Copyright: atelier PRO - Graafschap College ( Petra Appelhof)
Copyright: atelier PRO - MFA & GGZ Zeeheldenbuurt ( Petra Appelhof)
Copyright: atelier PRO - Amstellyceum ( Dirk Verwoerd)
Copyright: Marlies Rohmer - De Combinatie ( scagliolabrakkee)
Copyright: Marlies Rohmer - Panorama ( scagliolabrakkee)
Copyright: Marlies Rohmer - Energieneutrale Brede School ( Marlies Rohmer)
Copyright: atelier PRO - Graafschap College ( Petra Appelhof)
Copyright: atelier PRO - MFA & GGZ Zeeheldenbuurt ( Petra Appelhof)
Copyright: atelier PRO - Amstellyceum ( Dirk Verwoerd)
Copyright: Marlies Rohmer - De Combinatie ( scagliolabrakkee)
Copyright: Marlies Rohmer - Panorama ( scagliolabrakkee)
Copyright: Marlies Rohmer - Energieneutrale Brede School ( Marlies Rohmer)

Eerste sprekers op Het Grote Scholencongres bekend

24 maart 2014, 10:09
Op dinsdag 15 april vindt in LantarenVenster in Rotterdam ‘Het Grote Scholencongres’ plaats. Een gezond binnenklimaat, nieuwe onderwijsvormen en een minimale exploitatie – dat zijn de thema’s die op het congres centraal staan. De eerste sprekers zijn nu bekend: Marlies Rohmer, Dorte Kristensen (atelier PRO) en Jaap Wiedenhoff (ABT).

Wat doe je als architect wanneer de eisen die aan het binnenklimaat gesteld worden op een bepaald punt de eveneens uitgesproken duurzaamheidambities bij een project doorkruisen? Een gezond binnenklimaat bevordert de prestaties van leerlingen, maar hoe weeg je dit af tegen andere eisen? En in hoeverre dien je als architect in te spelen op de snel veranderde eisen die voortkomen uit het toenemend gebruik van digitale leermiddelen?

Waar de ene school zijn klaslokalen voor een deel inruilt voor een open studielandschap, daar vraagt de andere school alweer om de klaslokalen terug te brengen. Hoe zal het onderwijs zich op dit punt richting de toekomst ontwikkelen? Wat kunnen we van de experimenten in onder meer Denemarken leren? En hoe ontwerp je als architect een studielandschap dat echt werkt?

Daarbij zijn scholen sinds kort zelf verantwoordelijk voor de schoonmaak en het onderhoud van hun gebouwen. Welke gevolgen zal dit hebben? Wordt het zo aantrekkelijker te investeren in betere en daarmee onderhoudsvriendelijkere materialen? En vormt het ontwerpen van de exploitatie een uitweg uit de alsmaar lagere bouwbudgetten voor scholen?

De bovengenoemde thema’s – het realiseren van een gezond binnenklimaat, het accommoderen van nieuwe onderwijsvormen, en het investeren in lage exploitatiekosten – staan alledrie centraal op ‘Het Grote Scholencongres’. Elk van deze thema’s zal door een of meerdere sprekers behandeld worden.

Programma
Na de opening van het congres door Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, wordt de dag afgetrapt met een lezing van Jaap Wiedenhoff, bouwfysisch adviseur en partner bij ABT. Wiedenhoff zal uitleggen wat een gezond binnenklimaat precies is en op welke manieren dit in een ontwerp te bereiken is. Architect Marlies Rohmer zal hierna aan de hand van actuele projecten dieper ingaan op het spanningsveld tussen de eisen die gesteld worden aan gezond binnenklimaat en duurzaamheidsambities. Rohmer zal ook laten zien hoe de eerder door haar ontworpen scholen nu jaren later gebruikt worden.

Na een korte pauze zal een expert op het gebied van de exploitatie van gebouwen uit de doeken doen wat het betekent om een school te ontwerpen waar een minimale exploitatie centraal staat. Welke gevolgen heeft deze houding voor de materialisering van de schoolgebouwen? Architect Dorte Kristensen (atelier PRO) zal in haar lezing de opgave vervolgens specifiek vanuit het interieur benaderen. De beweging van klaslokalen naar opener studielandschappen, en weer terug, zal door Kristensen geanalyseerd worden. De experimenten in Denemarken, waar zij zelf opgegroeid is, zullen hierbij niet ontbreken.

Na een netwerklunch zullen de ideeën van enkele jonge architecten op de scholenbouwopgave gepresenteerd worden. Om de Nederlandse scholenbouwtraditie in perspectief te plaatsen, zal hierna een toonaangevende Vlaamse architect zijn werk presenteren. De verschillen tussen Nederland en Belgie zullen aan het einde van zijn lezing in een korte Q&A uitgewerkt worden. Steeds meer Nederlandse architecten ontwerpen scholen in België. Wat levert deze kruisbestuiving op?

Na een laatste korte pauze zal Tarkett als hoofdsponsor van het congres kort laten zien hoe het samenwerkt met architecten. Hierna is het woord aan een internationaal opererend Nederlands architectenbureau dat veel scholen ontwerpt en afgelopen najaar nog een van de scholenbouwprijzen won. Als geen ander bureau is het in staat iedere school een heel eigen karakter te geven, passend bij zijn programma. De dag zal afgesloten worden met een netwerkborrel.

Het definitieve programma van ‘Het Grote Scholencongres’ zal komende week bekend gemaakt worden.

Kaarten bestellen

Voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers
Architectenweb houdt Het Grote Scholencongres met als doel om de kennisuitwisseling op het gebied van scholenbouw te stimuleren en zo de ruimtelijke kwaliteit van de onderwijsomgevingen een impuls te geven. Met het congres richten we ons op architecten, interieurarchitecten en andere ruimtelijk ontwerpers, maar ook op adviseurs en op opdrachtgevers in het onderwijs.

Wat betreft de maakindustrie is het congres exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die het congres graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, adviseren wij contact met ons op te nemen.

Themaperiode 'Scholen'
Het Grote Scholencongres maakt onderdeel uit van de themaperiode 'Scholen' die Architectenweb van begin maart tot eind april houdt. Het thema ‘Scholen’ wordt door de redactie van Architectenweb crossmediaal uitgewerkt, met een serie artikelen op Architectenweb.nl, discussies op social media zoals Twitter en LinkedIn, een architectenontbijt, en een congres, een speciale editie van Architectenweb magazine.

De themaperiode ‘Scholen’ wordt mede mogelijk gemaakt door Derako, Tarkett, De Leeuw, Trespa en Comfoschool.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan