Copyright: grafie Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: grafie Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: grafie Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: grafie Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: grafie Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: grafie Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: grafie Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: grafie Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: grafie Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: grafie Hans Peter Föllmi - IC4U

Faro: “Ons einddoel is energieneutraal wonen”

19 juni 2013, 10:03
In plaats van zich op een bepaald aspect van duurzaamheid te richten, wil Faro alle aspecten samen pakken. In deze integrale benadering focust het bureau naast de techniek nadrukkelijk ook op de sociale aspecten van architectuur. Daarbij: “Uiteindelijk kan duurzaamheid alleen slagen als het maatschappelijk draagvlak heeft.”

Tekst Kirsten Hannema

“We hebben als maatschappij de grote taak om onze lineaire economie om te buigen tot een circulaire”, antwoordt architect Jurgen van der Ploeg van Faro op de vraag wat duurzaamheid anno 2013 betekent. “We zitten nu in een eindig systeem; we zijn duiven die hun eigen nest onderschijten.”

Het moet anders, zo realiseerden de architecten van Faro zich toen in 2006 de film An inconvenient truth van Al Gore uitkwam. Van der Ploeg: “Het ging toen allemaal nog goed, mensen reden rond in Hummers. Maar het gaf ergens ook een ongemakkelijk gevoel. Als architect wilden wij een maatschappelijke bijdrage te leveren. Zo zijn we steeds meer in sociale opgaven gedoken. We realiseerden ons dat als we niets doen, de energierekening voor sommige mensen straks hoger is dan de huur.”

Steigereiland 1.0 en 2.0
Partner-architect Pieter Weijnen (inmiddels niet meer werkzaam bij Faro, heeft nu zwarthout.com) besloot vervolgens om zijn eigen nieuw te bouwen woonhuis op IJburg als proeftuin te gebruiken. Hij werkte onder meer met constructieve houten elementen, zonnecollectoren, een warmtepomp, gebalanceerde ventilatie, recycling van grijs water en hergebruik van koperen shingles.

Toen hij drie jaar later de kans kreeg om nog een kavel te kopen bouwde hij met de winst van het eerste huis een tweede, energieneutraal huis volgens het C2C-principe. Met een gevel van zwart geblakerd hout, binnenwandafwerking met leemstuc, extreem isolerende geldekens en cellulose-isolatie. Met zonnepanelen op het dak, een WTW-installatie en een milieuvriendelijke kachel.

Naar energieneutraal wonen
Zo kreeg het bureau veel kennis van duurzame technieken en materialen. Met die kennis in huis richtte Faro samen met een aantal andere partijen uit de vastgoedsector Taskforce CO2-reductie in de bouw op. Met deze club ontwikkelt het bureau en integrale aanpak voor het duurzaam maken van met name de bestaande sociale woningbouw.

‘Backcasten’ heet het principe dat ze toepassen. Van der Ploeg legt uit: “Tot nog toe werd er erg ad hoc gewerkt: eerst werd isoleren verplicht, dan weer moest er een label B behaald worden. Vaak waren het halve maatregelen; een visie ontbrak. Daarom hebben we nu een totaalscenario uitgewerkt met een ambitieus einddoel: energieneutraal wonen. Afhankelijke van het beschikbare budget kan dan steeds een volgende stap vooruit gezet worden, zonder desinvesteringen.”

Maar wat betekent duurzaamheid in de praktijk van alledag?
Van der Ploeg: “Ik geloof niet in een technisch hoogstandje om het CO2-niveau omlaag te halen. Als je kampioen bent op een punt, zul je zien dat je andere dingen vergeet. En dat je uiteindelijk niet duurzaam bezig bent.” Faro benadert het thema daarom bewust in de breedte. Een aantal jaren geleden werden zes thema’s benoemd om aan te werken: betrokkenheid, flexibiliteit, herbruikbaarheid, schoonheid, kwaliteit en energie.

Zorgboerderij De Hulst
In het project voor Zorgboerderij De Hulst, in het Noord-Hollandse Oterleek, komt deze allround aanpak goed naar voren. Het gegeven was een vervallen boerenerf met een stolpboerderij – een typisch voorbeeld van wat de schaalvergroting in de agrarische sector teweeg brengt. Het land eromheen was opgekocht door een naburige boer, de boerderij was zonder functie achtergebleven.

“De opgave begon met het nadenken over de maatschappelijke transformatie van het platteland” legt de architect uit. “Welke nieuwe bestemming kun je aan zo’n erf geven? Met een woningbouwcorporatie en een zorginstelling hebben we een passende invulling bedacht: mooie, menselijke woningen voor dementerende bejaarden.”

De verbouwde boerderij is het tegenovergestelde van de gangbare ziekenhuisachtige verzorgingstehuizen. Van der Ploeg: “We wilden een woonervaring creëren gebaseerd op het menselijk bioritme en de gehechtheidstheorie, iets dat houvast biedt aan deze mensen. Dementerende mensen hebben baat bij een duidelijk dag- en nachtritme en het ritme van de seizoenen; ook daarom is wonen op deze plek midden in de natuur geschikt.” De oude stolpboerderij en de schuren werden gerestaureerd. Erachter werd een aantal nieuwe ‘woonschuren’ gebouwd. “Heel flexibele gebouwen van hout waar in de toekomst bijvoorbeeld ook woningen of werkruimtes in gemaakt kunnen worden."

Maatschappelijk draagvlak
Er is een extra investering van 100.000,- euro in duurzame maatregelen gedaan. Zo wordt de riolering op natuurlijke wijze gezuiverd, er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp met lage temperatuurverwarming en vacuümbuiscollectoren en er is extra zwaar geïsoleerd. En vanzelfsprekend is maximaal gebruik gemaakt van passieve zonne-energie. “Dat kost niks extra”, aldus van der Ploeg.

Dat de toekomst er duurzaam uitziet, daar twijfelt Van der Ploeg niet aan. “Het komt goed, de mens is daarvoor inventief genoeg. Als de economie echt hard geraakt wordt, dan komt er uiteindelijk een ‘Deltaplan’. Het belangrijkste is nu om ook ‘gewone’ mensen erin te meetrekken. Denk aan de protesten tegen windmolens. Als ontwerpers moeten we helpen ontwerpen te maken waar mensen enthousiast van worden. Uiteindelijk kan duurzaamheid alleen slagen als het maatschappelijk draagvlak heeft.”

Andere nieuwsberichten

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

12 minuten geleden

Houten modulair meubelsysteem van Falsework maakt iedereen timmerman

1 uur geleden

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

3 uur geleden

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan