Hogeschool Inholland Sluisbuurt
26 juni
Van drie locaties verhuisde Hogeschool Inholland met bijna alle Amsterdamse opleidingen naar een groot, nieuw gebouw in de Amsterdamse Sluisbuurt. Als een van de eerste gebouwen, zorgt de hogeschool alvast voor levendigheid in de nieuwe wijk. Ook zet de school de toon qua duurzaamheidsambitie.
verticale campus
cepezed ontwierp een campusachtig gebouw dat de interdisciplinaire aanpak van Inholland faciliteert en stimuleert: in dit schoolgebouw kom je elkaar snel tegen en zijn allerlei plekken om samen te werken. Het gebouw telt negen verdiepingen en staat centraal in de wijk aan een plein met een (nog te realiseren) bassin. Twee publieke functies op de begane grond - een Next Lab van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en een café – koppelen de school nog meer aan de wijk. Zij zijn direct toegankelijk vanaf het plein.
7000 studenten
Inholland wil met zijn onderwijs en onderzoek bijdragen aan de transitie naar een duurzame, veerkrachtige samenleving. De opleidingen van Inholland Amsterdam lopen uiteen van voedseltechnologie, biologie en verpleegkunde tot business, communicatie en cybersecurity. In totaal zijn 38 opleidingen en meer dan 7000 studenten en 950 docenten en medewerkers verbonden aan de vestiging in de Sluisbuurt. Van de laboratoria in het gebouw maken ook mbo-studenten en docenten van het ROC van Amsterdam en Flevoland gebruik.
ongedwongen route
Door het vele glas in de gevel en het glazen sheddak valt het daglicht tot in het hart van het gebouw. Dit hart bestaat uit een atrium met brede houten trappen, doorlopend over vier verdiepingen. Aan de trap zijn de gemeenschappelijke functies gekoppeld, zoals koffie- en kopieerapparaten, een expositieruimte, twee ruimtes met games en een buffet. Verschillende zitplekken - knusse banken bij salontafels, hoge tafels met barkrukken en zitjes met rieten stoelen - onderstrepen de ongedwongen sfeer. Op de derde verdieping grenst het atrium aan een daktuin met terras.
loper van blauwstaal
Over een deel van de houten trappen ligt een loper van blauwstaal, met geïntegreerde zitplekken en plantenbakken. De loper benadrukt de route, maar is tegelijkertijd een fraai object op zich. Aan de onderkant is subtiel verlichting geplaatst. Het donkere, warmgewalste staal sluit aan bij de zwarte spijlen van de balustrades rond het atrium. Ook de trap en loopbrug naar de vijfde en zesde etage - spectaculair in de hoge vide - hebben dergelijke balustrades. Door de balustradespijlen door te laten lopen tot aan de onderkant van de verdiepingsvloer, krijgt de veelheid aan balustrades al net zo’n esthetische kwaliteit als de stalen loper.
glazen wanden
De onderwijsafdelingen liggen als ‘adressen’ aan de doorlopende route. Waar het in het atrium en de open ruimtes van verdieping vijf tot en met negen gezellig rumoerig is, is het op de afdelingen juist rustig. Hier zijn lokalen en ruimtes voor overleg, samenwerken en zelfstudie van de gang gescheiden door glazen wanden. Gangen eindigen met een glazen gevel, zodat er daglicht binnenvalt en het zicht op buiten bijdraagt aan de oriëntatie.
glazen zigzag
Een glazen zigzag over meerdere verdiepingen onderbreekt het verticale patroon van open en dichte geveldelen. De kleine setback voor de zigzag fungeert als daktuin - het groen trapt mee omhoog. Uitstekende vinnen met pv benadrukken de verticaliteit nog eens, terwijl de wisselende kleuren tegelijkertijd voor variatie zorgen: samen vormen de vinnen een blauw, brons en grijs vlak. De hoek en de plaatsing is afgestemd op de stand van de zon. Mede door de gevelverdeling oogt het gebouw, ook al is het groot, nergens massief. En de dynamiek van de school is aan de buitenzijde afleesbaar.
modulair
Een toekomstbestendig onderwijsgebouw heeft een heldere basis en ruimte voor flexibiliteit, want onderwijsconcepten en studentenaantallen veranderen voortdurend. Bij InHolland vangen de hightech installaties en het modulaire ontwerp eventuele krimp of groei van leerrichtingen op. De vier constructieve kernen van het gebouw, die voor stabiliteit zorgen, zijn ver van de gevel af geplaatst, zodat de brede zone met onderwijslokalen tussen de kernen en de gevels vrij indeelbaar blijft. De kernen staan aan de rand van het atrium en zijn benut voor praktische functies, zoals liften, toiletten, trappen en installatieschachten.
duurzaam
De gemeente Amsterdam formuleerde voor de hele Sluisbuurt een hoge duurzaamheidsambitie. Vanwege de nadrukkelijke keuze voor hoogbouw in de nieuwe wijk, zijn er ook strikte voorwaarden voor daken en setbacks. Waar buren op de daken van de school uitkijken zijn die groen, de andere daken zijn benut voor pv-panelen. Samen met de pv-panelen op de vinnen in de gevel resulteert dit in een bijna energieneutraal gebouw (BENG). Daken fungeren ook als waterbuffer, onder plantenbakken en pv-panelen liggen waterretentiekratten. Het gebouw beschikt over een WKO en in de lokalen zorgen luiken voor natuurlijke ventilatie. Het gebouw aan de normen voor Frisse Scholen klasse B, wat onder meer daglichttoetreding, akoestiek en thermisch comfort betreft.
spetterend uitzicht
“Het breed uitwaaierende onderwijslandschap met veel luie trappen weerspiegelt de tijdgeest”, zegt Monique Koelewijn, directeur facilitaire zaken en vastgoed, over haar nieuwe schoolgebouw. “Het fascinerend om te zien dat er op vrijdagmiddag nog groepen studenten zitten, terwijl studenten steeds selectiever worden in waarom en wanneer ze naar school komen.” Docenten ervaren een sterker Inhollandgevoel dan voorheen, “samenwerken gaat nu meer vanzelf”. Zij waarderen ook de veelheid aan verschillende ruimtes voor het organiseren van evenementen, het contrast tussen het “bijenkorfachtige atrium” en de rustige afdelingen, en niet te vergeten het spetterende uitzicht.