ
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff

Terraced Tower: ongebruikelijke toren met oog voor de omgeving

Afgelopen jaar is de Terraced Tower in Rotterdam opgeleverd. De 110 meter hoge woontoren aan de Boompjes dankt zijn uitstraling aan de verspringende stapeling van vloeren en de getrapte opbouw. “Anders dan de meeste torens heeft dit gebouw zijn vorm te danken aan het programma”, vertelt John Bosch, projectarchitect en partner bij OZ.
Het is een vrij ongebruikelijke verschijning tussen de andere Rotterdamse hoogbouw en zeker ook aan de Boompjes, de 340 woningen tellende Terraced Tower. De opbouw en de op sommige plekken duizelingwekkende verspringing van vloeren geeft de toren een geheel eigen karakter en de rondom de woningen lopende buitenruimtes zijn ook voor de Maasstad bijzonder.
Toch is in het ontwerp voortgebouwd op de historie van de plek. De Terraced Tower is op de plaats gebouwd van een uit 1965 stammend kantoorpand van architect Herman D. Bakker. Het onderste blok van de toren heeft dezelfde omvang als die van het gesloopte gebouw en met een beetje goede wil kun je zeggen dat ook de vliesgevel van het pand een nieuw leven heeft gekregen.
Uitgangspunt voor de architecten was het ontwerpen van 33 verdiepingen aan woonplezier, oftewel flexibel indeelbare woonlagen met een grote variatie aan woningtypen en uitzicht en buitenruimtes voor de bewoners. De ingepakte, goed geïsoleerde vloeren maken de flexibele indeling mogelijk en geven de buitenruimte met hun gedetailleerde afwerking (zoals de houten plafonds) extra kwaliteit.

In principe bestaat de Terraced Tower uit 340 woningen, waarvan 258 huur en 82 koop. Veel van de koopwoningen zijn echter door de eigenaren samengevoegd, waardoor nog royalere appartementen dan de eigenlijke maximale omvang van ruim tweehonderd vierkante meter zijn ontstaan. De daken van de onderste twee blokken bevatten bovendien extra buitenruimtes.
Het stond overigens niet bij voorbaat vast dat het bestaande kantoorpand van Bakker gesloopt zou worden. Het idee was juist om het gebouw, dat door de gemeente Rotterdam was aangewezen als beeldbepalend, als onderbouw in de nieuwe toren te integreren. Technisch bleek dit niet mogelijk, gezien de zware constructie die nodig was voor de nieuwbouw erbovenop.

“Sowieso had je het hele gebouw moeten strippen en dan nog zou er niets van overblijven”, vertelt Bosch. “De andere bureaus die hebben deelgenomen aan de prijsvraag, KCAP en KAAN Architecten, kwamen ook tot de conclusie dat het gebouw niet behouden kon blijven. Daarom hebben we ervoor gekozen om het onderste deel van de toren te ontwerpen als een reïncarnatie van het pand.”
Een verschil met het oude gebouw op dezelfde plek is dat er letterlijk meer oog is voor de omgeving. Ondanks de vliesgevel en het feit dat vroegere gebruikers zoals KAAN Architecten de omgeving heel sterk ervoeren in het gebouw, keerde het pand zich aan de kant van met name de Hertekade daar juist vanaf, met een sterk gesloten gevel. OZ heeft die relatie proberen te herstellen.

Bestaan de hogere gevels al uit veel glas, de plint is geheel transparant gemaakt. Daardoor staat de achter- én lagergelegen Hertekade visueel weer in verbinding met de Maas. Aan deze kant van het gebouw ligt een extra entree tot de woningen en de ingang tot de ondergrondse parkeergarage. In de plint komen verder een tweesterrenrestaurant en een ontmoetingsplek met werkruimtes voor de bewoners.

Hoewel de woontoren een stuk hoger is dan het kantoorgebouw van Bakker, hebben veel bewoners van de achtergelegen torens nog wel zicht richting het water. “Dankzij de driehoekige opbouw heb je vanuit de Red Apple bijvoorbeeld doorzichten naar de Maas. De bewoners van de Terraced Tower op hun beurt genieten uitzicht in verschillende richtingen”, zegt Bosch.
Gebreken
Eind december meldde het AD dat bewoners van de Terraced Tower klagen over ernstige gebreken aan het gebouw, zoals lekkages, schimmel en meer onsmakelijke zaken. Ook zouden de beheerders traag reageren op de problemen. CBRE Investment Management, dat de huurwoningen beheert (het beheer van de koopwoningen ligt in handen van MVGM), stelt in een reactie:

“The Terraced Tower in Rotterdam is een wooncomplex met 340 appartementen waarin ongeveer duizend mensen de afgelopen maanden hun plek aan het vinden en creëren zijn. Een deel van deze mensen heeft een koopappartement en is nog aan het verbouwen, het andere deel heeft een huurappartement en is ook nog bezig met de inrichting. Dat veroorzaakt soms wat overlast, veel verkeer bij de liften en ook een grotere afvalstroom. Dat is lastig maar hoort wel bij de oplevering van een groot nieuwbouwcomplex. Datzelfde geldt voor technische installaties. Die hebben soms nog afstellingsaanpassingen nodig en er ontstaan incidenteel storingen die horen bij het eerste gebruik. Omdat The Terraced Tower inmiddels volledig is bewoond zullen de verbouw- en verhuisbewegingen in het complex nu snel achter de rug zijn. De meeste kinderziektes zijn inmiddels verholpen, de beschermende kooi in de liften kan er binnenkort uit.”

Andere nieuwsberichten

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

3 uur geleden

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

4 uur geleden

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

Vandaag, 12:22

Houten modulair meubelsysteem van Falsework maakt iedereen timmerman

Vandaag, 10:54

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

1 uur geleden

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Vandaag, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan