De herinrichting van het Catharijneconvent

3 juli 2002
De beslissing van de Gemeente Utrecht om de Lange Nieuwstraat te bestemmen als de nieuwe hoofdas van het project Museumkwartier ligt ten grondslag aan de recente reorganisatie plannen van het Rijksmuseum Catharijneconvent. In de oude opstelling was de ingang van het museum gesitueerd aan de Nieuwegracht 63. Dit 18e eeuwse pand is via een onderdoorgang verbonden met het Catharijne klooster waar het merendeel van de collectie zich bevindt. Het voormalige klooster heeft een U-vorm rondom de Pandhof, die tegen de naastgelegen Catharijne Kathedraal ligt. De nieuwe ontsluiting van de entree van het museum aan de Lange Nieuwstraat, samen met de uitdrukkelijke eis van de Gemeente dat er een openbare wandelroute moest komen door het complex heen van de Lange Nieuwstraat naar de Nieuwegracht, hebben de opzet van de reorganisatie gedicteerd. Immers twee kruisende verkeerslijnen die om beveiligingsredenen elkaar niet mogen ontmoeten zijn alleen te maken met een ongelijkvloerse oplossing. Dit betekende dat de verbinding van Nieuwegracht 63 en het klooster via de onderdoorgang gehandhaafd diende te blijven en dat de ingang van het museum in de nieuwe situatie aan de achterkant van Nieuwegracht 63 moest komen, wilde de expositieruimte op de 1e en 2e verdieping van dit pand nog bezocht worden.

De oriëntatie in het museumcomplex is voor de bezoeker altijd ingewikkeld geweest door de verschillende gebouwen waarin de collectie gehuisvest is en de vorm van die gebouwen. Om deze oriëntatie waar mogelijk te verbeteren en de routing te verbeteren zijn twee ingrepen in het klooster aangebracht. De eerste ingreep betreft een glazen luchtbrug die de twee uiteinden van de kloosteromgang op de eerste verdieping aan elkaar verbindt, waardoor een rondgang is ontstaan. De glazen luchtbrug begeleidt bovendien als overdekking van het looppad de bezoeker die vanaf de Lange Nieuwstraat via de Pandhof naar de nieuwe ingang aan de achterzijde van Nieuwegracht 63 gaat.

De tweede ingreep betreft de oriëntatie van de bezoeker als hij na een entreekaartje te hebben gekocht, via de onderdoorgang in het Catharijne klooster aankomt. Op deze plek is de oude trappartij van de architect Baart de la Faille uit de jaren 70 weggehaald en vervangen door een nieuwe trap en liftpartij, die een overzicht geeft over de totale verticale opbouw van het klooster. Hierdoor is tevens een oriëntatie op de openbare doorgang ontstaan, waardoor de bezoeker kan herkennen waar hij al eerder bij zijn wandeling naar de ingang is langs gekomen. Het inlandse eikenhout dat in de nieuwe trap is gebruikt, is afkomstig van de betimmering van de oude trappartij.

Bij de nieuwe ingang aan de achterzijde van Nieuwegracht 63 zijn de kaartjesbalie, het museum café en de boekwinkel in één ruimtelijke situatie bij elkaar gebracht.

Om ruimte te winnen en de bestaande zware baksteen achtergevel te verzachten is een grote luifel aangebracht waaronder de ingang en een deel van het nieuwe museum café is geplaatst.

Het doorzicht naar de Nieuwegracht is vergroot door de tussenwanden meer transparant te maken. Om de tentoonstellingszalen op de 1e en 2e verdieping van Nieuwegracht 63 meer bij het geheel te betrekken is een enorm verticaal raam in het bestaande trappenhuis aangebracht waardoor er daglicht binnenvalt. Deze raampartij zal worden gebruikt voor de permanente expositie van een prachtige glas in lood collectie die het museum bezit.

Naast deze en nog een reeks kleinere bouwkundige ingrepen heeft er een grootscheepse vernieuwing plaatsgevonden van de warmte-, ventilatie- en elektrische installaties van het museum.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BiermanHenket

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan