Bureau Kroner Den Haag
5 september
Circulair bouwen in de praktijk: Bureau Kroner hergebruikt QbiQ wanden voor de derde keer
Bureau Kroner, een architectenbureau gevestigd in Den Haag, opende onlangs hun nieuwe kantoor aan het Leemansplein. Bij de inrichting van de werkomgeving is voor de derde keer gebruik gemaakt van de systeemwanden van QbiQ; een mooi voorbeeld van circulair materiaalgebruik. Mark Graafland, architect en eigenaar van Bureau Kroner, vertelt erover in dit interview.
Bewegen met visie: QbiQ wanden als duurzame keuze
“'We zijn in relatief korte tijd drie keer verhuisd', begint Mark. 'Van 2007 tot 2018 hadden we een kantoor in het centrum van Den Haag, in een oud pakhuis van een broodbakkerij. Na ruim tien jaar waren we uit het pand gegroeid. Ons idee was om een nieuw pand te kopen in de Binckhorst en dat met een aantal andere bedrijven te betrekken. Zoiets kost tijd, dus verhuisden we naar een tijdelijke locatie in de Binckhorst, een groot kantoor dat uiteindelijk herontwikkeld zou worden. We richtten die enorme ruimte zo in dat we allemaal op één grote verdieping konden werken. We beschouwden dat als de stilteruimte. De regel was simpel: hier praat je niet, hier werk je geconcentreerd. Als je wilt praten, doe je dat in een van de drie vergaderruimtes. Daar gebruikten we voor het eerst de systeemwanden van QbiQ. Ze pasten perfect op het bandraster van het systeemplafond. We wisten toen al dat we deze wanden later mee wilden nemen naar de nieuwe locatie en hebben dit met QbiQ besproken.”
Vergaderruimtes meeverhuizen
“Ons plan voor een eigen kantoor op een locatie in de Binckhorst ging helaas niet door, maar we moesten wel verhuizen uit het pand waar we toen in zaten”, vervolgt Graafland. 'Onze volgende tijdelijke locatie was Bink36, een oud, groot PTT-onderhoudskantoor, waar allerlei bedrijven bij elkaar zaten. We namen de glazen QbiQ vergaderruimtes één voor één in. QbiQ demonteerde de wanden, tilde ze met een verhuislift uit het gebouw en bracht ze naar de nieuwe locatie. We hebben de ruimtes een eigen plafond gegeven omdat we daar in een hele hoge ruimte zaten zonder verlaagde plafonds. Voor QbiQ was dit ook een primeur. Je moet je voorstellen dat het glas is verbonden met een soort rubberen touwtje, dat vrij sterk is. Om dat los te krijgen, dat was even een praktische uitdaging. Maar uiteindelijk is het gelukt.”
Van tijdelijke oplossingen naar een permanent kantoor
Na drie jaar Bink36 vond Bureau Kroner eindelijk een ruimte om te kopen: een casco industrieel pand aan het Leemansplein. 'Eigenlijk was het een hele grote, lege, industriële doos. Dat is voor ons als architecten natuurlijk mooi meegenomen. We konden het helemaal naar eigen inzicht inrichten. In het ontwerp hebben we opnieuw rekening gehouden met het hergebruik van de glazen wanden van QbiQ, zodat we opnieuw het concept van een grote stilteruimte en aparte ruimtes voor overleg konden neerzetten,' zegt Graafland. Hoewel we niet alle ruimtes volledig konden hergebruiken, hebben we wel materialen hergebruikt voor onze vergaderruimtes. Een deel van het materiaal ging terug in de keten, maar de meeste fronten werden hergebruikt.
Graafland voegt toe: 'QbiQ had ook nieuwe ervaringen. Dit keer brachten ze de wanden eerst naar hun eigen fabriek, maakten ze daar helemaal schoon en bouwden ze vervolgens bij ons weer op. Het ziet er nog steeds als nieuw uit, en we gebruiken deze wanden nu al meer dan zes jaar. Het is dus gewoon haalbaar.
Duurzaamheid als integraal onderdeel van het ontwerp
In hun nieuwe kantoor heeft Bureau Kroner verder ingezet op het gebruik van duurzame materialen die gemakkelijk te demonteren en te hergebruiken zijn. We hebben bijvoorbeeld houten wanden en balken gebruikt die geschroefd zijn, en een staalconstructie die je weer uit elkaar kunt halen. Dat betekent dat als we ooit weer zouden verhuizen, we alles weer helemaal uit elkaar kunnen halen', legt Graafland uit.
Visie op duurzaamheid
Hoewel het economisch niet per se goedkoper is om de muren te hergebruiken, heeft Bureau Kroner bewust voor deze optie gekozen. We vinden het zonde om een investering in een huurpand te laten zitten die waarschijnlijk niet gebruikt wordt door de volgende huurder. Je eigen spullen zo lang mogelijk gebruiken is in lijn met onze visie op duurzaam en circulair bouwen,' vervolgt Graafland.
Duurzaamheid zit diep verankerd in het werk van Bureau Kroner. 'We zijn voortdurend op zoek naar innovatieve, duurzame materialen die ook toekomstbestendig en circulair zijn. We richten ons ook sterk op de sociale kant van duurzaamheid, door participatie en multifunctioneel gebruik van gebouwen. We benaderen duurzaamheid niet als een dogma, maar kijken naar elk onderdeel afzonderlijk om te zien hoe het past in het duurzame gebruik van een gebouw. Deze visie wordt ook weerspiegeld in de manier waarop we ons eigen kantoor hebben ontworpen. Hoewel je misschien niet meteen zou denken dat het een toonbeeld van duurzaamheid is, zit het er intrinsiek wel degelijk in. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het hergebruik van de QbiQ wanden, die na drie verhuizingen nog steeds prima voldoen en een belangrijk onderdeel vormen van ons duurzame ontwerp,” concludeert Graafland.
Nauwe samenwerking tussen Bureau Kroner en QbiQ Wall Systems
Marianne van der Sande, Brand Manager bij QbiQ Wall Systems: 'Om de QbiQ scheidingsconcepten goed aan te laten sluiten bij de veranderende werkomgeving en de gewenste werkwijze van Bureau Kroner was nauwe samenwerking en expertise een vereiste. De gewenste geluidsisolatie bereikten we door het toepassen van dubbelglaswanden met een dikte van 100 mm, aan beide zijden voorzien van 12 mm akoestisch gelaagd glas. De glasmodules, kozijnen, deuren en, waar mogelijk, de profielen werden herhaaldelijk gebruikt in respectievelijk iQ Structural, QQ2 en opnieuw iQ Structural principes. Het slimme ontwerp van de QbiQ profielen maakt dit allemaal haalbaar.
Mark Graafland van Bureau Kroner Architecten over de duurzaamheid en bruikbaarheid van de systeemwanden: "QbiQ heeft de scheidingswanden drie keer herbouwd. Ze zien eruit als nieuw, hoewel ze al meer dan 6 jaar worden gebruikt. Dus het kan worden bereikt."