Duurzame renovatie voor de Hotelschool
27 juni 2022
De renovatie van de Hotelschool Den Haag doet de voorzichtige grandeur van pragmatische modernistische architectuur herleven.
Met een rationele aanpak is een gebouw uit de jaren zestig, dat met zijn gesloten structuur en lage plafonds als gedateerd werd beschouwd, getransformeerd tot een eigentijds onderkomen voor de internationaal toonaangevende Hospitality Business School. Deze heeft mede vanwege het internationale, jonge en ambitieuze karakter een sterk onderling verbonden gemeenschap met een duurzame mentaliteit gericht op het positief inspireren van toekomstig leiderschap. Het energielabel van het gebouw is opgewaardeerd van een niveau G naar A met een nieuw installatieconcept, waterbuffers en een nieuwe gevel.
Het hoofdgebouw van de Internationale Hotelschool Den Haag dateert uit de jaren zestig. Het heeft twee uitbreidingen uit de jaren negentig en had daarmee zijn oorspronkelijke helderheid van structuur verloren. Vanwege de inefficiënte energiehuishouding van het gebouw was een renovatie aanstaande en aangegrepen om ruimte te bieden aan eigentijdse onderwijsconcepten.
Om het potentieel van het gebouw te ontsluiten, zijn de onderdelen opnieuw met elkaar verbonden tot een samenhangend geheel. Een nieuw bijgebouw werd opgetrokken om de ingang naar een van de vroegere bijgebouwen te kunnen verplaatsen. Het uiterlijk van de campus van de Hotelschool wordt hierdoor subtiel veranderd ten opzichte van het omliggende park en het straatbeeld.
Het nieuwe bijgebouw, met zijn overkoepelende luifel, maakt een vanzelfsprekende verbinding met het stedelijk weefsel door plaats te maken voor een nieuw, ruim schoolplein. In zijn ontwerp, uitgevoerd in contrasterende verfkleuren, echoot de nieuwe structuur subtiel de plasticiteit van de oorspronkelijke architectuur van het gebouw uit de jaren 1960 met zijn opgesplitste niveaus, verzonken galerij en elegant gedimensioneerde glasindeling. Een nieuw kleurenschema voor de buitenkant van het bestaande gebouw benadrukt de ritmische kwaliteiten ervan.
Om recht te doen aan het karakter van de Hospitality Business School, wacht studenten, docenten en gasten nu een royale receptie bij binnenkomst, die een ruim, onderling verbonden gebruikerstraject door het hele gebouw heeft verkregen. Daglicht wordt in het interieur getrokken door het maken van vides, extra daklichten en een slimme positionering van de dienstruimten. Het herontwerp, de nieuwe installaties en de gevel staan allemaal in het teken van het welzijn van de gebruiker en het creëren van een verbonden gemeenschap.
Leemtes om ruimtes te transformeren
Uit de analyse van het gebouw bleek dat er veel mogelijkheden waren om een transparante gebruikerservaring in het hele gebouw in te bouwen, het verplaatsen van de ingang was slechts de eerste stap om het potentieel te ontsluiten.
Een grote vide transformeert de halfverdiepte kelder in een aantrekkelijk ontmoetingscentrum en bibliotheek. Door de herconfiguratie van de entree en het nieuwe schoolplein komt er veel daglicht in het souterrain, waardoor de voorheen donkere archiefruimte een waardevolle toevoeging aan de hospitality campus is geworden.
In de hoogbouw wordt een stapeling van kleinere vides geïntroduceerd, die de kantoor- en onderwijsvleugels met een splitlevel met elkaar verbindt. Door hier studiezones toe te voegen, naast de vide, wordt de voormalige barrière tussen studenten en docenten de ruimte waar ze elkaar kunnen ontmoeten, tussen de lessen door.
Met de vides, het verwijderen van wanden en gangen wordt een efficiëntere indeling gerealiseerd die plaats biedt aan extra studie- en werkplekken met een ruimtelijk gevoel. Heldere, transparante plattegronden laten de structuur zien, terwijl tussen de kolommen en balken glazen scheidingswanden met een stalen frame zijn geplaatst met transparantieniveaus die passen bij de functie.
Duurzaamheid
Tijdens de renovatie werden de verwachtingen van wat mogelijk was binnen het budget overtroffen dankzij een rationele en efficiënte aanpak met een zorgvuldige waardering van de gebouwkwaliteiten. Een nieuwe gevel met driedubbele beglazing, de installatie van een uitgebalanceerd ventilatieconcept met een warmtewisselsysteem en extra dak- en muurisolatie hebben geleid tot een upgrade van het energielabel van niveau G naar A. Het gebouw is verder voorzien van een groen dak, zonnepanelen, waterbesparende toiletten en kranen en een smart-building systeem met aanwezigheidsdetector voor het beheer van de verlichting, CO2-niveaus en luchtvochtigheid. Daglicht wordt in het interieur getrokken door extra daklichten, vides en een slimme positionering van de dienstruimten.
Over Hotelschool
Hotelschool Den Haag is opgericht in 1929 en is daarmee een van de oudste onafhankelijke hotelscholen ter wereld. De Hotelschool heeft meer dan 2.600 studenten, met meer dan 60 verschillende nationaliteiten en 200 personeelsleden. De Hotelschool Den Haag heeft een hoofdgebouw op de campus in Den Haag. Studentenwoningen en een door studenten gerund hotel bevinden zich vlakbij. Hotelschool Den Haag heeft een tweede campus in Amsterdam.
Het gebouw van de Hotelschool in Den Haag is ontworpen door Lucas & Niemeyer en voltooid in 1966 met een Nieuw Pragmatisme, Modernistische benadering van architectuur. Met de duurzame renovatie, voltooid in 2021, is de accommodatie nu klaar voor de toekomst, met bijgewerkte normen op het gebied van gastvrijheid, onderwijs, comfort, veiligheid en gezondheid om de gemeenschap te dienen.
In opdracht van de Hotelschool en met steun van de gemeente Den Haag creëerde Fokkema & Partners een samenhangend exterieur en interieur dat de bescheiden grandeur van de architectuur van het gebouw herstelt. Dit werd bereikt door nauw samen te werken met Arcadis, Ooijevaar en diverse andere bouwpartners.