Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Restauratie Molenstraat 9 & 9a

3 juli 2002
In 1996 kreeg Hubert-Jan Henket architecten opdracht voor het maken van een structuurplan voor het sociaal-cultureel centrum in Geldrop. Vanuit verschillende locaties in Geldrop moesten o.a. het Weverijmuseum, de Volksuniversiteit, de Muziekschool, het Geldrops Muziekcorps, het Regionaal Educatief Centrum en Creativiteitscentrum de Wiele naar de nieuwe locatie in het centrum verhuizen. Op deze locatie, het terrein van de voormalige textielfabrieken van Firma v.d. Heuvel, waren of werden de meeste fabriekspanden in 1996 gesloopt. Twee tot rijksmonument verklaarde fabriekspanden en een bakstenen schoorsteen uit 1949 bleven behouden.

Het fabrieksterrein ligt aan de Kleine Dommel, die ter plaatse is afgetakt voor het spoelen van de wollen stoffen en het aandrijven van de machines. Op de plaats waar het ene pand aan het andere grenst, is de aftakking overkluisd en werd een waterrad gebruikt.

De twee bakstenen fabriekspanden bestaan uit grote ruimten; Molenstraat 9, de wasserij/ vollerij gebouwd in 1893, bestaat uit 2 bouwlagen van 10 bij 40 meter met aan beide zijden karakteristieke gietijzeren ramen en een zolder met een met leien bedekte mansardekap. Molenstraat 9a, de voormalige spinnerij gebouwd in 1907, is een grote vierhoekige fabriekshal met blinde bakstenen muren en sheddaken op een staalconstructie.

De opdracht bestond uit de inpassing van nieuwe functies in de bestaande fabriekspanden en een nieuw gebouw dat één van de zijden van het nieuwe cultuurplein moest gaan vormen.

Tussen de monumenten en de geplande nieuwbouw ligt een al gedeeltelijk gerealiseerde glazen gang, met daaraan de entrees van alle instellingen. Door de gang worden de nieuwbouw en de monumenten functioneel verbonden maar tevens fysiek gescheiden.

In het Weverijmuseum (Molenstraat 9a) is gestreefd naar het zoveel mogelijk handhaven van de grote ruimte van de fabriekshal en het behouden van het industriële karakter. De niet-museale functies zijn in een facilitaire strook aan de noordgevel geplaatst. Alleen het sanitair en de installatieruimte zijn gesloten blokken. Afgescheiden door een glazen wand vormt de strook de geluidsbuffer naar de nieuwbouw. De entree ligt in het midden bij de museumwinkel, tegenover de toekomstige entree van de Muziekschool. De museumruimte is vanwege het geluid van de weefgetouwen opgedeeld in drie delen. In het grootste en het middelste staan de weefgetouwen en het derde deel is de expositieruimte. Vanuit deze ruimte is de overkluizing met het waterrad toegankelijk en bedienbaar. Deze ruimte is tevens het trappenhuis van Molenstraat 9.

In het gehele museum zijn de installaties in het zicht gelaten. De kanalen, leidingen, sprinkler en kabelgoten volgen het stramien van de staalconstructie. Vanuit deze goten worden de machines van boven gevoed.

Molenstraat 9 is tijdens de voorbereidingen van de restauratie gedeeltelijk uitgebrand.

De constructie is zoveel mogelijk gehandhaafd, maar de staalconstructie moest gedeeltelijk worden vervangen, de grenen kapconstructie is vernieuwd en de gevels zijn gedeeltelijk opnieuw opgemetseld. Vanwege eisen t.a.v. brand en geluid is op de verdiepingen een betonvloer op de grenen delen gestort. De gietijzeren ramen in de zuid- en noordgevel waren in slechte staat; de meeste moesten opnieuw gegoten worden. In de noordzijde van de mansardekap zijn 2 glasstroken gemaakt waardoor noorderlicht in de lokalen valt. Ter plaatse van de techniekruimte zijn in de onderste strook roosters opgenomen zodat doorvoeren in het leien dak voorkomen konden worden.

Om het industriële karakter te behouden en vanwege de geringe verdiepingshoogte zijn er geen plafonds toegepast, waardoor leidingen en installaties in het zicht zijn gebleven. In de glazen gang hangen fancoilunits die via buizen lucht in de lokalen blazen. Het pand is aan de binnenzijde aan drie zijden geïsoleerd. Aan de noordgevel dient de glazen gang als spouw. De functionele indeling bestaat op iedere bouwlaag uit twee grote lesruimten met daartussen een facilitaire kern.

Voor de restauratie is een grote rijkssubsidie ontvangen. De gemeente heeft een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd om de sporen van het waterrad met bijbehorende sluiswerken te bestuderen en met diverse subsidies is het rad gereconstrueerd. Het streven is dat er binnenkort weer een machine in het weverijmuseum wordt aangedreven met waterkracht. Ook wordt zonneenergie gebruikt: Molenstraat 9a is een proefproject voor het toepassen van duurzame energie in rijksmonumenten. Op de sheddaken zijn fotovoltagecellen geplaatst, die een deel van de stroom voor het complex leveren.

In het voorjaar van 2000 waren de panden gereed voor gebruik. Onder in de gerestaureerde schoorsteen komen E & W voorzieningen voor festiviteiten op het cultuurplein.

De oplevering van de nieuwbouw, waaronder de tweede helft van de glazen gang, staat gepland voor 2002.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BiermanHenket

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan